Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Junij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus E-330

Pred dvema letoma je podjetje Olympus na Photokini predstavilo dokaj nenavaden fotoaparat E-300, ki na vrhu ohišja ni imel vgrajene običajne prizme. Prenos svetlobe skozi objektiv so rešili s pomočjo stekelc na levi strani ohišja in to se je kljub zahtevni mehaniki izkazalo za dobro rešitev. Pa vendar fotoaparat ni naletel na najboljši odziv med kupci, zato je dokaj nenavadno, da so se v podjetju odločili za njegovega naslednika. No, ta bo zaradi številnih izboljšav in inovacij gotovo zanimivejši za uporabnike.

Ohišje modela E-300 je marsikoga presenetilo z nenavadno obliko, predvsem pa je bila moteča njegova širina. Nasledniku so jo zmanjšali skoraj za centimeter in hkrati povečali in izboljšali držalo, teža pa je ostala skorajda nespremenjena. Fotoaparat je na pogled prijetnejši, v roki leži zelo udobno in je seveda ne utruja. Kot kaže, so v Olympusu povsem odpravili zgornji informativni zaslonček. Vse nastavitve fotoaparata lahko preberemo na velikem pregledovalniku LCD, prek katerega tudi nastavljamo določene vrednosti z vrtljivim kolescem in smernimi tipkami. Druge nastavitve pa so seveda dosegljive še prek tipke Menu in bližnjic na smernih tipkah. Zaslonček LCD je zdaj večji, z diagonalo 6,35 centimetra in ločljivostjo 215.250 pik. To postaja nekakšen standard pri digitalnih SLRjih. Vendar pa ga lahko za razliko od drugih tudi izvlečemo in premikamo po navpični osi, le da zaradi tega malce štrli iz ohišja. Na žalost je izvlek malce nenavaden, saj moramo naprej izvleči zgornji del in šele zatem tudi spodnjega. Glavnina tipk za upravljanje fotoaparata je na zadnji strani, pri sprožilcu je le tipka za korekcijo osvetlitve in običajno vrtljivo kolesce z načini fotografiranja, pod njim pa kolesce za izbiro. Od priključkov je na voljo le eden, ki ga odvisno od vrste kabla uporabljamo kot video izhod ali izhod USB. Ta na veliko presenečenje še vedno ne podpira hitrosti USB 2.0. Pogrešamo tudi možnost priklopa zunanjega napajanja. Na desni strani sta reži za pomnilniške kartice, uporabljamo lahko kartice vrste CompactFlash in xD. Standardna oprema pri Olympusu je še naprej ultrasonični odstranjevalec prahu, ki je vgrajen tudi v E-330 in se vedno vključi, ko ga prižgemo.

Od priključkov je na voljo le kombinirani izhod AV in USB.

E-330 je prvi digitalni SLR, ki omogoča prikaz slikanja prek zaslončka LCD. Na voljo sta dva načina ogleda A in B, ki ju izbiramo prek tipke na zadnji strani. V načinu A zajema sliko dodatno tipalo CCD z nizko ločljivostjo, ki je nameščeno na vrhu fotoaparata. Svetloba, ki se prek sistema stekelc odbija v okular, pri zadnjem polprepustnem stekelcu pada tudi na tipalo CCD, ki predvaja sliko na zaslončku LCD. Pri tem je priporočljivo zapreti okular, saj lahko svetloba, ki pada skozenj, doseže merilec svetlobe, ki je prav tako v zgornjem delu ohišja. Slika je seveda le informativna, saj bo končni posnetek zajelo glavno tipalo. V načinu B pa se zaklop odpre in sliko zajema glavno tipalo. To omogoča nova tehnologija tipala z imenom Live-MOS oziroma NMOS, ki so ga razvijali skupaj s Panasonicom. Za zajem posnetka še vedno potrebuje zaklop, omogoča pa tudi elektronski nadzor zajema, a za zdaj le kot možnost predogleda. V načinu B ne delujeta avtofokus in merilec svetlobe, zato je za ostrenje v tem načinu na voljo 10-kratna povečava, merilec svetlobe pa opravi svojo nalogo, ko pritisnemo na sprožilec. Takrat se zaklop zopet zapre in spet odpre, ta zamik pa traja slabo sekundo, kar je lahko nadvse nerodno pri slikanju določenih motivov v makro načinu. Ločljivost tipala je manjša za pol milijona pik, a so povečali celico za 0,2 um, na 5,6 um. Zmanjšali so tudi razdaljo med celicami in poskrbeli za manjšo porabo energije. To med drugim vpliva tudi na šum, ki je bil pri E-300 problematičen pri ISO 800. Kot kaže, so to težavo v Olympusu odpravili.

Zaslonček LCD lahko izvlečemo le tako, da ga najprej povlečemo v zgornjem in šele pozneje v spodnjem delu.

Zopet je na voljo tudi širok izbor prednastavitev avtomatskega slikanja, ki so mu dodali tudi avtomatiki za slikanje pod vodo. Izboljšana je hitrost slikanja in zmogljivost prepomnilnika, ki nam zdaj omogoča zajeti tri posnetke na sekundo v seriji 15 posnetkov JPEG in štiri posnetke RAW. Na voljo je tudi boljši prikaz informacij o posnetku in večji zum prikaza. Merjenje svetlobe poteka prek 49 polj v matriki 7 × 7, ki se je prek pet različnih načinov merjenja zelo dobro izkazalo. Manj zadovoljni smo bili z avtofokusom, ki še vedno deluje samo prek treh ostrilnih točk, a je kljub temu deloval zadovoljivo. Nekaj graje si zasluži avtomatska nastavitev beline, saj so ji težavne razmere povzročale kar nekaj preglavic. To se je zgodilo tudi pri neprekinjenem fotografiranju, kjer je na kakšnem posnetku lahko močno odstopala. Nenatančno ročno nastavitev smo opazili tudi pri preizkusu testne fotografije v studiu. Nastavitve ostrine, kontrasta in barvne nasičenosti potekajo v petih korakih, na voljo so tudi prednastavitve, dobrodošla pa je gotovo izbira črno-belega filtra in toniranja. Baterijski del je načeloma zadostoval za brezskrbno fotografiranje, je pa fotoaparat priporočljivo ugašati, drugače se akumulator prehitro izprazni. Še vedno menimo, da k temu pripomore tudi stalna uporaba pregledovalnika LCD.

Ogled na zaslončku LCD v načinu A in B.

Fotoaparat je namenjen predvsem uporabniku, ki se je z digitalno fotografijo začel spoznavati prek kompaktnih fotoaparatov z možnostjo ogleda na zaslončku LCD. Ob večjih kreativnih zahtevah je takemu uporabniku prehod na sistem E-330 lažji in prijaznejši, pomembno vlogo pa bo zopet igrala nizka cena kompletov. Prav gotovo dober sistem za spoznavanje sveta digitalnih SLRjev.

Olympus E-330

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3136 × 2352, 2560 × 1920, 1600 × 1200, 1280 × 960, 1024 × 768, 640 × 480.

Tipalo: Efektivno 7,5 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, NMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 234.000 tolarjev (ohišje), 257.400 tolarjev (z objektivom 14-45mm F3,5-5,6), 290.400 tolarjev (z objektivoma 14-45mm F3,5-5,6 in 40-150mm F3,5-4,5).

Za: Ogled posnetka na zaslončku LCD, samodejno odstranjevanje prahu s tipala, cena.

Proti: Neroden izvlek zaslončka LCD, tu in tam nenatančna avtomatska nastavitev beline, ni priključka USB 2.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji