Objavljeno: 30.10.2007 02:12 | Avtor: Igor Harb | Monitor November 2007

Inovativen, a nedodelan vmesnik

Tudi novi HTCjev Touch očitno še ni ukrotil novega Windows Mobile 6.0. Resda je nekoliko hitrejši od že preizkušenega modela HTC S710, vendar je odzivnost uporabniškega vmesnika pod ravnijo vseh drugih pametnih telefonov.

Samo za primer - že samo vklop WLANa in iskanje priključnih točk za nekaj sekund povsem zablokira aparat.

A bistvo Toucha je v inovativnem načinu upravljanja aparata, ki so ga v HTC razvili kot očiten poskus kopiranja Applovega iPhona. Naprava ima namreč zgolj smerno ploščico in štiri pametne gumbe, od tega dva pod zaslonom, saj jo lahko upravljamo s prsti. To sicer velja za osnovno zaganjanje programov in podobno, vendar pa hitro ugotovimo, da ne tudi za same standardne programe Windows Mobile, kaj šele za dodatne.

V HTC so namreč razvili poseben uporabniški vmesnik po imenu TouchFLO, ki obsega osnovno namizje in poseben zaganjalnik programov in funkcij, imenovan Touch Cube. Vklopimo ga tako, da preprosto potegnemo s prstom od spodaj navzgor po zaslonu (ne deluje čisto zmeraj, saj ista poteza rabi tudi za premikanje po zaslonu). S tem se nam odpre eden od treh menujev - večpredstavni za dostop do glasbe, videa in slik, zaganjalnik pogosto uporabljenih programov ali pa seznam stikov s fotografijami (če jih imamo nastavljene), ki jih lahko tako preprosto kličemo. Med temi menuji se premikamo tako, da s prstom potegnemo na levo ali desno, izbiramo pa s pritiskom na ikone, velike kot prst. Ta prvi nivo je sicer v redu, vendar pa na naslednjem, denimo pri zagonu aplikacij, stvari ne moremo več urejati s prsti, temveč je treba uporabiti pisalo. Celoten Windows Mobile 6.0, za razliko od, denimo, iPhona, pač ni prilagojen takemu načinu upravljanja.

Zaslon meri kar 2,8 palca, pri tem pa je ločljivost ostala na standardnih 240 × 320 pik, oziroma nasprotno, če ga zasukamo. Na zadnji strani je vgrajen digitalni fotoaparat ločljivosti 2 milijona pik in spodoben zvočnik za prostoročno telefoniranje oziroma poslušanje glasbe. V paketu so priložene spodobne stereo slušalke in kartica MicroSD velikosti 1 GB. Možnosti povezovanja so krajevno WLAN 802.11b/g in Bluetooth 2.0, prek mobilnih omrežij pa GSM s podporo EDGE. UMTS je za Windows Mobile 6.0 očitno še zmeraj prezahteven. Je pa res, da bosta nova modela, ki prihajata, S730 in Touch Slide, premogla tudi UMTS/HSDPA. In hitrejši, 400 MHz procesor ...

Moti torej slaba odzivnost, pa tudi upravljanje naprave s prsti se nekako ne zdi najbolj dodelano, čeprav je vsekakor zanimivo in za marsikoga uporabno. V osnovi si je mogoče predstavljati, da bi bil ta izdelek lahko narejen bolje, in najverjetneje v prihodnji generaciji tudi bo.

HTC Touch

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Professional.

Procesor: TI OMAP, 201 MHz.

Pomnilnik: 128 MB ROM + 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, 1 GB priložena.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (240 × 320 pik).

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz; podpora EDGE.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 536,4 EUR, 419 EUR ob podpisu enoletne naročnine z Mobitelom.

Za: Upravljanje s prsti, oblika, Windows Mobile 6.0.

Proti: Počasnost, ni UMTS, upravljanje ni zmeraj najlažje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji