Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2018

Naslednji bitcoin

Bitcoin je zgodba o uspehu, ki s(m)o jo mnogi zamudili. Zato se obračamo k alternativnim kriptovalutam in med njimi iščemo naslednjo veliko zvezdo, ki morda postane še večja. Preberite si vse o kupovanju tako imenovanih altcoinov.

Merila izbire

Ker je alternativnih kriptovalut na tisoče, je iskanje naslednjega bitcoina podobno iskanju igle v senu. Priporočljivo je slediti modrim napotkom, ki pravijo, da je pri odločanju pred vlaganjem ključno raziskovanje. Predvsem je dobro spoznati ekipo, ki pooseblja izbrano kriptovaluto. Od kod prihajajo? Imajo izkušnje v svetu kriptovalut? Kdo jih podpira? Najuspešnejši altcoini imajo poleg velikega tržnega deleža v ekipi najbolj zveneča imena. Naslednja pomembna informacija je cilj celotnega projekta. Je določena kriptovaluta uporabna? Kakšne težave rešuje? Številni altcoini se pod drobnogledom izkažejo za naravnost smešne.

Raziskovalno delo nadaljujemo s pregledom stanja projekta. Na kateri stopnji razvoja je kriptovaluta? Kako napreduje delo ekipe? So posodobitve redne? Ne smemo pozabiti na oceno vrednosti, prenekateri altcoini se cenijo previsoko, to pa kar kliče po katastrofi. Vedeti je treba, da je trg kriptovalut zelo nestabilen in predstavlja veliko tveganje. Raziskovalno delo je nuja, vlaganje omejeno na denar, ki ga lahko izgubimo. Le z navedenimi napotki se odpravimo naprej in preverimo kriptozvezde prihodnosti.

Ethereum

Najverjetnejši kandidat za prestol je ethereum, kriptovaluta, ki je v zadnjih dveh letih iz enega evra naredila več kot tisoč evropskih kovancev. Decentralizirana kriptovaluta ima odlične razvojnike in sestavo ekipe, ki skrbi za reden dotok informacij o potencialu projekta. Uporaba pametnih pogodb (angl. smart contracts) med drugim onemogoča napake, prevare in cenzuro. Beseda, ki ethereum najbolje opiše, je zanesljivost.

Ripple

Ripple je popolno nasprotje skorajda vseh drugih kriptovalut. Medtem ko tekmeci tekmujejo v dirki, kdo se bo prej rešil bančnih spon, se Ripple te decentralizacije otepa. Namenjen je hitrejšim bančnim transakcijam. Z veriženjem blokov pohitri prenašanje denarja in nadomesti ostareli in okorni sistem SWIFT. Banke in plačilni posredniki so navdušeni nad njim, iz dneva v dan je v novicah več poročil o smelih načrtih v poslovnem svetu. Temu primerna je vrednost valute XRP. Ripplova kriptovaluta je že danes povsem pri vrhu po tržnem deležu. To pomeni, da njena cena bržkone ne bo segla do višine enega bitcoina. Poznavalci kljub temu trdijo, da Ripple še zdaleč ni rekel zadnje besede in je prostora za napredek precej.

Litecoin

Charlie Lee, nekdanji Googlov uslužbenec, je alternativo bitcoinu ustanovil leta 2011. Izboljšal je transakcijski čas in poenostavil rudarjenje. Litecoin je namenil ljudem, da bi z njim vsak dan kupovali najrazličnejše dobrine. S kriptovaluto, ki je namenjena predvsem plačevanju, je Charlie Lee zaslovel in postal eden izmed zvezdnikov kriptoscene. Med poznavalci velja, da je bitcoin sodobno zlato, litecoin pa srebro.

Monero

Monero je anonimni bitcoin. Res že slednji omogoča visoko stopnjo zasebnosti, a popolnoma anonimen kljub vsemu ni. Transakcije so javne in prejemnik našega bitcoin naslova bo imel dostop do vseh nakupov in prodaj. Črni trg prodajalcev orožja in prekupčevalcev drog se je prilagodil z mešanjem kovancev, razvili so programsko opremo, ki z združevanjem transakcij maskira njihov izvor. Monero ima ta sistem privzeto vgrajen. Odprtokodno rešitev so na črnem trgu takoj posvojili in jo izstrelili med zvezde z največjim pospeškom. Zagotavljanje anonimnosti razvijalcem ni prineslo bogastva, saj za razliko od snovalcev drugih alternativ zase niso obdržali niti enega monera in živijo zgolj od donacij.

Ardor

Osrednja prednost Ardorja v primerjavi s tekmeci je prilagodljivost. Tehnologijo veriženja blokov so razvijalci nadgradili z uporabo podrejenih verig, ki predstavljajo posamezno podjetje, organizacijo ali skupino z lastnim ekosistemom. Tako se lahko Ardor uporabi po najrazličnejših scenarijih, kjer so vsi ločeni ekosistemi deležni krovnih posodobitev in zmožnosti. Ker podjetja mrzlično iščejo rešitve v kriptosvetu, je zelo verjetno, da jim bo padel v oko ravno Ardor. Namesto da bi pri delu uporabili vnaprej krojeno rešitev, kjer bi poslovanje prilagajali kriptovaluti, se bodo bržčas raje odločili za svobodo podrejenih verig, kjer bodo veriženje blokov prilagodili specifičnim potrebam in varnostnim zahtevam.

Siacoin

Siacoin je kriptovaluta, ki želi predrugačiti oblačni prostor. Danes uveljavljene oblačne shrambe, kakršna je Dropbox, uporabnikove podatke shranjujejo v strežnikih, kjer so izpostavljeni neprijetnostim v obliki najrazličnejših zlorab, izgube in vdorov. Sia informacije šifrira, razbije na tisoče delcev in shrani v računalnike številnih gostiteljev. Zaradi izjemne redundance je izguba podatkov praktično nemogoča, zloraba zatrta v kali. V ekosistemu lahko sodeluje vsakdo in je za udejstvovanje plačan. Gostitelj in uporabnik oblaka ob prvem stiku skleneta (pametno) pogodbo, ki omogoča, da prvi prejme denar od drugega v zameno za ponujeni diskovni prostor. Siacoin je po prepričanju strokovnjakov podcenjen, saj ponuja uporabno vrednost, o kateri lahko številni tekmeci zgolj sanjajo.

Golem

Golem je projekt, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov kriptovalute ethereum. Vodijo ga poljski programerji, ki želijo ustvariti največji decentraliziran superračunalnik na svetu. Superračunalnik bo v prihodnosti namenjen vrsti najrazličnejših nalog, od reševanja znanstvenih problemov do izrisovanja zahtevnih risanih filmov, dostop do njegove procesorske moči bodo imeli vsi uporabniki. Lahko bo prebavil velikanske količine podatkov in ugotavljal podnebne spremembe, iskal zdravila za danes neozdravljive bolezni in predvidel dogajanje na borzi. Uporabniki, ki bodo k projektu prispevali lastne računske vire, bodo nagrajeni z žetoni GNT. Tehnologija je še v povojih, a obeta veliko. Ko se bo projektu superračunalnika lahko pridružila še množica ljudi s telefoni in tablicami, naj bi združena moč presegala meje doslej videnega in ponesla kriptovaluto golem v višave.

Basic Attention Token

Basic Attention Token ali BAT ima vse sestavine za to, da postane uspešen. Zasnova projekta je fantastična, gre za tržno platformo, ki povezuje naročnika z izvajalcem brez potrebe po posredniku. Tržniki s kriptovaluto plačujejo za njihovo pozornost. Tako oglaševanje ima zgolj pozitivne učinke, tržniki dobijo pozorno občinstvo, uporabniki pa denar. Sposobno ekipo vodi oče javascripta in soustanovitelj Mozille in Firefoxa, Brendan Eich, ki se je povezal s številnimi bogatimi podjetji, med drugim s Founders Fund, Foundation Capital, Propel Venture Partners, Pantera Capital, DCG, Danhua Capital in Huiyin Blockchain Venture. Našteti skupaj s sposobnimi razvijalci zagotavljajo svetlo prihodnost projektu pripadajoče kriptovalute BAT.

Trgovalne platforme

Civic

Civic je varna platforma, ki z veriženjem blokov skrbi za identifikacijo uporabnikov. Osrednji cilj razvijalcev je preverjanje pristnosti brez uporabniških imen, gesel, strojnih pripomočkov in drugih programskih rešitev. Vsi podatki so privzeto šifrirani, tako da do njih lahko dostopa zgolj posameznik sam. Capo di banda projekta Civic je Vinny Lingham, ustanovitelj uspešne spletne storitve Gyft. Ekipa razvijalcev trdo dela na aplikaciji in pridobivanju strateških partnerjev. Med slednjimi je za zdaj največja skupnost wikiHow.

FunFair

Samooklicana največja in najhitrejša igralniška platforma, ki temelji na tehnologiji Ethereum, omogoča, da igralci v igralnici namesto žetonov uporabljajo kriptovaluto FunFair. Gre za prvo delujočo rešitev, ki odpravi večino težav, ki jih imajo druge namenske kriptovalute. Potencial je velikanski, razvojna ekipa dela s polno paro, da bi projekt čimprej končala. Ko/Če se to zgodi, bo vrednost FunFaira poletela v nebo.

Binance Coin

Med bolj priljubljenimi menjalnicami z bogato ponudbo alternativnih kriptokovancev je kitajska storitev Binance. V zadnjem času je njena rast neustavljiva. Četrt milijona novih uporabnikov na dan je upravitelje prisililo, da so celo začasno ustavili registracije zelencev. Obenem se je povečalo zanimanje za njeno kriptovaluto, binance coin. Ker se vedno več vlagateljev odloča, da namesto v bitcoin vložijo prihranke v alternativno izbiro, je prihodnost kitajske menjalnice svetla. Storitev Binance je znana po hitrosti transakcij in spodobnih provizijah. Sistem je sposoben vsako sekundo izvesti kar 1,4 milijona naročil. Varna, uporabna in zmožna storitev je vodilna na svojem področju, zato je po mnenju večine znalcev binance coin pametna naložba.

Kako do alternativnih kriptovalut?

Alternativnih kriptokovancev, razen treh večjih: ethereum, ripple, litecoin, običajno ne moremo kupiti z evri, saj menjalnice z njimi ne sprejemajo bančnih nakazil ali nakupov s kreditno kartico. Postopek je v vseh primerih enak, na Petrolu, Bitstampu ali menjalnici Coinbase kupimo bitcoine (ali ether, ker je provizija med prenosi manjša) in jih pošljemo na naslov izbrane spletne storitve, ki ponuja želeno kriptovaluto. Priporočamo uporabo kitajske spletne storitve Binance. Slednja se ponaša z dobrim uporabniškim vmesnikom, odzivno podporo in učinkovito mobilno aplikacijo, s katero ne bomo zamudili niti enega padca cene.

Menjalnico Binance lahko priporočamo prijateljem in pri tem zaslužimo s provizijo ob menjavi.

Prvi korak k alternativni kriptovaluti je registracija na spletišču Binance.com. Ker zaradi priljubljenosti kitajske menjalnice ribarjenja z lažnimi spletišči ni malo, dodatno preverimo obiskani naslov, da ga brskalnik prepozna kot varnega, nato ga shranimo med zaznamke. Odpiranje svežega uporabniškega računa sprožimo s pritiskom gumba Register, ki ga najdemo v desnem zgornjem kotu spletne strani. V kratek obrazec vpišemo elektronski naslov, želeno geslo, ki mora vsebovati vsaj eno veliko črko in številko, ter morebitnega prijatelja, ki nam je storitev svetoval. Od vsake napotitve bo prejel dvajset odstotkov pobrane provizije v kriptovaluti, s katero bomo trgovali. V program napotitev smo avtomatsko vključeni tudi sami, osebna številka je pod pasico Binance Referral Program. Po krajši igri polaganja koščka sestavljanke na pravo mesto smo nagrajeni z elektronskim sporočilom, poslanim na vneseni naslov.

Dodatno varnost z naključnimi številčnimi gesli omogoča Google Authenticator.

V prejeti elektronski pošti je povezava, s katero potrdimo pravilnost elektronskega naslova. Prijavimo se v menjalnico, ki nas takoj pozove, da si nastavimo dvostopenjsko preverjanje gesla. Za dodatno varnost povežemo Googlovo aplikacijo Authenticator z Binance. Poslej bomo poleg elektronskega naslova in gesla za prijavo vnašali naključno generirano kodo, ki jo bo prikazal pametni telefon. Če nas varnost ne zanima in bi radi čimprej trgovali z alternativnimi valutami, se opozorila znebimo z ukazom Skip for now.

Naslov za prejem bitcoinov in ethereuma s Petrola ali drugih menjalnic najdemo pod Funds/Deposits Withdrawals.

Naslov za pošiljanje bitcoina ali ethereuma s Petrola, Bitstampa ali iz druge menjalnice, ki sprejema bančna nakazila oziroma kreditne kartice, najdemo pod Funds/Deposits Withdrawals. Na seznamu podprtih kriptovalut poiščemo BTC ali ETH, se z miško pomaknemo skrajno desno in kliknemo gumb Deposit. Razkrije se nam naslov, ki ga uporabimo pri prenašanju iz druge menjalnice ali unovčitvi kupona s Petrola. Oboje smo podrobneje opisali v članku, ki je bil objavljen v prejšnji številki naše revije.

Nakupovanje altcoinov se skriva pod Exchange/Basic. Pred trgovanjem izberemo par, v katerem nastopata valuta, ki jo imamo, ter želeni alternativni kriptokovanec.

Po daljšem čakanju (zaradi priljubljenosti kriptovalut so opisane transakcije precej počasne) dobimo elektronsko sporočilo, da je nakazilo uspelo, in lahko se lotimo trgovanja. Na osnovni spletni strani izberemo Exchange/Basic in v desnem zgornjem stolpcu kliknemo BTC ali ETH, odvisno od valute, ki smo si jo prenakazali v menjalnico Binance. Med pari v istem stolpcu poiščemo želeno alternativo, na primer XRP/ETH za menjavo ethereuma v ripple, ter v razdelku Buy XRP kliknemo 100 % (če želimo v ripple pretvoriti vse razpoložljive ethereume). Nakup potrdimo z gumbom Buy XRP. Ripple tako kupimo po trenutnem menjalnem tečaju. Če pred pritiskom gumba Buy XRP spremenimo ceno Price, bomo oddali zgolj naročilo, ki se bo izvedlo, če/ko se bo cena rippla zares znižala. Upoštevati velja zlato pravilo, ki pravi, da kupujemo, ko se cena znižuje, in prodajamo, ko raste. Po vsakem neverjetnem vzponu cene bržčas sledi korekcija v obliki padca.

Ker bančnega računa z menjalnico Binance ne moremo povezati, si dobiček v obliki bitcoina ali ethereuma nakažemo na Coinbase.

Podoben postopek je pri prodaji, ki se je lotimo, ko si želimo izplačati dobiček. Ker menjalnica Binance ne pozna izplačil na tekoče račune, moramo alternativno kriptovaluto najprej pretvoriti v bitcoin ali ethereum in nato poslati v Coinbase ali Bitstamp. Ripple prodamo pod razdelkom Sell XRP, ethereum pa s spletišča Binance pošljemo s Funds/Deposits Withdrawals/ETH/Withdrawal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji