Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2010 | Teme: iPad

Kako spraviti vsebine na iPad?

Lastniki tabličnega računalnika Apple iPad se kmalu po začetnem navdušenju nad zunanjostjo in odzivnostjo naprave soočijo s prvo resno težavo. Ob pomanjkanju vmesnikov, izdelovalec z logotipom ugriznjenega jabolka jim ni namenil niti vrat USB, je prenos vsebin na modno tablico vse prej kot enostavno opravilo. Toda mi poznamo nekaj praktičnih rešitev omenjene težave.

Zadnjih nekaj desetletij se računalniška industrija trudi uporabnikom čim bolj olajšati delo z računalniki. To seveda vključuje tudi prenos datotek in drugih vsebin na računalnike in z njih, ne glede na nosilec, ki je podatke gostil - to je bodisi disketa, optični ali drug pomnilniški nosilec. V zadnjih letih se je daleč najbolj razširila uporaba ključkov in diskov USB, ki z računalnikom komunicirajo prek vmesnika USB. Računalnik je priklopljeni nosilec podatkov prepoznal in uporabniku v hipu omogočil delo z njim, posebej priljubljena so postala opravila vrste "povleci in spusti".

Toda ne pri napravi, imenovani Apple iPad. Gre za drugačno, precej vase zaprto zver. Stvaritelj ji očitno namenoma ni namenil vmesnika USB, temveč ima uporabnik na voljo le Applov 30-nožični priključek, prek katerega je moč iPadu vsaj malce razširiti funkcionalnost komunikacije z zunanjim svetom in drugimi napravami. Poleg strojne je uporabnik na voljo tudi nekaj programskih rešitev, ki mu priskočijo na pomoč pri pridobivanju vsebin. Prva v vrsti sliši na ime iTunes, a ima precej omejitev. Aplikaciji se namreč kljub številnim posodobitvam s strani Appla pozna, da je bila napisana predvsem z namenom prenosa vsebin na Applove glasbene predvajalnike in zato to delo odlično opravlja, precej manj uspešno pa se razume z drugimi vrstami datotek, s katerimi se srečuje povprečni uporabnik v letu 2010.

Odpiranje tipičnih pisarniških dokumentov in dokumentov PDF na iPadu zna biti precej nelagodno opravilo. Zatakne se že pri prenosu teh datotek na samo napravo, saj iPad ne premore klasične strukture map in podmap, kot jih, denimo, poznajo uporabniki osebnih računalnikov, temveč so dokumenti vezani na nekakšno polje okoli aplikacije, ki naj bi jih bila sposobna prikazati uporabniku. Za prenos večjih količin datotek uporabnikom zato vsekakor odsvetujemo uporabo aplikacije iTunes, saj bo za dosego želenega rezultata porabil silno veliko časa.

Za prenos manjših datotek ali manjšega števila datotek je na voljo zelo preprosta rešitev. Uporabniku priporočamo, da si jih po elektronski pošti pošlje kar sam. Tako si bomo lahko hitro in elegantno ogledali posamezno fotografijo ali odprli dokument z besedilom. Tudi shranjevanje priponk v aplikaciji Mail je enostavno opravilo. V primeru poslane fotografije sliko odpremo (si jo ogledamo), nato pa z držanjem prsta na njej (le za sekundo ali dve) prikličemo dodatni menu, ki nam ponudi tudi možnost shranjevanja slike (Save Image). Ob kliku dokumenta z besedilom nam iPad ponudi možnost odprtja z različnimi aplikacijami (Open In ...), pri čemer izberemo tisto, s katero želimo pognati datoteko. Uporabnikom, ki bi radi datoteke na iPadu le prebirali, svetujemo nakup aplikacije GoodReader, saj že ob prvi uporabi upraviči naložbo v višini enega dolarja, kolikor zanjo zahteva avtor. Zahtevnejši uporabniki, ki bi pisarniške dokumente s pomočjo tablice tudi urejali, bodo bistveno bolje postreženi z aplikacijo Apple Pages, ki pa velja 10 dolarjev, torej okoli 7 evrov. Pri tem naj vas samo opozorimo na način delovanja iPada z dokumenti - naprava dokument "dodeli" posamezni aplikaciji, zato morebitne opravljene spremembe ne bodo nujno vidne tudi v drugi aplikaciji. Vemo, skrajno nepraktično, a tako je; vsaj zaenkrat. Seveda uporaba elektronske pošte kot prenosnega medija pri večjih količinah datotek povsem odpove in takrat potrebujemo drugačno rešitev.

Strojna rešitev

K sreči se je Apple pri omejevanju stika iPadu z drugimi napravami usmilil fotografov. Tako lahko uporabniki ob nakupu ustreznega dodatka, imenovanega Camera Connection Kit (onkraj luže velja 29 dolarjev), na iPad priklopijo digitalni fotoaparat ali pomnilniško kartico SD. Dodatek, katerega funkcionalnost je podobna vmesniku USB in bralniku pomnilniških kartic, pa so v Applu vendarle želeli omejiti zgolj na fotografije, saj ob priklopu pomnilniškega nosilca USB (ključka ali diska) vsebine na njem ne želi prepoznati. Ob priklopu fotoaparata ali pomnilniške kartice pa se bo odprla aplikacija Photos, prek katere bo uporabnik lahko prenesel večjo količino fotografij na tablico.

Applova razširitev Camera Connection Kit uporabniku dovoli priklop fotoaparata in/ali pomnilniških kartic SD na iPad.

Programske rešitve

Strojne omejitve prve generacije naprave iPad so seveda spodbudile programerje, da so razvili namenske aplikacije, ki bodo omogočale prenos in poganjanje datotek na vsaj zaenkrat najbolj priljubljenem tabličnem računalniku na svetu. Ena zmogljivejših programskih rešitev je, denimo, Air Sharing HD, ki stane 10 dolarjev, njena vrednost pa se skriva predvsem v tem, da ne pretenta tablice, temveč osebni računalnik. Ta nato misli, da ima opravka z zunanjim pomnilniškim pogonom, temu primerna pa je tudi svoboda dela s prenosi datotek. Najboljše pri vsem skupaj pa je to, da vsi prenosi potekajo prek brezžičnega omrežja, zato iPada ni treba fizično povezati z osebnim računalnikom.

Ena cenejših oziroma celo brezplačnih (odvisno od obsega uporabe) aplikacij je tudi Dropbox. To je spletna storitev podatkovne hrambe v oblakih, do podatkov pa uporabnik pride prek interneta. Uporabniški račun ob registraciji premore 2 GB zmogljivosti, ki je brezplačna, za večje podatkovno razkošje pa je treba doplačati - 50 GB predal, denimo, velja 7 evrov na mesec. Plus si Dropbox zasluži tudi za gostovanje najrazličnejših vrst datotek, uporabniki s slabšimi internetnimi povezavami pa znajo potožiti nad prekinitvami prenosov večjih datotek.

Ko smo že pri aplikacijah v računalniških oblakih, velja omeniti tudi rešitev CloudReaders. Ta je nadvse praktična, če želimo na tablico prenesti datoteke tipa .pdf, .zip ali .cbz (ta zapis se pogosto uporablja v primeru digitalnih stripov). Omenjena aplikacija je brezplačna za uporabo, deluje pa tako prek brezžičnega omrežja in brskalnika kot tudi v navezi z aplikacijo iTunes, nameščeno v računalniku. V prvem primeru uporabnik računalnika v spletni brskalnik vnese naslov, ki mu ga ponudi aplikacija. Nato sledi navodilom za prenos datotek v oblak, na drugi strani pa do spletišča pride s tablico in nanjo prenese izbrane datoteke. Če želi uporabnik uporabiti navezo z aplikacijo iTunes na računalniku, preprosto z iPadovega menuja Apps izbere možnost File Sharing in nato še možnost CloudReaders. Trenutek zatem pa lahko v znanem okolju že premika/kopira datoteke.

Aplikacije, kot sta Air Sharing HD in Dropbox, uporabniku olajšajo prenos večjih datotek iz računalnika v Apple iPad.

Kako naj odprem/poženem ...

Applov iPad bo odprl večino pogosto rabljenih datotek, a le, če uporabnik za odpiranje uporabi ustrezno aplikacijo. Sestavili smo seznam pogosto rabljenih datotek in podprtih aplikacij. Pomnite, da so nekatere med njimi plačljive, spet druge pa celo brezplačne.

vrsta datoteke (končnica datoteke)

aplikacija

FOTOGRAFIJE
.jpg, .gif, .tiff, .png

MangaView, Photogene

DOKUMENTI
.doc, .docx, .pdf

Pages, DocReader, GoodReader, ReaddleDocs

VIDEO POSNETKI

.avi, .divx, .xvid, .mov, .wmv

MediaBrowser, yxplayer

STRIPI, REVIJE

.cbr, .cbz, .pdf

CloudReads, Stanza, Comic Book Viewer, Comic Zeal

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji