Objavljeno: 30.10.2007 02:17 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2007

Nero, osmič

Nero je bil nekoč skoraj edini program, ki je znal zapisati podatke na nosilce CD brez napak. Zato je bil tudi deležen široke priljubljenosti. Odtlej se je marsikaj spremenilo, zapisovanje na optične nosilce pa danes predstavlja manj kot desetino zmožnosti paketa. Osma različica, ki bo pravkar naprodaj, ni nobena izjema, za povrh pa tudi ne prinaša nič revolucionarnega.

Kako zelo so se spremenili časi, priča tudi podatek, da največja različica paketa Nero 8 zavzema skoraj cel gigabajt prostora na namestitvenem nosilcu. Med najrazličnejšimi večpredstavnimi programi je že skoraj težko najti osrednji modul Nero Burning ROM, ki ima najbrž še naprej največjo vrednost v celotnem paketu. Vsi drugi programi so namreč v najboljšem primeru povprečni predstavniki na področjih, ki jih pokrivajo.

SmartStart bo v pomoč predvsem manj izkušenim uporabnikom.

Nero Burning ROM je tudi v različici 8 domala enak tistemu, ki ga poznamo v zadnjih nekaj velikih različicah. Nekoliko drugače je videti zgolj zaradi dokončne selitve na Windows Visto (čeprav je tam znala delovati tudi že različica 7 s popravki). Še bolj kot sam program pade v oči Windows Vista Gadget oz. Nero DiscCopy, s katerim najbrž najhitreje prekopiramo optični disk. V drobovju programa je bolj malo novosti, čeprav so. Omenimo podatek, da ima Nero nov "motor", ki je bolj učinkovit in za pravilno zapisovanje potrebuje manjše medpomnilnike kot doslej. Še vedno pa ne pozna vseh diskovnih slik (image), kar zna biti za nekatere nepotrebna nevšečnost. K sreči je videti, da je nova osmica že v samem začetku stabilna, za razliko od sedmice, ki je ob prihodu "sesula" marsikateri računalnik in optični nosilec. To je povzročilo številne polemike, a so se zdaj seveda že polegle.

Nero Vision omogoča prenos video vsebin na priljubljene spletne servise.

Bolj vidna novost je podpora zapisovalnikom blu-ray in HD-DVD, s čimer so sicer začeli že v različici 7. Če ste seveda med tistimi, ki so pripravljeni odšteti nesramno veliko denarja za enega od prvih modelov za računalnike. Morda še večja nesramnost pa je to, da medtem ko Nero podpira predvajanje in zapisovanje podatkov na nosilce blu-ray in HD-DVD, to še ne pomeni, da omogoča tudi predvajanje filmov na teh nosilcih, razen če poleg osnovnega paketa doplačate okrog 25 evrov za ustrezni dodatek. Kaj torej dobi uporabnik v paketu, ki stane 70 evrov?

Recimo, povsem novi krovni program SmartStart, ki končno ni zgolj nerodna in grda zbirka bližnjic za posamezen program, temveč še kar uporaben pripomoček za tiste, ki jim kompleksnost posameznih programov paketa povzroča glavobole. No, izkušeni uporabniki ga bodo gladko preskočili. Ali pa program Rescue Agent, ki pomaga pri reševanju datotek s poškodovanih optičnih nosilcev.

Nero Burning ROM - še vedno enak, še vedno najbolj uporaben.

Za nekatere bo morda dodana vrednost zmožnost pretvorbe video posnetkov v zapise, ki jih lahko predvajamo na primernih iPodih ali PlayStation Portablih (PSP). Če še to ni dovolj, zna Nero, specifično pa modul Nero Vision, posredovati video posnetke neposredno na spletne servise YouTube, MySpace in Nerove lastne dveri My Nero. Prenos velja tudi v drugo smer, se pravi, da lahko video posnetke s spletnih dveri prenesemo neposredno v urejevalnik. Nekaj sprememb je bil delež še program za obdelavo zvoka, precej so izboljšali podporo predvajanju pretočnih datotek v krajevnem omrežju.

Nero v osmi polni različici, resnici na ljubo, razočara. Ne zaradi nepravilnega delovanja, temveč ker ni novosti, ki bi lahko upravičile nadgradnjo. Celo vmesne različice 7.x so prinesle več. Dodatni programi tega občutka ne morejo spremeniti, zlasti ker so za večino modulov na voljo boljši, pogosto celo brezplačni nadomestki. Res uporabne novosti pa zgolj za doplačilo. Za prihodnost bi bilo morda najbolje, če bi se avtorji vrnili h koreninam.

Nero 8 Ultra Edition

Kaj: Komplet programov, ki poleg zapisovanja na optične nosilce zmore obdelovati in predvajati praktično vse večpredstavne vsebine.

Izdeluje: Nero, www.nero.com.

Cena: 70 EUR (škatla); 60 EUR (iz spleta).

Za: Nero Burning ROM je še vedno brezhiben, če že ne najboljši program za zapisovanje na CD, uvoz in izvoz video posnetkov na spletne servise in prenosne naprave, novi SmartStart.

Proti: Premalo novosti glede na ceno, preveč različnih, a povprečnih programov, HD filme je mogoče gledati le za doplačilo, Burning ROM ne pozna vseh zapisov diskovnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji