Objavljeno: 9.9.2005 19:11 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare LS633

Kodakov fotoaparat LS633 je prvi, v katerega je namesto zaslona LCD vgrajen zaslon OLED (premera 5,5 cm, kar je nadpovprečno velik zaslon!), in po tem izstopa iz konkurence. Po vsem drugem pa niti ne, prej nasprotno. Gre za dokaj velik in težak fotoaparat z ločljivostjo 3,1 milijona pik, ki je, sodeč po zmogljivostih, namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki se z ročnimi nastavitvami ne bodo ukvarjali. Od ročnih nastavitev je namreč na voljo le daljši osvetlitveni čas, a se izkaže, da je le pogojno uporaben. Z njim naj bi namreč izdelovali nočne fotografije, a se vsaj nam niso najbolj posrečile. Preveč so bile neostre in razmazane. Tudi kakovost "dnevnih" slik ni bila najboljša, pa tudi slaba ne. Pozornejši ocenjevalec je na njih lahko opazil nekoliko preveč potencirane barve, kakor da bi bile slike dodatno "oživljene" v Photoshopu.

Škoda, da fotoaparat ni hitrejši, saj za vklop potrebuje kar 5 sekund, kljub temu pa je izdelava zaporednih fotografij v razmiku okoli dve sekundi kar dober rezultat. Hitrosti in natančnosti bi si želeli tudi pri sprožilcu, saj se nam je nekajkrat zgodilo, da je predmet fotografiranja, še preden je bila posneta fotografija, odbrzel iz kadra ali pa ostal neoster.

Po drugi strani se Kodak trudi s prijaznostjo do uporabnika na drugih področjih. Nastavitveni menuji so zelo lepi in barvno živahni, med njimi pa najdemo tudi možnost tiskanja in pošiljanja fotografij po elektronski pošti, a to deluje le, če dokupimo priklopno postajo EasyShare camera dock 6000 (21.600 tolarjev). Prijaznost (vsaj po Microsoftovo) je tudi v tem, da se fotoaparat Oknom XP predstavi kot fotoaparat in ne kot izmenljivi disk, kar bi vsaj nam bilo ljubše in bolj priročno. No, tako lahko notranji pomnilnik (16 MB) in vsebino kartice SD (ni priložena) vidimo kot eno celoto.

Kodak EasyShare LS633

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,1 milijona pik.

Skupna ocena: 8,13.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-4,6; ostrenje 0,6 m-neskončno (12-70 cm makro); čas do 4 s; ISO samodejno, 100, 200, 400.

Cena: 118.800 tolarjev.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si, (01) 589 46 00.

Za: Odličen zaslon OLED.

Proti: Velikost, omejene zmogljivosti ročnega nastavljanja, slabše nočne slike, nekoliko nenaravne barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji