Objavljeno: 25.11.2005 21:00 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Maj 2004

Iskanje s psom slednikom

Koliko dokumentov se nam je nabralo v letih uporabe računalnika? Besedila vseh vrst, elektronska pošta, razna navodila v zapisu PDF. Težko si je zapomniti vse mape, v katere smo kdaj shranjevali podatke. Na pomoč lahko priskoči programski paket Sleuthhound!, ki je na voljo v nekaj različicah. Preizkusili smo najzmogljivejšo: Pro Power Pack.

Grafični vmesnik je pregleden in enostaven. V majhno okno vpišemo ključne besede, program pa najde rezultate. Najprej je treba podatke indeksirati z območji iskanja (search zones). Teh območij je lahko poljubno veliko, vsebujejo pa razdelke in mape na disku, ki jih sami določimo. območja se lahko prekrivajo, če pa želimo pozneje vključiti novo mapo, lahko območje razširimo. Vsakih nekaj dni je priporočljivo osvežiti indeks, torej vnovič pregledati datoteke, pri čemer nam pomaga tudi možnost samodejnega pregleda (scheduler).

Zasebni datotečni detektiv

Sleuthhound! Pro Power Pack prepozna 22 različnih vrst datotek. Najdemo vse - od klasičnih oblik dokumentov TXT, MS Word in HTML, preko zapisov PDF, datotek za Excel in PowerPoint, do stisnjenih arhivov ZIP in celo glasbenih datotek MP3 in WMA ter elektronskih sporočil v programih MS Outlook in Outlook Express. Prav slednje je novost zadnje različice, škoda le, da je filter omejen na dva, resda najbolj pogosta poštna odjemalca. Program je mogoče nadgraditi z dodatnimi moduli za prepoznavanje datotek.

Sleuthhound! je program za iskanje po dokumentih. Rezultate z vsemi zanimivimi podatki prikaže v preglednem oknu.

Poleg enostavnega iskanja, ki preišče besedilo in lastnosti vseh dokumentov, lahko iščemo tudi s pomočjo logičnih operaterjev, omejimo rezultate glede na datum, imena datotek in map, pri elektronski pošti pa lahko iščemo tudi po naslovniku in pošiljatelju ter naslovu sporočila.

Rezultati iskanja se odprejo v večjem oknu, ki nekoliko spominja na prikaz zadetkov, ki jih vrne spletni iskalnik. Izpišejo se vsi pomembni podatki, kot je naslov dokumenta, nekaj vrstic besedila (na mestu, kjer se nahajajo iskane besede), datum in velikost datoteke ter vrsta dokumenta. Če iščemo več besed hkrati, nam izpiše tudi število rezultatov za vsako izmed njih. Rezultate iskanja lahko izvozimo v datoteko HTML ali XML, iskalni niz pa shranimo med priljubljene, če ga bomo potrebovali pozneje. Izdelamo lahko tudi poročilo, ki ga odpremo v spletnem brskalniku ali natisnemo.

Ko izberemo območje iskanja in vpišemo ključne besede, nam Sleuthhound! hitro postreže z rezultati.

Tudi sledilec ni popoln

To je nekako tudi vse, kar ponuja program. Svoje delo opravlja dobro, kljub vsemu pa smo opazili nekaj pomanjkljivosti. Pripravljenega poročila ni mogoče natisniti, če je preveč rezultatov, osveževanje podatkov pa bi lahko potekalo bolj inteligentno, saj se zdi, da se osvežijo vse datoteke, ne glede , ali so se spremenile ali ne. Uporaba iskalnih območij je zato še kako koristna.

Prepoznavanje 22 vrst datotek se morda sliši veliko, vendar se programi za katalogizacijo vsebine diska, kot so WhereIsIt in podobni, vse bolj specializirajo tudi na luščenje podatkov iz datotek z besedilom, kar neposredno posega na področje, ki ga pokriva Sleuthhound!. Vendar gre za namenski program, ki omogoča zelo enostavno uporabo in hitro iskanje po dokumentih (iščemo lahko tudi med osveževanjem podatkov) in dober prikaz rezultatov. Če uporabljamo le najbolj pogoste vrste datotek z besedilom, velja razmisliti tudi o cenejši različici SleuthHounda, če pa želimo bolj splošen program za luščenje podatkov iz različnih vrst datotek, se je morda bolj priporočljivo ozreti k splošnim programom za katalogizacijo diskov.

Sleuthhound! Pro power pack 4.5

Kaj: Program za iskanje po vsebini besedilnih dokumentov.

Izdeluje: iSleuthHound Technologies.

Spletni naslov: www.isleuthhound.com.

Cena: 96 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Hitro iskanje, dober prikaz rezultatov, iskanje po elektronski pošti, možnost dodatnih modulov.

Proti: Nekaj hroščev, nespretnost pri osveževanju podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji