Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Nokia 3.4

Nokia se je v zadnjih letih umestila v spodnji in srednji razred pametnih telefonov, kjer ponujajo solidne telefone z razmeroma neobremenjenim operacijskim sistemom Android. Njihov najnovejši telefon nižjega razreda je model 3.4, ki je malenkost dražja alternativa prejšnji mesec preizkušenega modela 2.4.

Navzven gre za malenkost manjši in lažji telefon. Zaslon meri 6,39 palca (pri 2.4 je velik 6,5 palca), ločljivost pa je nekoliko nižja (1.560 × 720 pik). Zaslon LCD z matriko IPS je za ta cenovni razred dovolj dober, tudi svetlost (400 cd/m2) je zadovoljiva. V debelino meri enako kot cenejši model, 8,7 milimetra, tehtnica pokaže 180 gramov.

Ohišje je plastično, a dovolj kakovostno, zadaj je relief rahlo hrapav. Preizkusili smo model v morski zeleno modri barvi (tej pri Nokii pravijo »Fjord«). Na voljo sta še pastelno vijoličasta (»Dusk«, torej mrak) in temno siva (»Charcoal«, po naše oglje). Okoli telefona je sicer kovinski rob, kar pripomore h kakovostnejšemu občutku pri uporabi. Spodaj je vmesnik USB-C za napajanje, na voljo je tudi klasični izhod za slušalke, na držalo SIM-kartice lahko dodamo še pomnilniško kartico MicroSD – vse to je v tem cenovnem razredu vsekakor dobrodošlo.

V primerjavi s cenejšim modelom opazimo tudi drugačno razporeditev fotoaparatov. Spredaj je ta postavljen v samostojno luknjico, pri cenejšem modelu je bil v majhni zarezi. Zadaj pa so v krog postavljeni trije objektivi in bliskavica – to je največja prednost v primerjavi s cenejšim bratom. V praksi sta sicer na voljo dva objektiva, tretji je namenjen zaznavanju globine za boljšo portretno fotografijo. Poleg navadnega širokega objektiva z ločljivostjo 13 milijonov pik je tu dodan še ultraširoki ločljivosti 5 milijonov pik. Kakovost fotografij je glede na cenovni razred dobra, video pa lahko zajemamo pri klasični ločljivosti 1.080p s tridesetimi slikami na sekundo.

Od telefonov tega cenovnega razreda niti ne pričakujemo resnejših hitrostnih rezultatov, vseeno pa smo bili tu nekoliko razočarani. Telefon je sicer hitrejši od omenjenega cenejšega modela 2.4, a vseeno smo večkrat opazili zatikanje in počasno odpiranje aplikacij. V uporabi je Qualcommov Snapdragon 460, vstopno vezje, ki ga najdemo tudi v drugih cenejših telefonih, družbo mu dela 3 GB pomnilnika. Za podatke je pogon velikosti 64 GB, kar lahko, kot rečeno, razširimo s kartico MicroSD. Akumulator ponudi 4.000 mAh, kar je solidno, nima pa hitrega ali brezžičnega polnjenja.

Nova Nokia 3.4 je povsem korekten telefon nižjega razreda, ki nadaljuje tudi trend neobremenjenega sistema Android. To pomeni, da ni podvojenih aplikacij, tudi sam sistem je pregleden in se drži Googlovih smernic. V primerjavi z modelom 2.4 ponudi boljšo fotografsko izkušnjo in kanček več hitrosti, vseeno pa bi si želeli še nekaj hitrejše delovanje.

Nokia 3.4

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 165 EUR

Za: Cena, soliden fotoaparat, neobremenjen Android.

Proti: Podpovprečna zmogljivost.

Citat: Nova Nokia 3.4 je povsem korekten telefon nižjega razreda, ki nadaljuje trend neobremenjenega sistema Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji