Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2017

Honor 8 Lite

Osvežimo spomin: telefone Honor v resnici izdeluje Huawei – to so Huaweievi telefoni, le prodajajo jih brez omembe tega kitajskega velikana. Za marsikoga čudna odločitev, a tako je.

Ko smo razkrili poreklo telefona, bo naprej marsikaj jasno. Tudi to, da je tokrat preizkušeni model Honor 8 Lite le cenejša in okleščena različica telefona Honor 8, ki smo ga preizkusili v januarski številki. Huawei namreč tako počne že nekaj let – ob predstavljenem »velikem« in »resnem« modelu kasneje predstavi še model »lite«, ki kupce prepričuje s podobnim imenom. A če smo jih v preteklosti spregledali, saj npr. model P9 Lite ni sodil niti v bližino takrat vrhunskega modela P9, je pri tokratnem Honorju drugače.

Res je, vgrajena je precej slabša železnina, procesor je po naših meritvah pol počasnejši od tistega v Honor 8 (premore namreč le počasnejša jedra A53), tudi shrambe je pol manj, zato pa so v telefon vgradili 3 GB pomnilnika. Zaradi tega v praksi ni opaziti kake hude »počasnosti«. Tudi dva objektiva na zadnji kameri sta tu postala le en sam (tipalo pa je ločljivosti 12 megapik), a so foto izdelki kljub temu popolnoma zadovoljivi. Mimogrede, po en objektiv ima tako ali tako velika večina telefonov, tudi vrhunski Samsung S8. Tudi zunanjost telefona je lepa, zaslon pa je velik, 5,5-palčni, tako kot pri Honor 8. Seveda polne ločljivosti, 1080 × 1920 pik. Na zadnji strani je nameščen bralnik prstnih odtisov.

Ker ima telefon nameščen Android 7 in Huaweiev (sicer predzadnji) vmesnik EMUI 5.0, tudi glede programskih cvetk, po katerih je bil včasih znan Huawei, nimamo posebnih pripomb. Nalaganje programov neposredno na namizje (brez predalnika) lahko izklopimo, nastavitve v vmesniku so postale dokaj pregledne. Še vedno sicer ostaja nenavadna barvna shema ikon in množica lastnih programov (health, music, videos, calendar, phone manager, themes, weather, calculator, sound recorder, fm radio, torch, backup…), a lahko hkrati pohvalimo nameščeno vrhunsko tipkovnico Swiftkey s podporo slovenščini.

Ker telefon stane 250 evrov, lahko sklenemo, da je to kar dober posel. Res pa je, da v tem cenovnem razredu vlada huda konkurenca, zato v njem najdemo tudi še boljše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji