Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2012 | Teme: google

Google Maps na steroidih

Ste med uporabniki, ki menijo, da so Googlovi zemljevidi in spremljajoče storitve med najboljšimi na svetu? Niste? Pomislite še enkrat. V nadaljevanju vam predstavljamo več deset funkcij Google Maps, Google Earth in Street View, ki vam bodo odkrile novo dimenzijo zmogljivosti interaktivnih zemljevidov in spletnih storitev.

Zemljevidi Google Maps (maps.google.com) so postali del našega vsakdana. Nekateri uporabniki se nanje tako zanašajo, da bi bili brez njih preprosto izgubljeni. Da delo in upravljanje zemljevidov, še posebej, če ti pokrivajo ves svet, ni lahka naloga, je prejšnji mesec dokazal sam Apple, ki se je v novem sistemu iOS 6 odločil Google zemljevide nadomestiti z lastnimi in doživel pravcato polomijo.

Uspeh Google Maps in sestrske storitve/programa Google Earth (earth.google.com) lahko pripišemo izjemni pokritosti in natančnosti prikazanih informacij. Seveda pri tem nikakor ne smemo zanemariti pomena inovacij, ki so to storitev povišale nad druge. Spletni velikan Google namreč stalno dodaja nove funkcije, ki naredijo iskanje in prikaz informacij po zemljevidih še bolj učinkovit ter enostaven za uporabo. Storitev realističnega razgleda po okolici, ki sliši na ime Street View, je, denimo, stara že štiri leta, a je še vedno brez konkurence. Bodi dovolj za uvod, oglejmo si, kaj vse lahko danes počnemo z Googlovimi zemljevidi in spremljajočimi storitvami, mnoge med njimi so oblikovala tudi številna druga znana podjetja.

Google Earth spremlja vreme "v živo"

Večina uporabnikov podatke o trenutnem vremenu na posamezni lokaciji bodisi prebere v spletu ali sliši po radiu. Toda Google Earth gre še korak dlje - v sloju Vreme lahko vklopimo možnosti Oblaki in Radar in tako pridobimo tudi prikaz aktualnega vremena. Za prikaz moramo posamezno lokacijo približati pod nivo oblakov. Seveda nam ne bo na voljo dejanska slika padavin, le Google Earth bo v primeru dežja ali snega postregel z animacijo.

Statistika našega gibanja

Mozilla je pripravila zanimivo spletno aplikacijo, imenovano Map My Day (bit.ly/mapmyday304), ki nam s pomočjo uporabe geolokacijskih informacij prikaže, koliko časa smo porabili na posamezni lokaciji. Z uporabo aplikacije se enostavno prijavimo in odjavimo na posamezni lokaciji, nato pa si lahko ob pomoči koledarja in zemljevidov ogledamo, kako in kje smo preživeli posamezen dan, oziroma kakšne poti vse smo opravili.

Spremljanje virusnih okužb

Podjetje F-Secure je izdelalo lasten Google Earth sloj (bit.ly/zero304), ki uporabnikom prikazuje stanje virusnih okužb škodljive kode omrežja ZeroAccess po svetu. Sredi novembra je omrežje okuženih računalnikov, žrtev rootkit orodja ZeroAccess, obsegalo skoraj 140.000 računalnikov, večina je izvirala prav iz Evrope. Če ste se morebiti prepoznali kot ena izmed rdečih točk zemljevida (žrtev), lahko škodljivo kodo odstranite ob pomoči brezplačnega orodja McAfee free Rootkit Remover (bit.ly/rootkit304).

Pravi čas za fotografiranje

Ob pomoči Google Earth in koledarja nam storitev Golden Hour Calculator (www.golden-hour.com) glede na našo lokacijo izračuna, kdaj v posameznem dnevu bodo tisti najbolj magični trenutki za fotografiranje (predvsem sončni vzhod in zahod). Kalkulator nam ponuja tudi preprosto izbiro datuma, tako da se lahko pripravimo tudi nekaj dni vnaprej ...

Ostanimo na tekočem s posodobitvami

Google svoje zemljevide bolj ali manj redno posodablja. Če bi radi izvedeli, kdaj so bile naše karte in satelitski posnetki posodobljeni, se lahko prijavimo na storitev obveščanja Follow Your World (followyourworld.appspot.com). V aplikacijo preprosto vnesemo lokacije in jih izberemo - tudi ob pomoči natančnih koordinat, če tako želimo. Spletna storitev nam bo poslala e-poštno obvestilo vedno, ko bodo zemljevidi naših lokacij osveženi.

Zemljevidi kot del iskanja

Pri iskanju restavracij, trgovin ali različnih znamenitosti v večjih mestih nam iskalnik Google poleg tekstovnih zadetkov hitro postreže tudi z zemljevidom lokacije. Ta se nam s prehodom mišjega kazalca nad znakom " v hipu poveča (na desni strani) in nam ponudi možnost priprave poti do želene destinacije ali branje mnenj uporabnikov (če ta vnos že je na voljo v storitvi Google Places).

Boj proti kriminalu: Reševanje kriminala

Policisti na Otoku se lahko pohvalijo z morjem videonadzornih kamer in nekaterimi resnično naprednimi informacijskimi storitvami. Zadnja v vrsti je tudi javen pregled uspešnosti dela pri spravljanju kriminalcev in nepridipravov pred sodnike in za zapahe. Prebivalci Velike Britanije si tako lahko na zemljevidu hitro ogledajo, katera kriminalna dejanja (kraje, vlomi, napadi ...) so se zgodila v njihovi neposredni okolici ter v kakšni fazi je prekrškovni postopek (obtožnica, sojenje, zapor ...) zoper storilca(e). Policijski oddelki po svetu bi se lahko zgledovali po spletni strani www.police.uk in tamkajšnjih storitvah.

Sinhronizacija iskanj po zemljevidu med različnimi napravami

Google se zaveda, da je ena njegovih velikih prednosti prav možnost uporabe zemljevidov na mobilnih napravah. Aplikacija Google Maps for Android (bit.ly/sync304) v svoji najnovejši različici podpira tudi sinhronizacijo iskanj po zemljevidih - vsebina in lokacije, ki smo si jih ogledovali na domačem računalniku, so nam lahko že naslednji hip dostopne na mobilniku ali tablici. Seveda moramo biti med iskanjem po Google Maps prijavljeni v svoj Google račun in imeti vklopljeno zgodovino brskanja v spletnem brskalniku. Aplikacija na mobilni napravi bo prav na račun te zgodovine že poznala naša pretekla iskanja, ki jih bo tudi predlagala med prvimi, uporabnik pa jih preprosto najde v zavihku My Places.

Nastavitev lastnih lokacij

Google Maps lahko zaupamo svoj domači in službeni naslov ter ju shranimo v imenik My Places. Tako nam bosta ta dva (pa tudi vsi drugi) naslova hitro pri roki, ko bomo potrebovali pomoč pri navigiranju. Podatke vnesemo takoj po prijavi v storitev, in sicer s klikom gumba My Places in izbiro Set home location in Set work location.

Turistov najboljši pomočnik

Pred obiskom novih krajev in držav večina popotnikov skrbno načrtuje potovanje. Ob pomoči Google Maps dodatka TouristPath (www.touristpath.com) pa je to še bistveno lažje opravilo, saj uporabnik preprosto izbere lokacijo, aplikacija pa mu postreže z vrsto znamenitostmi v bližini, ki so za nameček še zgledno urejene v logične kategorije za lažje iskanje (parki, muzeji, celo slapovi itd.). Po izbiri ciljnih destinacij nam TouristPath predlaga najboljše poti, ob pomoči katerih bomo v omejenem času videli kar največ izbranih znamenitosti. Če se bomo na posamezni lokaciji ali mestu zadržali dlje časa, je dobro vedeti, da aplikacija podpira do 9 dni načrtov.

3D prelet nad velemesti

Satelitski posnetki Google Earth so z višine pogosto videti precej sploščeni. To ni povšeči navdušencem nad 3D pogledi. Aplikacija Google Earth for Mobile (bit.ly/earthmobile304) to težavo odpravlja tako, da uporabnikom omogoča navidezen 3D prelet na nekaterimi največjimi svetovnimi mesti. Aplikacija za prikaz uporablja 45 stopinj obsegajoč kot, ki uporabniku daje boljši tridimenzionalni pogled na zgradbe in okolico (z drevjem vred).

Enostavno do koordinat

Kljub strmi rasti števila pametnih telefonov med uporabniki še vedno najdemo lep delež takih, ki jim ni mar za takšne novotarije. Marsikdo med njimi zato za navigacijo še vedno uporablja namenske navigacijske naprave. Te so lahko, predvsem v avtomobilih, tudi malce slabše seznanjene z aktualno kartografijo in ne poznajo vseh naslovov. Google Maps jih pozna bistveno več, zato si lahko do posamezne (odročne) lokacije pomagamo tudi s podatkoma o zemljepisni dolžini in širini, ki nam ju zaupa na strani www.itouchmap.com/latlong.html. Te v obliki koordinat nato enostavno vnesemo v drugo navigacijsko napravo in se odpravimo proti cilju.

Hitro iskanje avtobusnih in vlakovnih postajališč

Ena izmed priljubljenih funkcij prenovljene aplikacije Google Maps for Android (bit.ly/androidmaps304) je tudi posredovanje realnočasovnih informacij o javnih prevozih v večjih mestih. S približanjem želene lokacije in izbiro možnosti Transit Lines nam aplikacija prikaže vozni red avtobusov ali vlakov na bližnji postaji, prav tako lahko hkrati preverimo tudi oddaljenost med našim ciljem ter druge možne poti do njega.

Google pozna tudi urnik vožnje avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa.

Aktualne prometne informacije

Google je pred kratkim svoje storitve osvežil s ponudbo realnočasovnih prometnih informacij - žal le v izbranih državah. Iz mobilne ali namizne aplikacije lahko prometne informacije prikažemo s klikom in aktivacijo sloja Traffic (Promet). Zelene povezave so tiste, kjer promet poteka tekoče, rdeče obarvane ceste in ulice pa pomenijo zastoje.

Vse za kolesarje

Google seveda ni pozabil niti na kolesarje, saj z aktivacijo sloja Bicycling v aplikaciji poskrbimo za prikaz kolesarskih poti. Ceste, označene z zelenimi pikicami, ponazarjajo do kolesarjev prijazne poti, cestišča z dodatno kolesarsko stezo so obarvana svetlo zeleno, temno zelena barva pa označuje kolesarske poti, kamor avtomobili ne morejo. V tem načinu delovanja aplikacija vse podatke preračunava z vidika kolesarjenja; to velja predvsem za predvideni čas prihoda do iskanega cilja.

Pomoč pri navigaciji v velikih zgradbah

Ljudje, ki niso vajeni veliko potovati, se na velikih letališčih in železniških postajah hitro počutijo izgubljene. Pri tem jim lahko zopet priskoči na pomoč sodobna tehnologija, in sicer zemljevidi Google Indoor Maps for Mobile (bit.ly/indoor304), ki delujejo na mobilni platformi Android. Naveza aplikacije in storitev uporabniku pomaga najti posamezne dele letališča, restavracije, stranišča, trgovine in druge lokacije v sicer nepregledni množici podobnih lokacij. Aplikacija priročno podpira tudi enostavno premikanje med različnimi nadstropji velikih zgradb.

Naredimo poslopja še zanimivejša

Google Street View nam prikaže bolj ali manj realne posnetke posameznih ulic, aplikacija Blockee (www.blockee.org) pa nam omogoča, da svoj naslov vsaj malo polepšamo. Tako lahko posamezno lokacijo opremimo z nekaj dodatki, kot so drevesa, klopi, igrala, različne oznake (denimo za brezžični WiFi dostop) ... Povezavo do našega umetniškega dela lahko hitro delimo s prijatelji na Facebooku ali Twitterju.

Zgradimo hišo iz kock Lego

Ljubitelji kock Lego se lahko na zemljevidih zabavajo tudi s pomočjo brezplačnega orodja Build With Crome (www.buildwithcrome.com), ki nam v brskalniku Crome omogoča iskanje primernih lokacij za gradnjo in nato tudi virtualno gradnjo svojega sanjskega objekta ob pomoči kock Lego. V poštev pridejo tudi pravcati 3D modeli z veliko podrobnostmi.

Uporaba vtičnika Google Maps za najrazličnejše namene

Google je pred kratkim splavil storitev po imenu More Than a Map (www.morethanamap.com), ki promovira zmogljivosti vtičnika Google Maps API med razvijalci aplikacij in jih spodbuja k uporabi storitev Google zemljevidov. Stran ponuja nekaj vrhunskih zgledov uporabe zemljevidov in njihovih funkcij, satelitskih posnetkov ter uličnih posnetkov. Razdelek, namenjen vizualizaciji podatkov na zemljevidih, je še posebej impresiven, saj prikazuje, kako lahko zemljevid sledi različnim svetovnim trendom, pa tudi naravnim pojavom (npr. potresi, gibanje prebivalstva ...).

Spremenimo grafiko točk

Posamezne točke v Google Maps so označene z ikono narobe obrnjene kapljice. Googlovi programerji radi sem ter tja poskrbijo za kakšno hudomušno zamisel, zato se te ikone na določenih mestih tudi spremenijo. Če bi, denimo, poiskali zabavišče Legoland, se bo ikona spremenila v znak možiclja iz kock, nekateri teniški stadioni se spremenijo v igralce tenisa, iskanje nekaterih lokacij na Antarktiki pa nam bo postreglo z ikono pingvina.

Stvari, ki jih na Google Maps ne smete zamuditi

Google Maps vidi veliko in še več. Premore namreč obilo informacij in zanimivosti ter jih na svojevrsten način (kot satelitski ali ulični posnetek) prikaže uporabniku. Našli smo nekaj zanimivosti, ki si jih vsekakor velja ogledati.

Čudne zgradbe na stari celini

Spletni dnevnik Google Sightseeing občasno pripravi zanimive povzetke odkritij uporabnikov. Tokrat so prišle na vrsto najbolj čudna oziroma čudaška poslopja na stari celini, seveda skozi oči storitve Street View. Lestvico 10 najbolj čudaških poslopij v Evropi si lahko ogledamo na spletni povezavi www.googlesightseeing.com/2012/10/top-10-crazy-european-buildings/.

# cudaska stavba.png #

Nagib stolpa v Pizi

Med vsemi poslopji, ki tako ali drugače pritegnejo pozornost mimoidočih, je vsekakor stolp v Pizi, znan po svojem nagibu. Tega si lahko na Googlovih zemljevidih ogledamo v visoki ločljivosti in z vseh možnih položajev. Čeprav je dejanski nagib stolpa vsega 4 stopinje, pa je pri njegovi višini tak nagib kljub vsemu videti strašljivo (bit.ly/pisa304).

# stolp v Pizi.png #

Sprehod po Antarktiki

Antarktika že od nekdaj velja za območje, ki do človeka ni prav prijazno. Še največ časa na njej preživijo različni raziskovalci podnebja in sestave planeta, ki prebivajo v kočah, posebej prilagojenih težkim vremenskim razmeram. Google je osvežil tudi poglede na te koče, ki so, kljub polarni zimi, izdelane pretežno iz lesa. Vanje in njihovo okolico lahko pokukamo s klikom povezave bit.ly/antarctica304.

Pokukajmo v domove slavnih

Googlovi zemljevidi nam lahko pričarajo bližnjo podobo marsikaterega posestva, ki sicer velja za nedostopno. Tudi domove slavnih hollywoodskih zvezd ipd. V Googlu pa so se še posebej potrudili s pripravo prikaza lokacij 10 najuspešnejših pisateljev - od tega, kje so preživljali mladost, svoja najboljša leta, do lokacij, ki so jim bile v navdih za velika knjižna dela. Podrobnosti najdemo na povezavi bit.ly/authors304.

Z vlakom skozi švicarske Alpe

Spomladi letos je Google svoja vozila, zadolžena za pripravo uličnega pregleda, uporabljenega v storitvi Street View, postavil tudi na vlak Glacier Express, ki vozi skozi Alpe med Belgijo in Švico. Rezultat je prav poseben posnetek "Train View", ki ponuja osupljiv pogled na mogočne gore in okolico, medtem ko vlak vozi skozi številne tunele in čez viadukte. S klikom povezave bit.ly/swisstrain304 nam ni treba kupiti niti karte za ta spektakel.

# Train View.png #

Odpravimo se na safari

Storitev Street View je na voljo tudi v posebni različici, imenovani Safari (dosegljiva na bit.ly/safari304), ki uporabnikom postreže z nekaj najbolj posrečenimi posnetki primerkov živali, ki jih je Googlova ekipa vozil, opremljenih s kamerami, zalotila pri izdelavi uličnih posnetkov. Kolaž fotografij pol številnih primerkov goveda in ovac vsebuje tudi leve, noje, nilske konje, žirafe in druge živali.

Kopanje pod milim nebom

Če vas tudi v teh bolj mrzlih dneh mika kopanje v naravi, se le odpravite na spletno stran Wild Swim (www.wildswim.com), ki s pomočjo Google Maps ponuja seznam zanimivih kotičkov v naravi, bogatih z vodnimi viri, primernimi za kopanje. Rezultati iskanja so jasno obarvani, tako da hitro ločimo ali gre za reke, jezera ali pa bazene. Vsekakor pa lahko tisti malo manj hrabri omenjeno stran shranimo med priljubljene do poletnih dni.

Spremljanje taljenja ledu

Znanstveniki nas vedno znova opozarjajo na toplogredne učinke, med katerimi je največja nevarnost taljenje ledu na Severnem tečaju. Poseben observatorij temeljito spremlja višanje temperatur in posledice, po zaslugi NASINIH vsakodnevnih satelitskih posnetkov in zemljevidov Google Maps pa lahko dogajanje na skrajnem severu spremljamo tudi mi. Na strani Arctic.io Observations (www.arctic.io/obsservations) si lahko poleg infrardečih posnetkov in podatkov o temperaturi ogledamo tudi preteklo zgodovino taljenja ledu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji