Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2017

Namizni malček

Ta mesec smo od HPja dobili nekaj zanimivih naprav, najmanj vpadljiva je majhen namizni računalnik serije Prodesk, ki ga lahko skrijemo skoraj kamorkoli.

Gre za zelo majhen namizni računalnik z oznako Prodesk 400 G3 DM, kakršnim smo nekoč rekli nettop (izraz izvira iz majhnih prenosnikov z oznako netbook). Računalnik je presenetljivo majhen, kvadratno ohišje spominja na debelejšo knjigo ali povečan zunanji disk. Ohišje je zelo kakovostno, brez težav lahko nanj postavimo tudi kak res težak monitor.

Taka naprava nam seveda pusti presenetljivo proste roke pri postavitvi in montaži, le kable bo treba smiselno speljati. Na spodnji strani ima štiri gumijaste nožice, ob njih pa so tudi štiri luknje z navojem, tako da lahko računalnik privijemo v različne nosilce. Med bolj priljubljenimi možnostmi je pritrditev na zadnjo stran računalniškega monitorja. Naprava tehta 1,2 kg, to pomeni, da bodo najcenejši monitorji to težko zdržali (tam se pogosto najdejo razmeroma slaba držala), monitorji srednjega (ali višjega) ranga pa ne bi smeli imeti težav.

Ohišje deluje preprosto in zadržano, razen prednje plošče je aluminijasto, to naj bi tudi pomagalo pri hlajenju. Spredaj imamo dva vmesnika USB, oba po standardu 3.0, eden od njiju lahko napaja zunanje naprave (denimo pametne telefone) tudi takrat, ko je računalnik ugasnjen. Ob tem imam še klasični 3,5 mm izhod za slušalke, zraven pa še dodaten izhod, v katerega lahko priključimo slušalke, ki jim je dodan tudi mikrofon (torej na enem, skupnem vmesniku). To je vsekakor dobrodošlo, saj nam razširi ponudbo slušalk, ki jih lahko uporabimo. Desno od tega je še tipka za vklop.

Zaradi majhnega ohišja seveda v njem ni prostora za napajalnik. Ta je torej ločen, gre za napajalnik, kakršnega uporabljajo tudi prenosniki. Preostali vmesniki so vsi zloženi na zadnji strani. Ker gre za računalnik, ki bo pogosto tudi na bolj javnih mestih (prodajni pulti in podobno), ima priklop za ključavnice (t.i. Kensington Security Slot). Ob tem je še majhen, aluminijast jeziček, ki se izvleče iz ohišja in s pomočjo katerega lahko računalnik priklenemo tudi s kakšno bolj navadno ključavnico.

Za priklop v omrežje skrbi klasični omrežni vmesnik, seveda podpira gigabitne hitrosti. Računalnik nima brezžičnih možnosti, ima pa v notranjosti prosto režo M.2 2280, kamor lahko dodamo brezžično omrežno kartico (seveda si lahko omislimo tudi kako zunanjo kartico USB). Zadaj so zbrani štirje vmesniki USB, dva po standardu 3.0, dva po starejšem 2.0 (koristna predvsem za priklop tipkovnic in miši). Ti štirje vmesniki so postavljeni zelo tesno drug ob drugem. Pri priklopu kablov ne bi smeli imeti težav, lahko pa nastane problem pri kakem večjem oziroma debelejšem ključku USB.

Za izvoz videa sta na voljo DisplayPort in vmesnik VGA. Po našem mnenju gre za res dobro odločitev, saj nam DisplayPort ponudi res veliko možnosti (prek adapterjev) za priklop na novejše monitorje (televizorje, projektorje), VGA pa je dodan za starejše naprave. Računalnik je med drugim namenjen tudi za naloge, kjer se oprema menjava res redko, denimo kot blagajniški terminal, tam bomo hitro našli kak monitor, ki nima drugega kot vmesnik VGA. V tej maniri smo bili presenečeni tudi nad vmesnikom RS-232, torej zaporednim (serijskim) vmesnikom s priklopom DE-9. Spet gre za možnost priklopa starejših bralnikov črtnih kod, krmilnikov CNC, digitalnih multimetrov in podobno. Namesto tega si lahko sicer omislimo tudi kaj drugega, denimo izhod HDMI. Vgrajen je tudi zvočnik, a je bolj za silo.

Strojna oprema je smiselno izbrana. Osrednjo vlogo ima Intelov dvojedrni, štirinitni Core i3-7100T, procesor najnovejše generacije, kjer črka »T« označuje nizko porabo energije (konkretno termalno ovojnico 35 W). Zraven je 8 GB pomnilnika, ob tem je ena reža še prosta, seveda gre za pomnilnik SODIMM, kakršnega poznamo pri prenosnikih. Vgrajen je pogon SSD velikosti 256 GB, za grafiko poskrbi vgrajena Intelova grafika HD 630, ki brez težav zmore tudi ločljivosti 4K. Na voljo so tudi različne druge sestave (denimo z manj pomnilnika in manjšim pogonom), seveda pa lahko to tudi sami brez večjih težav zamenjamo. Sestava se odlično obnese tudi pri nekoliko zahtevnejšem delu, nameščeni Windows 10 Professional deluje hitro in res odzivno. Med navadno uporabo je računalnik praktično neslišen, tudi pri večjih procesorskih obremenitvah nismo opazili občutnega zvišanja glasnosti ventilatorja.

Malček nas je pozitivno prepričal, je pa res, da je na tem področju tudi kar nekaj konkurence. Še najbolj zbode v oči Intelov NUC, ki je na voljo z enakim procesorjem v različnih sestavah, tudi v t. i. »barebone«, torej brez pomnilnika in pogona. Kljub temu je HP zelo dobra izbira, sploh za podjetja oziroma tiste, ki potrebujejo solidno izdelavo in možnost priklopa na starejše naprave. Redna cena naprave je z davkom 728 evrov, a je v naših spletnih trgovinah na voljo za 680 evrov.

HP Prodesk 400 G3 DM

Namizni računalnik.

Izdeluje: www.hp.com

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

Cena: 680 EUR.

Za: Solidna sestava in zmogljivosti, izbor vmesnikov, kakovost izdelave, tiho delovanje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji