Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni

Jaz sem ura

V zadnjem času se vse bolj govori, da naj bi v Applu snovali pametno uro, ki bi delovala v navezi s telefonom. Čeprav gre le za govorice, je kar nekaj podjetij (Samsung, Google) tako uro tudi napovedalo – nekaj manj znanih takih naprav pa se dobi tudi že pri nas.

Preizkusili smo napravo z nenavadnim imenom I'm Watch (torej »jaz sem ura«). Nekako slutimo, da bi lahko bili, če bo Apple dejansko naredil tako napravo, tarča tožbe, saj se ime ob izgovarjavi sliši praktično kot iWatch.

Kakorkoli, gre za razmeroma elegantno zapestno uro, ki pa je po našem mnenju nekoliko velika, sploh za tiste, ki nimajo ravno močnega zapestja. Po oblikovanju močno spominja na Applove naprave, denimo iPod Nano, za katere so tudi na voljo zapestni paščki. Ima enoinpolpalčni zaslon, občutljiv za dotik, njegova ločljivost pa je 240 × 240 pik.

Na uri je nameščena prirejena različica operacijskega sistema Android, da pa lahko z njo počnemo kaj koristnega, jo moramo prek povezave bluetooth povezati s svojim telefonom. Povezava se enostavno vzpostavi, se je pa tu in tam za krajši čas pretrgala. Sami smo uro preizkusili z iPhone 4 (iOS 6.1), deluje pa tudi z Androidom. Nameščenih ima kar nekaj aplikacij, nekaj pa jih je na voljo tudi v spletni trgovini podjetja I'm. Namestitev teh aplikacij poteka prek njihove spletne strani oziroma portala I'm Cloud, od koder aplikacijo potisnemo v našo uro.

Naprava lahko deluje kot slušalka za telefon (torej se pogovarjamo kot vohuni v filmih), a je kakovost zvoka razmeroma slaba. Na uri lahko beremo sporočila SMS, tudi elektronsko pošto in dogajanje po različnih družabnih omrežjih, denimo Facebooku in Twitterju. V praksi pa se to zaradi majhnega zaslona ne obnese najbolje, saj so črke zares majhne.

Razočarani smo bili tudi nad zmogljivostjo akumulatorja, saj je ura po nekaj urah rabe kazala le še polovico akumulatorja. Njena največja pomanjkljivost pa je vsekakor visoka cena, saj velja 360 evrov, to je več, kot stane marsikateri pametni telefon. Drugače smo bili nad uro sprva navdušeni, a je navdušenje hitro splahnelo. Zaradi razmeroma omejene rabe, predvsem majhnega zaslona, visoke cene in razmeroma velikih mer jo težko priporočimo.

I'm Watch

Pametna zapestna ura.

Proizvaja: www.imsmart.com

Prodaja: www.epl.si

Cena: 359 EUR.

✓    Možnost različnih aplikacij.

✗    Majhen zaslon, občasna hroščatost, zmogljivost akumulatorja, cena.

Video

Video predstavitev iUre si lahko ogledate na spodnjem naslovu: www.monitor.si/imwatch

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji