Objavljeno: 24.4.2007 02:43 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2007 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Color OfficeJet J5780

HP bo v kratkem začel prodajati večnamenske naprave Color OfficeJet J5780. Ker gre za zelo novo napravo, cene kartuš še niso znane. To pomeni, da na preizkusu še nismo izračunali cen odtisa. Tiskalnik je s ceno 432 evrov nekje v sredini, torej ni med najcenejšimi, a je vendarle cenejši kot nekateri zmogljivejši predstavniki brizgalnih večnamenskih naprav.

Na videz je precej podoben cenejšemu Color OfficeJetu 5610. Spredaj imamo večnamenski podajalnik in odlagalnik, nad tem pa zaslon in gumbe za dostop do menuja (ki je bil v testni napravi v angleščini). Zgornji del naprave dvignemo, da pridemo do optičnega bralnika, na vrhu pa je samodejni podajalnik, pri katerem moramo (tako kot pri omenjenem 5610) paziti, da liste pravilno vstavimo, da jih lahko kolesca zagrabijo.

Hitrost naprave je povprečna, čeprav izstopa hitrost navadnega črno-belega tiska. Pet strani dolgo besedilo natisne v običajni kakovosti v slabi minuti; to je za ta razred nadpovprečno. Še hitrejši je tisk pri najhitrejši nastavitvi, tako imenovani "draft". Tu porabi približno pol manj časa, čeprav je tudi kakovost temu primerna. Bistveno počasnejši pa je tisk na svetleči papir, za bitno sliko v Photoshopovem formatu PSD je pri najboljši kakovosti potreboval malo čez osem minut, za vektorsko sliko v Corelovem formatu pa tri sekunde manj od osem minut. Kakovost tiska je sicer solidna, tako pri navadnem kot pri svetlečem papirju. Časi optičnega branja so povprečni, časi kopiranja pa malce počasnejši, kot bi si želeli. Za pet črno-belih kopij smo potrebovali dobre tri minute in pol, to je najpočasneje v tem rangu.

Najslabša stran naprave so nedvomno gonilniki oziroma, bolje rečeno, njihova namestitev. Med namestitvijo nam namreč ukažejo, naj priklopimo napravo (USB), nato pa nam Okna (XP) večkrat sporočijo, da so našla novo strojno opremo. Seveda to storijo za vsak del posebej, torej za kopirni stroj, tiskalnik, optični bralnik in faks. Že sam program za namestitev se je vsaj enkrat ustavil nekje na sredini, edina rešitev je bila ročno znova zagnati računalnik. Po končani namestitvi gonilnikov in vnovičnem zagonu računalnika pa naprave nikjer nismo našli. Prav, odstranili smo gonilnike in pustili XPjem, da sami namestijo vse. A ti potrebujejo nekje na sredini HPjev CD; ko ga vstavimo, se zažene spet nova namestitev, ki jo seveda ustavimo, in - po končani namestitvi tiskalnika spet ni nikjer najti. Po uri in pol dela smo prišli do sklepa, da je edini način za namestitev gonilnikov to, da pustimo CD v pogonu in uporabimo XPjev čarovnik za namestitev novih naprav; ko povpraša po gonilnikih na CDju, pa mu jih ročno pokažemo. Najverjetneje takih težav ne bodo imeli vsi uporabniki, očitno pa je možno, da bo namestitev nekaterim vendarle ponagajala. Sicer pa so sami gonilniki dobri, uporabnik se z njimi kar hitro znajde.

OfficeJet J5780 je torej solidna naprava s hitrim črno-belim tiskom in dobro kakovostjo tiska, pa tudi optičnega branja in kopiranja. Pri najvišji kakovosti je nekoliko počasnejša, a to pri takem tisku ne bi smelo biti večja ovira.

HP OfficeJet J5780

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalni, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: /.

Vmesniki: USB, faks.

Cena: 432,98 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: Nismo je še mogli izračunati.

Cena natisnjene barvne strani: Nismo je še mogli izračunati.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost črno-belega tiska.

Proti: Gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji