Objavljeno: 23.4.2007 01:33 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2007

iPod killer in veliko več

Ko je Sony Ericsson lani hkrati napovedal pametna telefona M600i in W950i, se je na prvi pogled zdelo, da se razlikujeta zgolj po tipkovnici in barvi - z M600i in njegovo celotno tipkovnico QWERTY so očitno merili na rastoči trg sporočanja, medtem pa naj bi W950i očitno postal predvsem walkman med pametnimi telefoni.

A W950i je hkrati veliko več. Za začetek ima vgrajeno kar 4 GB pomnilnika flash, zaradi česar je znatno manjši kot konkurenčna Nokia N91, ki ima vgrajen 4 GB ali 8 GB disk, hkrati pa je flash tudi energijsko varčnejši in bolj zanesljiv pomnilniški nosilec.

Po velikosti je W950i enak M600i. To pomeni, da sicer ne gre za ravno majhen aparat, a vseeno ni bistveno večji od povprečnega telefona, hkrati pa je precej tanek. Velikost je seveda posledica 2,6 palca velikega zaslona ločljivosti 240 × 320 pik, ki je že na prvi pogled videti kar idealen za predvajanje videa, a več o tem pozneje. Telefon je v osnovi narejen za upravljanje prek zaslona, občutljivega na dotik, kar je bila pri Sony Ericssonovih (in prej Ericssonovih) aparatih zmeraj dobra izbira zaradi odlične prepoznave pisave, poleg tega pa lahko do vseh funkcij pridemo prek trismernega kolesca na levi strani, ki omogoča tudi potrjevanje funkcij, pod njim pa je še tipka za nazaj. To je enaka rešitev kot pri M600i in zelo podobna BlackBerryjevi. Hkrati so ikone in večina pogostih funkcij na zaslonu (tudi sprejemanje in prekinitev klicev) dovolj velike, da lahko nanje pritiskamo s palci, tako da lahko pravzaprav vse telefonske funkcije upravljamo z eno roko, podobno kot pri klasičnih telefonih. Tipkovnica je nekoliko nenavadna, saj je povsem ravna, kljub temu pa lahko tipke slepo izbiramo ob pomoči majhnih bunkic na njej. Takšna izvedba za hitro tipkanje resda ni najboljša, vendar imamo, ne nazadnje, na voljo tudi zaslon, občutljiv za dotik. Po nekaterih informacijah naj bi se take tipkovnice pri pogosti rabi ogulile v dveh letih, vendar gre za nov aparat, tako da to ni preverjeno.

Kot pametni telefon se W950i dobro obnese, vendar je treba upoštevati, da je njegov uporabniški vmesnik UIQ 3.0 še zmeraj precej nov in zanj ni spisanih niti približno toliko programov kot za Nokiin Series 60. Najpomembnejše boste seveda našli in lahko kupili. Žal med te, ki jih je treba kupiti, sodi tudi QuickOffice, ki omogoča branje Wordovih, Excelovih in PowerPoint datotek. Ta nadvse uporaben program je postal standardna oprema vseh poslovnih pametnih telefonov, tudi M600i, vendar ga boste v W950i zastonj iskali.

Glasba in video

Telefon je pač veliko bolj kakor v poslovni svet usmerjen v večpredstavnost. Pri tem je vsekakor zelo dobrodošlih 4 GB pomnilnika, zaradi česar W950i postane primerljiv z Applovim iPodom. Resda je večji kot iPod Nano in manj zmogljiv kot klasični iPod, vendar pa ima bistveno večji zaslon od obeh. Kar se tiče glasbe, W950i ponuja klasični walkmanov uporabniški vmesnik, ki je organiziran nekako podobno kot iPodov in omogoča preprosto iskanje ter predvajanje glasbe po izvajalcih, albumih in skladbah. Nekoliko težav smo opazili le s funkcijo shuffle, ki se ob vnovičnem zagonu predvajalnika ne izklopi, vendar pa vse skladbe razvrsti po abecedi (?!).

Predvajanje videa je nekoliko bolj zapleteno, saj je treba bodisi pretvoriti videe v zapis 3gp, za kar smo odkrili preprost in zmogljiv pretvornik M3, ali pa namestiti DivXPlayer za Symbian 9.1, ki smo ga morali kar dolgo iskati. Pri uporabi programa M3 se velikost videa zmanjša na približno tretjino, ob tem pa se ohrani dovolj visoka kakovost za vgrajeni zaslon. Program tudi ni imel nobenih težav z različnimi razmerji velikosti slike in usklajevanjem zvoka in slike. Za pretvorbo 700 MB datoteke v zapisu DivX je program potreboval dobre pol ure. DivXPlayer je preprostejša rešitev, vendar pa filmi z njim zasedejo precej več prostora, pa tudi procesorske moči telefona.

Če W950i po uporabnosti primerjamo z M600i, je prvi zmagovalec. Več pomnilnika in preprosto poslušanje glasbe sicer nista lastnosti, ki bi prepričali prav vsakogar, je pa treba dodati, da ima W950i opazno večjo odzivnost (ki bi sicer lahko bila še nekoliko boljša). Resda nima reže za pomnilniške kartice, vendar je pri 4 GB pomnilnika in nadvse hitrem prenosu podatkov prek USB 2.0 pravzaprav ne potrebujemo. Tisto, kar aparatu najbolj manjka, je fotoaparat. Dejstvo je, da je Sony Ericsson predstavil M600i in W950i kot pametna telefona za tiste, ki fotoaparata ne želijo, vendar je kljub temu precej uporabnikov, ki bi hoteli fotografirati in tudi uporabljati videotelefonijo.

Sony Ericsson W950i se tako obnese dobro v vseh primerih rabe - kot telefon je povsem zadovoljiv, kot pametni telefon bi lahko bil boljši, če bi bilo zanj na voljo več programske opreme in če bi bil nekoliko hitrejši, kot predvajalnik MP3 je skorajda primerljiv z iPodom, uporaben pa je še kot video predvajalnik (no, tako kot tudi iPod).

Sony Ericsson W950i

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS v9.1, UIQ 3.

Procesor: ARM9, 208 MHz.

Pomnilnik: 60 MB RAM + 4 GB vgrajeni flash disk.

Pomnilniška kartica: Nima.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, IR.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM in UMTS 900/1800/1900/2100 MHz.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Cena: 610 EUR, 333,42 EUR pri Mobitelu, 300 EUR Si.mobil - Vodafone.

Za: 4 GB pomnilnika, preprosta raba, oblika, glasba in video.

Proti: Ni fotoaparata, odzivnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji