Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2013 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P520

Prejšnji mesec smo preizkusili Nikonov Coolpix L820, ki je njihov vstopni model z zmogljivim zumirnim objektivom. Tokrat smo dobili zmogljivejšega brata, model P520. Ta je naslednik lani preizkušenega modela P510, gre pa za aparat, ki ponuja izjemno velik razpon objektiva in veliko različnih funkcij ter obenem omogoča tudi ročne nastavitve fotografiranja (kar je največja hiba cenejšega modela L820).

Glede na predhodnika je novo predvsem tipalo, drugo je zelo podobno – objektiv je enak, ohišje pa podobno. Še vedno gre za plastično ohišje zelo visoke kakovosti, večinoma je v uporabi gladka, svetleča plastika, držalo pa je gumirano, zato aparat odlično sede v roko. Zelo dober je tudi nadzor, saj sta poleg kolesca za izbiro programa na voljo še dve funkcijski kolesci in kar nekaj tipk. Aparat po upravljanju spominja na DSLRje, nad razmeroma velikim zaslonom je tudi (sicer elektronsko) iskalo. Zaslon je glede na predhodnika še malenkost večji, obenem pa je zdaj vrtljiv – pri predhodniku smo ga lahko le nagibali.

Najpomembnejša lastnost ostaja povsem enaka: to je objektiv z nadvse širokim razponom goriščnic, saj gre od 24 pa vse do 1000 milimetrov – ostri pa lahko (pri najširšem kotu) do 1 cm. Novo je tipalo, ki zdaj prinaša še nekaj več ločljivosti, obenem pa je na voljo še dodaten program, pri katerem je v uporabi ISO 12800 (seveda pri znižani ločljivosti). Šuma je bilo že pri predhodniku razmeroma malo, zdaj ga je še za odtenek manj.  

Kot rečeno, so na voljo vse ročne nastavitve, seveda pa imamo tudi vse možne samodejne programe (teh je kar 20). Na voljo je tudi nekaj posebnih učinkov, ki jih lahko dodamo tudi naknadno (denimo mehčanje kože). Kakovost fotografij je dobra, uporaba pa dovolj enostavna. Najmočnejši adut tega modela ostaja objektiv, glede na model L820 pa tudi možnost ročnih nastavitev. Večini uporabnikov bi sicer raje priporočili cenejši L820, vsaj če lahko shajajo brez ročnih nastavitev, saj je razlika v milimetrih na teleobmočju bolj impresivna na papirju kot v resnici.

Nikon Coolpix P520

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 18 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1000 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3–5,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, programsko do 12800).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 376 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja, razpon objektiva, šum.

✗    Ostrenje pri veliki povečavi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji