Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2016 | Teme: nenehni testi

Nikon D810

Nikon je pred nekaj leti požel dokajšen uspeh z aparatoma D800 in D800E, a je oba modela že pred časom nadomestil novi D810. Gre za aparat višjega cenovnega razreda, ki ponuja tipalo polne velikosti (torej enako veliko kot klasični, 35 mm, film), izredno kakovostno ohišje in vse funkcije, ki jih potrebujejo tako profesionalni kot najzahtevnejši amaterski fotografi.

Očitno se je pri dvojici D800 in D800E bolje prodajal slednji model, zato so se tudi pri novincu, torej D810, odločili opustiti optični nizkofrekvenčni filter. S tem se je povečala predvsem ostrina zajetih fotografij, a tudi možnost nastanka učinka moire in drugih podobnih učinkov. Te je mogoče naknadno odpraviti z namensko programsko opremo (seveda mislimo na Adobe Photoshop). Tipalo zmore 36 milijonov pik, pomembnejši pa je res odličen dinamični razpon in malo šuma. Občutljivost sega do ISO 12.800, v razširjenem načinu pa do ISO 51.200. V zadnjih letih je nekaj aparatov, ki zmorejo še bistveno več (tudi pri Nikonu), a je po našem mnenju občutljivost tega tipala povsem dovolj velika. Šum je odlično nadzorovan tudi do ISO 12.800, kjer sicer opazimo nekaj programskega odstranjevanja, a ostanejo fotografije presenetljivo ostre in uporabne. Odlična je tudi kakovost videa, zmore ločljivost Full HD (1920 × 1080) pri 60 slikah na sekundo (seveda lahko nastavimo tudi manj, denimo 24 slik na sekundo).

Ohišje je razmeroma veliko in težko, a zelo lepo sede v roke. Zelo je kakovostno, podobno kot pri predhodnikih. Držalo na desni strani je tokrat malenkost ožje in poglobljeno, da je primernejše tudi za tiste z nekoliko manjšimi rokami. Ogrodje je iz magnezijeve zlitine, vse skupaj pa je odporno tudi proti prahu in vremenskim vplivom (seveda ob uporabi enako zaščitenega objektiva). Zadaj je odličen 3,2-palčni zaslon visoke ločljivosti in dobrih barv. Na desni strani imamo pod vratci možnost hkratne rabe pomnilniške kartice SD in CF. Na drugi strani najdemo vmesnike, tam sta klasična 3,5-palčna vmesnika za mikrofon in slušalke, vmesnik USB 3.0 in izhod Mini HDMI. Glavna pomanjkljivost ohišja je velika teža, a to je pri teh aparatih povsem normalno.

Okoli ohišja povsod opazimo veliko tipk, kolesc in drsnikov. Rokam, vajenim drugih Nikonovih DSLRjev, bo brž vse jasno, drugi bodo potrebovali nekaj privajanja, a bo delo s tem aparatom na splošno res hitro in udobno. Glavni kolesci za nastavitve sta zadaj pod palcem in spredaj pod prožilcem, program izbiramo s tipko »mode« na zgornji strani. Levo od okularja je kolesce za nastavljanje proženja (enkratno, zaporedno pri dveh hitrostih ali zamik), nad tem je še nekaj funkcijskih tipk za pogostejše nastavitve (vrednost ISO, temperatura beline itd.). Ob prožilcu je tudi samostojna tipka za zajem videa. Na vrhu je sorazmerno velik črno-beli zaslon za hiter pogled na vse pomembnejše nastavitve.

Hitrost delovanja je zelo dobra, tako pri sprehajanju po menujih kot pri splošni odzivnosti in ostrenju (slednje je sicer močno odvisno tudi od uporabljenega objektiva). Aparat zmore pri polni ločljivosti do 5 slik na sekundo, pri nižjih ločljivostih oziroma uporabi načina DX (tu se uporabi le del tipala, velik toliko kot tipala pri aparatih APS-C) in dodatnega baterijskega držala lahko fotografiramo pri hitrosti 7 slik na sekundo. Ni torej rekorder, a bo dovolj hiter za vse, razen za najzahtevnejše športne fotografe.

Nikonov D810 je odličen vsestranski fotoaparat z velikim tipalom, odlično kakovostjo fotografij in videa in zelo širokim naborom funkcij. Edina resna ovira je razmeroma visoka cena, ohišje namreč stane tri tisoč evrov.

Poleg aparata smo tokrat preizkusili še novi objektiv, 24–70 mm F2,8E ED VR. Objektiv je odličen in pokriva največkrat uporabljene goriščnice, temu aparatu se res dobro poda. Objektiv je med zumirnimi objektivi izredno oster, to pride pri modelu D810 brez nizko-pasovnega filtra še kako prav. Po celotnem razponu se hvali z največjo vrednostjo zaslonke 2,8, kot pove ime, je vgrajena tudi optična stabilizacija. Ostrenje je res izredno hitro in natančno. Objektiv je velik in težek – tehta dober kilogram. Tudi cena ni ravno nizka, zanj želijo 2400 evrov. Gre za enega najširše uporabnih objektivov za ta fotoaparat z odličnimi lastnostmi.

Nikon D810

Kaj: Zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 7360 × 4912.

Tipalo: Efektivno 36 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 36 × 24 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 2999 EUR (ohišje).

Za    Kakovost fotografij, kakovost ohišja, število funkcij, hitrost delovanja.

Proti    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji