Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus FE-290

Olympusova serija FE je namenjena preprosti rabi, saj se hvalijo predvsem z natančnimi samodejnimi sistemi. Model FE-290 je skoraj povsem pri vrhu te serije, tako po tehničnih zmogljivostih kot tudi po ceni. Njegov najmočnejši adut je nadpovprečno širok objektiv, ki v 35 mm formatu ustreza goriščni razdalji 28 mm. Najdaljša goriščna razdalja je 112 mm (spet ekvivalentno 35 mm formatu), kar pomeni, da aparat premore štirikratno optično povečavo.

Aparat je opazno večji in težji od najdražjega iz iste serije, modela FE-300, a gre kljub temu brez težav v večino žepov. Na videz elegantno kovinsko ohišje v roki daje občutek robustnost, na voljo je v črni in srebrni barvi. Večino zadnje strani zasede nadpovprečno velik zaslon (diagonala 7,6 centimetra) dobre ločljivosti (234.000 pik). Tipke so vse stisnjene na desni rob in rahlo ožje kot pri drugih modelih serije FE, vsaj spodnji dve (za dostop do menuja in brisanje fotografij) pa sta tudi rahlo izboljšani, za njuno uporabo ne potrebujemo več tolikšne natančnosti. So pa tipke kar dobro razporejene, le vrtljivo kolesce in tipka za ogled posnetih fotografij sta preblizu skupaj. Omenjeno kolesce (ki rabi kot dostop do največkrat rabljenih programov) je postavljeno na rob aparata; to nam olajša njegovo vrtenje.

V skladu s filozofijo preproste rabe bomo na FE-290 zaman iskali kakršnekoli ročne nastavitve. Edino, kar lahko še ročno nastavimo, je občutljivost ISO, pa še to le od 64 do 640. Avtomatika večinoma deluje povsem zanesljivo, le pri nastavitvi beline včasih zataji. Sploh pri fotografiranju pri notranji osvetlitvi smo pogrešali možnost ročne nastavitve temperature beline. Prednastavljenih programov je kar nekaj, med zanimivejšimi sta program za slikanje dokumentov (ki poveča kontrast) in program za fotografiranje hrane (kjer se poveča nasičenost barv).

Fotografije so razmeroma dobre, barve žive, včasih celo preveč, a to zna biti marsikomu tudi všeč. Ostrina je pohvalna, šum opazimo pri višjih ISO vrednostih, a le pri natančnem ogledu. Kakovost objektiva je povprečna, opazili smo nekaj geometrijskih popačenj pri skrajnih legah objektiva, a nič več kot pri primerljivih aparatih.

Modelu FE-290 štejemo v korist preprosto rabo, ki je še izboljšana z menuji v slovenščini, ter širokokotni objektiv, ki je večinoma bolj uporaben kot malce večji zum. Cena sicer ni ravno nizka, a tudi ni pretirano visoka, sploh če nam več pomeni videz kot pa kopica ročnih nastavitev.

Olympus FE-290

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,4; ostrenje 0,4 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 3,9 m; ISO: samodejno (64-640) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 276 EUR.

Za: Preprosta raba, široki kot, slovenski menuji.

Proti: Ni ročne nastavitve beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji