Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2011

Krotiti Twitter

Družabno omrežje Twitter že od začetka vzpodbuja razvoj samostojnih aplikacij, ki izkušnjo tega omrežja predstavijo malo po svoje. Tako smo priča programom, ki skušajo vsak po svoje zadovoljiti uporabnike, ki raje kot Twitterjev spletni vmesnik uporabljajo temu namenjen kup kode. Tokrat si bomo ogledali osem rešitev, ki so na voljo uporabnikom Microsoftovih operacijskih sistemov.

Twitter je videz in funkcionalnost svojega spletnega mesta zadnjič korenito spremenil oktobra lani in številnim uporabnikom olajšal pregled nad informacijami, ki so jih deležni od ljudi, katerim sledijo. Toda okrog tega družabnega omrežja nabral kup aplikacij, ki so skušale poenostaviti in olajšati delo s profilom. Nekatere so se usmerile le na delovanje s Twitterjem, druge skušajo pod eno streho spraviti celo bero družabnih omrežij. Razlike med aplikacijami narekujejo načini rabe, saj si nekateri želijo le preprost program, ki jim bo serviral tvite vseh, spet drugi hočejo ljudi, ki jim sledijo, urejati v sezname oziroma tematsko. V naslednjih osmih predstavnikih bodo verjetno prišli na svoj račun vsi profili uporabnikov družabnega omrežja Twitter. In teh ni malo.

Destroy Twitter 2

Funkcionalni minimalizem Destroy Twitterja 2

Destroy Twitter spada v tisto redko vrsto programov, ki so narejeni tako, da puščajo za seboj čim manjše odtise. Tako je že namestitvena datoteka (ki je enaka za Win 7, OS X in Linux) velika 666 kilobajtov. Ko pa program namestimo in poženemo, se izkaže še z izredno majhno obremenitvijo sistema. Minimalističnemu slogu sledi tudi uporabniški vmesnik, ki je lep in preprost, vendar je količina nastavitev velika. Destroy Twitter je odjemalec, ki je narejen za boljši pregled vseh uporabnikov, ki jim sledimo na enem mestu, tako da ne podpira prikazovanja seznamov uporabnikov v ločenih stolpcih. Tako poleg osnovnega stolpca dobimo še stolpec za pogovore (mentions), neposredna sporočila in iskanje posameznih fraz. Destroy Twitter ima možnost skritja posameznih tvitov glede na uporabnika, frazo ali izvor sporočila. Vmesnik je narejen tako, da zasede čim manj prostora in je torej idealen za uporabo na netbookih. Prav tako majhna, a pregledna so sporočila, ki opozarjajo na nov tvit, in videti je, da je bilo v oblikovanje in podobo vloženo veliko truda. Zadnja različica ima nekaj težav z čšž-ji, a so jih prejšnje inkarnacije programa že poznale, tako da se bo to popravilo.

Destroy Twitter 2

Kaj: Twitter odjemalec.

Izdeluje: http://www.destroytwitter.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Minimalističen, hiter, pregleden.

Proti: Ne podpira seznamov.

MahTweets

Na sliki ni mogoče videti počasnosti MahTweets.

Podobno kot Destroy Twitter se tudi MahTweets trudi z minimalizmom in okrnjenim, a funkcionalnim designom. Žal mu v tej fazi razvoja še ni uspelo doseči hitrosti in zloščenosti konkurentov. Že ob zagonu se vidi počasnost samega programa, ko pa hočemo le odpreti nastavitve, jo zagode že skorajda diapozitivna animacija, ki prvi vtis še poslabša. Sicer je možno posamezne stolpce prilagajati in s tem profile, ki jim sledimo, razvrščati po mili volji. Tudi videz lahko prilagodimo svojim željam in sami izberemo storitev, ki bo uporabljena pri avtomatičnem krajšanju povezav, ko pišemo sporočila. MahTweets podpira več uporabniških računov naenkrat, prav tako se zna povezati s Facebookom in družabnim omrežjem Identi.ca, a kaj, ko vse skupaj poteka res polžje počasi. Zadnja zamera leti še na grafično podobo, ki se trudi doseči eleganco in preprostost Destroy Twitterja ali TweetDecka, a gre le za slab poizkus. Tako se na koncu znajdemo pred programom, ki ima vse potrebne funkcije, da bi lahko za marsikoga postal njegovo okno do družabnih omrežij, vendar izkušnjo pokvari hitrost, oziroma pomanjkanje hitrosti.

MahTweets

Kaj: Twitter odjemalec.

Izdeluje: http://www.mahtweets.com .

Cena: Brezplačen.

Za: Količina funkcij.

Proti: Počasnost.

TweetGlide

Takole nas pozdravi ,,oglaševalska platforma" TweetGlida.

TweetGlide na prvi pogled ponuja povsem običajno izkušnjo odjemalca, ki omogoča pregled v več stolpcih in prilagajanje. Podpira filtriranje tvitov in sezname ter pri pisanju sporočila omogoča krajšanje naslova in dodajanje slik. Še več, omogoča zapise, daljše od 140 znakov, saj jih objavi na mini blogu in v sporočilo umesti le prvih 70 znakov ter povezavo do bloga. Program je v osnovni različici brezplačen, za Premier pa je treba odšteti 97 (!) dolarjev. Na tej točki se tudi začnejo prižigati alarmi. Če odjemalcu odpustimo povprečno grafično podobo, je težko spregledati dejstvo, da TweetGlide ponuja možnost oglaševanja, ki na prvi, drugi in tretji pogled deluje kot piramidna prevara. Sistem ,,deluje" na podlagi novačenja novih uporabnikov in vsakič, ko oni twitnejo, vi dobite oglaševalski ,,kredit", ki ga lahko porabite za ,,oglas" (ki je le navaden tvit). Če ste plačali 97 (!) dolarjev, bo vaše ,,ooglaševanje" bolj vidno. ,,Oglasi" so seveda polni obljub o hitrih zaslužkih in podobne šare, ki jo vsak spodoben spam filter avtomatično vrže v koš. Podobnih kosov programske opreme, ki obljubljajo pomoč pri hitrem zaslužku, je polno, le redki pa so tako dobro spisani. Izogibati se je seveda treba obojim.

TweetGlide

Kaj: Twitter odjemalec, marketinško orodje/piramidna prevara.

Izdeluje: www.tweetglide.com

Cena: Brezplačen (Premier različica stane 97 dolarjev).

Za: Funkcije.

Proti: Lepo zapakirana piramidna prevara.

Seesmic Desktop 2

Seesmic Desktop 2 stavi tudi na lep, preprost, pregleden in uporaben uporabniški vmesnik.

Seesmic je na voljo tako v mobilni (Android, iOS, Blackberry, Win Phone 7), spletni kot namizni različici. Slednji sta kar dve, in sicer starejša, ki jo poganja Adobe Air, in zadnja, ki je napisana v Microsoftovem Silverlightu in velja za zadnjo različico odjemalca. Seesmic podpira celotno upravljanje Tweeterja, prav tako se razume z drugimi priljubljenimi družabnimi omrežji (Facebook, Ping.fm, LinkedIn ...). Glavni adut Seesmica so vtičniki, ki delujejo po načelu vtičnikov pri spletnih brskalnikih. Tako je mogoče v posamezne stolpce umestiti Google reader, različne nakupovalne storitve ... Celoten seznam vtičnikov najdete na http://marketplace.seesmic.com. Prav z vtičniki Seesmic preseže vlogo odjemalca za Twitter, pravzaprav preseže vlogo odjemalca družabnih omrežij in, če iščete program, ki bo čim več spravil pod eno streho, ima malo alternativ. Pohvaliti gre tudi preprost in intuitiven uporabniški vmesnik in lep videz.

Seesmic Desktop 2

Kaj: Twitter odjemalec.

Izdeluje: http://www.seesmic.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Vtičniki, uporabniški vmesnik.

Proti: Ni le odjemalec za Twitter.

Digsby

Arzenal storitev, s katerimi lahko dela Digsby.

Digsby je bolj znan kot odjemalec za celo vrsto instantnih sporočilnikov in storitev za spletno pošto. Twitterja so se lotili tako, da se v posebnem stolpcu, dostopnem iz glavnega okna, kaže celotna bera tvitov, ki smo jih prejeli. Tu ni govor o dodatnih stolpcih in prikazovanju posameznih seznamov zasledovancev, gre le za podaljšek funkcionalnosti programa, ki ima pod svojim okriljem že res zavidljivo količino storitev. Na sporočilni fronti so to AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber in Facebook Chat, spletno pošto zastopajo Hotmail, Gmail, Yahoo Mail, AOL/AIM Mail, IMAP, in POP računi. Pri družabnih omrežjih Twitterju delajo družbo še Facebook, Myspace in LinkedIn. Digsby je namenjen predvsem povezovanju različnih storitev in temu primeren je tudi uporabniški vmesnik, ki se mu pozna, da se je vse skupaj začelo z instantnimi sporočili. Ugajal bo predvsem tistim, ki nimajo radi naenkrat prižganih več aplikacij za vse prej omenjene storitve in se bodo lahko znebili gneče na namizju. Tisti, ki bi radi bolj tvitersko izkušnjo, pa bodo nad Digsbyem prej ali slej obupali.

Digsby

Kaj: IM/Email/Twitter odjemalec.

Izdeluje: http://www.digsby.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Vse pod eno streho.

Proti: Twitter ni v prvem planu.

TweetDeck

Čist, pregleden in družabnim omrežjem prilagojen uporabniški vmesnik TweetDecka.

TweetDeck je začel svoje življenje le kot odjemalec za Twitter, a je kmalu prešel še na druga družabna omrežja (Facebook, Myspace, LinkedIn, Google Buzz in Foursqare). Razvijalci so se na tej točki tudi ustavili in svojega portfelja podprtih storitev niso razširili tako daleč kot Seesmic ali Digsby, temveč so se osredotočili na družabna omrežja. Uporabniški vmesnik je, tako kot pri drugih večjih odjemalcih, serija stolpcev, v katere lahko poljubno filtriramo posamezne skupine ljudi, ki jim sledimo. Pri pisanju pa nam pomaga krajšati povezave ter dodajati slike in video posnetke. TweetDeck je na voljo tudi za operacijske sisteme pametnih telefonov in že nekaj časa ponuja tudi stvaritev TweetDeck računa. S tem računom se na katerikoli platformi z enim geslom vpišemo, TweetDeck pa nas vpiše v vsa družabna omrežja in stolpce razporedi tako, kot smo jih nastavili prvič. Z zadnjo različico program podpira tudi realno-časovno objavljanje sporočil in pohitri dogajanje. Glavni adut Tweetdecka je ravnotežje med ponujanjem ravno pravšnje količine funkcionalnosti, tako je nekje med vseobsegajočim Seesmicom in minimalističnim Destroy Twitterjem. Za marsikoga bo ta presek zmožnosti ravno pravšnji.

TweetDeck

Kaj: Twitter odjemalec.

Izdeluje: http://www.tweetdeck.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Uporabniški vmesnik, tweetdeck račun.

Proti: Nekateri ponujajo več.

Echofon

Echofon podpira hkratno objavljanje iz več uporabniških računov.

Naslednja dva predstavnika nista samostoječi aplikaciji za operacijski sistem Windows, temveč razširitvi za Mozillin Firefox in Googlov Chrome. Echofon je tako po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika. Njegovo navzočnost oznanja le ikona programa, ki kaže, koliko imamo še neprebranih tvitov. Klik ikone odpre stolpec, kjer so vidni vsi tviti, z zavihki pa preklapljamo med glavnim stolpcem, pogovori in neposrednimi sporočili. Ker je programček v samem brskalniku ima priročno funkcijo vstavljanja povezave strani, na kateri smo trenutno, v naš tvit. Tako je zelo priročno orodje za tiste, ki radi delijo zanimive spletne strani, saj ni potrebe po kopiranju povezav v posebne aplikacije, Ecofon pa avtomatično še krajša predolge povezave s storitvijo Tinyurl.com. Poleg brskalniške razširitve Ecofon ponuja še odjemalce za iPohone in OS X, ki se med sabo sinhronizirajo, tako da se znebite dvakratnega branja tvitov, ki ste jih nekje že prebrali. Ecofon je težko priporočiti za edini odjemalec, ki ga boste imeli, kot orodje za deljenje spletnih strani z vašimi sledilci pa si je težko predstavljati bolj elegantno rešitev.

Echofon

Kaj: Twitter odjemalec/razširitev za Firefox.

Izdeluje: http://www.echofon.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, idealen za takojšnjo deljenje povezav do spletnih strani.

Proti: Morda preveč preprost.

Chromed Bird

V nastavitvah Chromed Birda je mogoče nastaviti praktično vse.

Medtem ko je Echofon twitter izkušnjo zreduciral na čistiti minimum, se Chromed Bird zadeve loti bolj ambiciozno. Enako kot pri Firefoxovi razširitvi prisotnost programa nakazuje mala ikona ptice, ki je v tem primeru desno zgoraj. Prav tako kaže število neprebranih tvitov in tudi preklapljanje je narejeno s pomočjo zavihkov. Rešitev za googlov brskalnik s seboj prinese več možnosti za prilagoditev videza in igranje s praktično vsemi nastavitvami, kar jih premore. Poleg osnovnega stolpca tvitov Chromed Bird prepozna tudi sezname in omogoča izbor storitve za krajšanje povezav in umeščanje slik, ko pišemo svoje tvite. Medtem ko je Ecofon nemogoče samostojno uporabljati za pregled vseh informacij, ki jih dobimo prek twitterja, je to za Chromed Bird težje reči, saj je dodatek seznamov tisto, kar ga naredi bolj podobnega polnopravnim odjemalcem. Kljub temu se razširitev splača namestiti že zato, ker kot Echofon omogoča deljenje spletne strani, na kateri smo v danem trenutku.

Chromed Bird

Kaj: Twitter odjemalec/razširitev za Chrome.

Izdeluje: www.chromedbird.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Preprosta namestitev, podpora seznamom.

Proti: Še vedno le razširitev za brskalnik.

Kaj torej izbrati?

Kot je bilo omenjeno na začetku, je izbira prilagojena temu, kar si od vašega odjemalca želite. Za tiste, ki nosite naokoli netbooke, oziroma nimate radi požrešnih in vseobsegajočih aplikacij, je daleč najboljša izbira Destroy Twitter 2, saj je prav neverjetno, s kašno lahkoto deluje ta odjemalec. Za uporabnike, ki bi pod eno streho spravili čim več različnih storitev, je odlična izbira Seesmic. Prav tako ne gre zanemariti Digsbyja, ki ima sicer Twitter v drugem planu, vendar že sama količina storitev, ki jih lahko vzame pod svoje okrilje, pomeni, da boste imeli odprto le eno aplikacijo. Tisto srednjo pot pa najbolje zastopa Tweetdeck, ki že nekaj časa uspešno lovi uporabnike, ki bi radi le en stolpec, pa tudi tiste, ki imajo narejenih deset seznamov ljudi, katerim sledijo.

V katero skupino spadate, najbolje veste sami, za računalniške novice pa le začnite slediti profilu

http://twitter.com/revijamonitor

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji