Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2012

Mobilna varuška

Otroci so naše največje bogastvo. Zanje bi dali vse. V sodobnem svetu se vez med starši in otrokom ni izgubila, preži pa nanjo precej več nevarnosti kot nekdaj. Od potomčevega rojstva do naše smrti je naša prva naloga otrokova blaginja. Za uspešno opravljanje poslanstva potrebujemo pomoč. Če si oče lovec oprta puško, ko najstnica skrivaj leze ven skozi okno, se računalnikar zateče k tehnologiji, zato preverimo, kako nam pri vzgoji pomaga pametni telefon z operacijskim sistemom Android.

Prva postaja vsakih zaskrbljenih staršev so nastavitve aplikacije Play Store.

Pametni telefon je sam po sebi precej neumna stvar. Majhne sive celice oplemeniti šele z nameščanjem dodatnih aplikacij, ki jih v primeru operacijskega sistema Android dobimo na tržnici Google Play. Branjevec na njej je lahko kdorkoli. Google nad ponudbo vodi zgolj površinski pregled, zato se v trgovini Play znajde marsikaj. Pametni telefon z Androidom privzeto prikaže vse. Kot zaveden roditelj ponudbo, ki jo vidi otrok, prikrojimo tako, da na njegovem telefonu odpremo aplikacijo Play Store in v nastavitvah izberemo Filtriranje vsebine (Content Filtering). Sistem nam ponudi pet možnosti. Prva nam prikaže le aplikacije, ki so primerne za vse (Everyone), nato se zvrstijo ravni filtriranja od nizke (Low maturity) do visoke (High maturity). Če odkljukamo zadnjo možnost, Pokaži vse programe (Show all apps), nam tržnica ponudi svoj celoten repertoar. Ker so otroci s tehnologijo precej bolj domači kot še tako podkovan tehnološki navdušenec, rojen v prejšnjem stoletju, je uveljavljene spremembe dobro zaščititi s kodo PIN (Nastavite ali spremenite PIN/Set or change PIN). Kupovanje aplikacij na tržnici Play je enostavno. Žal znajo to prijaznost mladi nadobudneži hitro izkoristiti. Ker Android ob nakupu na tržnici privzeto ne zahteva vpisa gesla, kot ga na vsakih petnajst minut želi na primer Applova trgovina App Store, si lahko otrok postreže po mili volji. Da nas ob koncu meseca ne bo presenetilo stanje na kreditni kartici, na malčkovem Androidu PIN vklopimo tudi kodo za nakup (Za nakupe uporabi PIN/Use PIN for purchases). Za boljši nadzor ob uporabi telefona, ki ga posojamo otrokom, je treba poseči po namenskih aplikacijah, kot je Wi-fi Parent (1,56 EUR), ki zna omejiti uporabo aplikacij in drugih telefonskih zmožnosti ter obenem zaščititi aparat pred kruto usodo, ki ga čaka v nepazljivih rokah našega potomca. Razvijalci aplikacije ob rabi obljubljajo višje ocene v šoli, večjo storilnost doma in red v družini. Vse našteto in še več zagotovijo tudi brezplačne aplikacije, ki jih na tržnici Google Play mrgoli. Za vas, dragi bralci, smo izbrali nekaj najboljših, ki bodo pred malčki ščitile tako vaš kot njihov telefon oziroma mobilno napravo.

Zaklepanje telefona

Začenjamo z zaklepanjem telefona. Aplikacija Toddler Lock (brezplačno) je preprosta, malčkom že na oko privlačna igrača, ki velikokrat učinkovito nadomesti varuško iz mesa in krvi. Ob zagonu programa se telefon napolni s črno praznino, na kateri lahko malček ustvarja, ne da bi nas skrbelo, kaj se bo zgodilo s telefonom. Le na tla ga ne sme vreči. Pritiski na zaslon ali igranje z gumbi rišejo na črnino najrazličnejše raznobarvne like, vlečenje prsta pa pušča za sabo mavrično sled. Ob vsaki spremembi na zaslonu se iz vgrajenih zvočnikov zaslišijo malčku zanimivi zvoki. Zaslon pobriše poteg prsta z vrha zaslona navzdol. Brisanje zna mlajšim uporabnikom spočetka povzročati nemalo težav, a se ga kljub temu prej ali slej priučijo. Na srečo je posnemanje izhoda iz aplikacije nekoliko težje. Program namreč zapremo z zaporednim dotikom vseh štirih kotov zaslona. Akcija, ki je na napravah z operacijskim sistemom Ice Cream Sandwich in navideznimi gumbi zahtevna že za odrasle, bo za potomca nepremostljiva ovira.

Zaklepanje telefonskih zmožnosti in filtriranje aplikacij, primernih za malčke, je ob pomoči brezplačnega programa Kids Place otročje lahko opravilo.

Naslednja omembe vredna aplikacija je Kids Place (brezplačno), ki mlajšim uporabnikom prepreči dostop do klicev, nakupa ali prenašanja dodatnih programov, pošiljanja sporočil in drugih aktivnosti, bolečih za družinski proračun. V osnovi gre za zaščito telefona, namenjeno otrokom, ki že uporabljajo njim namenjene aplikacije. Slednje poprej izberemo s seznama v telefon nameščenih naslovov, nato izbiro zaklenemo s štirimestno številko PIN. Z njo so zaščitene tudi dodatne nastavitve, med katerimi najdemo uporabne zmožnosti, kot so samodejni zagon programa ob ponesrečenem izhodu, zaklepanje gumbov, zapora tržnice Google Play, preprečevanje sprejema klicev med igranjem in izklop omrežnih povezav. Kids Place prikrojimo po lastnem oziroma otrokovem okusu z izbiro ozadja in nameščanjem dodatkov, od katerih je za zdaj na voljo le prilagojen video predvajalnik. Za konec velja omeniti še izredno uporabno funkcijo zaklepa, ki po preteku dovoljenega časa prepreči nadaljnjo uporabo aplikacije in z njo mobilne naprave.

Kytephone je kot operacijski sistem za otroke. Iz običajnega telefona z operacijskim sistemom Android naredi preobleka mlajšim privlačno in varno napravo. Ob pomoči spletnega vmesnika v vsakem trenutku vemo, kje je otrok s telefonom in kaj počne z njim.

Kytephone: Parental Control (brezplačno) je preobleka za operacijski sistem Android, ki običajni telefon prelevi v otroško napravo, ki jo bodo najmlajši z veseljem posvojili. Privlačna fasada skriva močno zaščito, ki med drugim prepreči ali dovoli brskanje po spletu, uporabo aplikacij, časovno omejevanje uporabe telefona, klicanje predhodno označenih stikov in fotografiranje ter zajem video posnetkov. Kytephone je vezan na spletni račun, s katerim si olajšamo omejevanje uporabe otrokove naprave. Poleg vnašanja stikov, pregledovanja dogajanja na telefonu, fotografij, ki jih je malček ustvaril, vidimo v spletnem vmesniku tudi trenutno lokacijo, kje je otrok z napravo. Odlična starševska zaščita je dovolj pametna, da ne dovoli bistrejši mladeži kakšnega mimohoda. Razvijalci pravijo, da je Android nalašč zanje, saj jim dovoljuje izvedbo zahtevnejših zmožnosti, na primer zaščito telefona, kjer se kljub ponastavitvi sistema s fizično odstranitvijo baterije ob vnovičnem zagonu zopet naloži zaščitna preobleka, ki v drugih mobilnih okoljih ne bi bila mogoča. Poleg odprtosti, ki ustvarjalcem dovoli dostop do najosnovnejših ravni sistema, premore Android paleto telefonov z nizkimi cenovnimi postavkami, ki so kakor nalašč za manjše ročice nadobudnih tehnoloških navdušencev. Omejevanje v nasprotni smeri ponuja program Application Protection (brezplačno), ki zaščiti le posebej navedene aplikacije s seznama znotraj operacijskega sistema. Telefon tako večinoma deluje povsem normalno. Drugače je le, ko otrok odpre program, ki smo ga z aplikacijo Application Protection zaščitili. Zagon brez poznavanja številčne kode ali narisanega vzorca ne bo uspešen.

Že z aplikacijo Kytephone lahko otroku s pametnim telefonom uspešno sledimo. Ker želimo starši običajno vedeti, kje je otrok, če nam govori resnico in ali nas uboga, ni čudno, da so take nadzorne aplikacije na tržnici Google Play prava uspešnica. Za podrobnejše sledenje z nekaj dodatnimi bonbončki priporočamo Family Tracker (3,99 EUR) ali Where's My Droid (brezplačno). Posebno omembo si zasluži program Latchkey Kid, ki staršem omogoči, da vnesejo koordinate, nato pa nas obvesti, ko v njihovo bližino prispe naš otrok. Odlično deluje kot nadzor na daljavo, ki preverja, kako se potomci držijo dogovorjene ure prihoda domov. Žal je program naprodaj le v trgovini Amazon Appstore, ki ni na voljo pri nas. Kljub temu nam je mobilna aplikacija dosegljiva za skromna dva dolarja, če uporabimo zvijačo, opisano v poletni številki revije (številki z nasveti, objavljeni v spletu) v članku z naslovom Alternativne tržnice. Ker je Amazon nedavno odprl vrata tudi kupcem iz nekaterih evropskih držav, bo morda kmalu na voljo tudi uradna pot.

Omejevanje uporabe spleta

Trend Micro Mobile Security nadzira spletno brskanje na dveh ravneh. Prva, Safe Surfing, ščiti napravo pred spletnimi nevarnostmi, Parental Controls pa prilagodi gledano vsebino uporabnikovi starosti.

Vsi v prejšnjem odseku našteti nadzorni programi pomagajo staršem zgolj, če telefon ve, kaj otrok počne. Tako lahko zaustavimo nepooblaščeno rabo glasbenega predvajalnika, prepovemo klice ali zagon spletnega brskalnika, ne moremo pa nadzirati tistega, kar se dogaja znotraj posameznega programa. Za nadzor nad spletnim brskanjem moramo uporabiti drugo orodje. Čeprav je Trend Micro Mobile Security Personal Edition (brezplačno) v osnovi zastonj, bo za naprednejše zmožnosti, med katerimi je tudi nadzorovanje spletnega brskanja (Surf Security), po tridesetih dneh preizkušanja treba izkašljati skoraj dvajset evrov. Zanje dobimo precej. Poleg brezplačne zaščite pred zlonamernimi programi in že omenjenega nadzora spletnega brskanja nam Trend Micro omogoči filtriranje klicev, sporočil in zaščito pred krajo. Ker se število nevarnosti, ki prežijo na uporabnike Androida, z vsakim dnem veča, si bo prej ali slej treba omisliti spodobno zaščito. Mobile Security ni med najcenejšimi tovrstnimi rešitvami, a se izkaže za izredno hitro in do otroka prijazno aplikacijo, ki še tako paničnega starša zaziblje v miren sen. Na Androidu najdemo pripomoček, ki našega otroka spremlja pri spletnem udejstvovanju tudi, ko smo na poti. Če domače računalnike zaščitimo z Nortonovimi starševskimi orodji, lahko ob pomoči mobilnega programa Norton Online Family (brezplačno) na daljavo spremljamo družinske spletne aktivnosti in prejemamo opozorila ob sumljivih dogodkih.

Pripomočki

Vsakega centa vreden pripomoček, ki zmedo ob prihodu novega člana spremeni v urejen urnik opravil in poskrbi za sinhronizacijo med partnerjema.

Pisana druščina programov, s katerimi razširimo osnovno funkcionalnost mobilne naprave, pa staršem ni v pomoč zgolj pri omejevanju in nadzoru otroka. Pametni telefon nam s pravimi aplikacijami stoji ob strani tudi v najbolj utrujajočem in kaotičnem obdobju življenja. Že od spočetja naprej pomaga slediti razvoju otroka. Aplikacija My Pregnancy Today (brezplačno) je najbolj široko zastavljen tak projekt. Telefon se z njo prelevi v strokovnega svetovalca, ki z uporabnimi nasveti pospremi sleherni dan nosečnosti. Poleg zanimivih člankov prikaže slikovno gradivo, s katerim spremljamo razvoj fetusa, pomaga slediti številnim opravilom in nas opozarja nanje, predlaga ogled ustreznih in poučnih video posnetkov, ponudi prehrambna vodila in nas poveže z drugimi uporabniki v pričakovanju veselega dogodka. Aplikacija sicer zahteva povezavo s spletnim računom, a se za informacijo o našem elektronskem naslovu odkupi z možnostjo pošiljanja tedenskega poročila o razvoju otroka. Po rojstvu novega družinskega člana starši najprej občutijo precejšnje pomanjkanje časa. Dan preprosto nima dovolj ur, da bi človek postoril vse. Za lažje razporejanje opravil v tistih piškavih štiriindvajset ur, ki nam jih je namenila višja sila, s katero se novorojenček nikakor ne strinja, priporočamo uporabo aplikacije Baby ESP (3,99 EUR). Eden izmed redkih plačljivih izdelkov znotraj te kategorije zlahka opraviči ceno, ker pa hkrati ponuja testno različico, ki brez omejitev deluje teden dni, ni razloga, da ga ne bi preizkusili. Verjamemo, da ne bo minil niti dan, pa ga boste nadgradili v polno delujoč dnevnik malčkovega zgodnjega življenja. Kot priboljšek za odštete štiri evre dobimo sinhronizacijo med napravami. Z njo bomo vedno na tekočem, kdaj je otrok dobil stekleničko, se pokakal, zajokal, zaspal in drugo, kar smo zamudili, ko je bila z njim mamica (ali pa bo mama vedela, kaj je počel z otrokom oče). Med drugimi zmožnostmi najdemo izpis statistike, ki olajša primerjavo med dnevi in iskanje pravega ritma, opozorila, ki poskrbijo, da nikoli ne zamudimo katere izmed otrokovih potreb, pisanje dnevnika, ki dovoli dodajanje fotografij, nočni način delovanja in še bi lahko naštevali.

Edina hiba odlične zamenjave za elektronsko varuško je potreba po dveh telefonih. Na enem teče aplikacija, ki pokliče na drugega, ko se otrok zbudi.

Plačljiv je tudi program Baby Monitor & Alarm (3,59 EUR), ki je vsaj potencialno prijazen do naše denarnice, saj nam njegova uporaba prihrani marsikateri evro. Telefon z njo opravi vlogo elektronske varuške in tako zmanjša število naprav, ki jih bomo kupili ob prihodu novega družinskega člana. Delovanje je preprosto, ob zagonu izberemo le telefonsko številko, na katero nas bo program poklical, če se otrok zbudi. Če se na klic ne odzovemo, oziroma ga prekinemo, se aplikacija ponastavi in opravlja svoje delo naprej, to pa staršem omogoči lažje ignoriranje lažnih alarmov. Podobno zna pasti na plodna tla zmožnost Mommy's Voice, ki ob prvem dvigu prahu predvaja vnaprej posnet, tolažeč mamin/očetov glas. Ob njem otrok morda zaspi nazaj, zato program kliče šele, če otrok ne neha zahtevati pozornosti. Drugi priboljški zajemajo posnetek za lahko noč, dodatne nastavitve občutljivosti mikrofona, izklop zvočnika med delovanjem, možnost opozarjanja z besedilnim sporočilom, izbiro časovnega intervala za alarm in klic ter zakasnitev aktivacije, ki omogoča udoben odhod iz otroške sobe (ni treba po vseh štirih). Na tržnici Google Play poleg polnokrvne varuške najdemo tudi preizkusno različico. Test nam varuje otroka prvih dvajset minut, to je ravno dovolj, da ugotovimo, ali je aplikacija primeren nadomestek za pravo elektronsko varuško.

Prvo pomoč priporočamo vsakomur. Tudi uporabnikom brez otrok bo prej ali slej prišla prav.

Ob morebitnih zdravstvenih težavah zna pametni telefon učinkovito nadomestiti medicinski priročnik za domačo rabo. First Aid - American Red Cross (brezplačno) prikaže postopek prve pomoči za večino vsakdanjih priložnosti. Navodila nizajo rešitev korak za korakom in so opremljena s slikami, video posnetki in interaktivnimi vprašalniki. Ker je vsebina naložena v samo aplikacijo, bo pomoč pri roki tudi brez spletne povezave. Uporaba aplikacije je priporočljiva, a se je obenem treba zavedati, da ni nadomestek za zdravnika. Ob resnejšem zdravstvenem problemu je treba po pravo pomoč. Še prej pa se lahko poglobimo v Medscape (brezplačno), ki sicer zahteva spletni račun, a v zameno zanju ponudi izčrpen katalog medicinskega znanja. Ne najbolj prijazen uporabniški vmesnik je razdeljen na tri osnovne dele, novice, napotke in izobraževanje. Podrobne informacije ponujajo znanje o več kot štiri tisoč boleznih in zdravilih zanje. Vsebino je moč v celoti prenesti na napravo in jo v prihodnje uporabljati brez spletne povezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji