Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2014 | Teme: USB

Ključki za mobilne

Ključki USB so danes tako vsenavzoči, da o njih praktično ne pišemo. Kljub temu redno dobivamo vprašanja o tem, ali se jih lahko uporabi v navezi z mobilnimi napravami in kako. Rešitev je standard USB On-The-Go.

Specifikacija USB On-The-Go, sicer največkrat skrajšana na USB OTG (ali samo OTG), omogoča napravam, ki so sicer odjemalci (pametni telefoni, tablice, medijski predvajalnik), da se obnašajo kot gostitelj. S tem lahko nanje priklopimo različne druge naprave, denimo ključke USB, tipkovnice, miške  itd. Za to potrebujemo poseben kabel, imenovan tudi kabel OTG, ki ima na eni strani vmesnik mikro USB, na drugi pa navaden vhod USB. Take kable dobimo prek različnih spletnih strani za nekaj evrov.

Velja pa opozoriti, da tega standarda ne podpirajo vse naprave. Nekatere imajo že vnaprej nameščene gonilnike za podporo OTG (denimo Samsungovi Galaxy Ace, Galaxy S2, S3 in S4, HTC One itd.), druge pač ne. V tem primeru bomo morali odkleniti korenski dostop in sami namestiti aplikacijo, ki omogoča dostop OTG (recimo USB OTG Helper, ki je na voljo prek Google Play). Žal tudi to ni nujno uspešno – preden se spustimo v ta postopek, je torej najbolje, da se v spletu pozanimamo, ali je komu z enako napravo že uspelo. Seveda so omejitve tudi pri napravah, ki jih želimo priklopiti. Nekatere enostavno zahtevajo več energije, kot jo je sposobna naprava OTG (telefon ali tablica, recimo) oddati. OTG lahko podpira tudi hitrosti USB 3.0 (t.i. SuperSpeed OTG).

Na voljo so tudi že prilagojeni dodatki, namenjeni ravno telefonom in tablicam – tak je tudi mali ključek USB, kjer je namesto klasičnega USB nameščen priklop mikro USB. Seveda dobimo poleg njega še vmesnik, s katerim ga lahko priklopimo tudi na navaden (torej računalniški) USB, a je v osnovi zadeva namenjena rabi z mobilnimi napravami. Na našem Galaxy S4 je deloval brez težav, na tablici Nexus 10 pa smo morali odkleniti korenski dostop in namestiti program za OTG (konkretno StickMount, namenjen predvsem napravam Nexus). Ključek je po videzu pisan na kožo najmlajšim, poleg preizkušenega modela v barvah tigra sta na voljo še medvedek in pujsek. Škoda le, da ne podpira hitrosti standarda USB 3.0.  

USB Mikro Ključ AH171

Ključek USB z vmesnikom mikro USB.

Izdeluje: www.apacer.com

Prodaja: www.techtrade.si

Cena: 8,92 EUR

✓    Enostavna raba, zabavna podoba.

✗    Ne podpira standarda USB 3.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji