Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2013 | Teme: foto

Črni GoPro

Vrhunski modeli prodajajo šibkejše in cenejše, je že pred časom ugotovila Nokia, ko je svet preplavila s svojimi poceni mobilnimi telefoni. Danes ji v tej usmeritvi sledi marsikdo, tudi GoPro, ki je od nedavna v delni lasti kitajskega Foxconna.

Tehnični podatki o najzmogljivejši kameri GoPro HD Hero 3 Black Edition zvenijo tako dobro, da si bo marsikdo privoščil kak cenejši model, denimo Silver Edition, ki smo ga preizkusili v prejšnjem Monitorju ... Črni Heroj namreč video zajema kar v ločljivosti prihodnosti, 4 K, se pravi 3840 × 2160 (razmerje 16 : 9) ali 4096 × 2160 (17 : 9) pik! Sliši se fenomenalno, pa je res?

V resnici ne, kajti pri tej ločljivosti zajeti video posnetek je hitrosti le 12 slik na sekundo. To pomeni, da zelo "cuka" (saj se še spomnite prastarih spletnih kamer, ali ne?) - kaj nam koristi množica zelo ostrih pik, ki sestavljajo posamezno sliko, če je video kot celota neuporaben. Resnici na ljubo se je GoPro pred tem očitkom zavaroval, saj navaja, da je ta ločljivost namenjena le snemanju s tripoda in kasnejši ekstrakciji posameznih slik iz video posnetka. Črnemu GoProju gre bolje, če mu nastavimo ločljivost 2,7 K oz. 2716 × 1524 pik, takrat snema z običajnimi 25 slikami na sekundo. Vendar tu naletimo na drugo vprašanje - zakaj bi sploh snemali v taki ločljivosti, če moramo prikazovalne naprave, ki zmorejo tako ločljivost, iskati z lučjo pri belem dnevu? Vsi (razen nekaterih najnovejših sejemskih primerkov) televizorji so pač "le" ločljivosti FullHD, se pravi 1920 × 1080 pik. Prikaz videa ločljivosti 4 K ali 2,7 K na takem televizorju bo videti popolnoma enako, kot če bi predvajali video ločljivosti FullHD. Res, čez nekaj let bomo morda v dnevni sobi imeli televizorje ločljivosti 4 K in takrat bo drugače ... Dotlej pa nam ostane le nakup kakega hudega 27 in več palčnega računalniškega monitorja, če bi si želeli posnetek ogledati v vsaj približno polni ločljivosti.

Aplikacija za nadzor na telefonih Android je odlična.

Prednosti črnega GoProja so v resnici drugje. Zelo zmogljivo tipalo namreč zmore poleg visoke ločljivosti tudi zelo visoke hitrosti zajemanja videa. Tako se lahko odločimo za snemanje pri še vedno visoki ločljivosti 720 p (ali 960 p) s hitrostjo 100 slik na sekundo, kar je štirikrat hitreje od običajnih posnetkov. Rezultat? Video, ki ga lahko naknadno v video urejevalniku do štirikrat upočasnimo in ob izhodu še vedno gledamo izdelek, ki je lepo zvezen in tekoč. Uporabno za kratke "slow motion" zvijače v video posnetkih, ki publiko vedno očarajo.

Zelo hiter zajem pride prav tudi pri t. i. "izbruhnem fotografiranju". S sprožilcem lahko v eni sekundi naredimo 30 fotografij ločljivosti 12 MP (4000 × 3000 pik). Na preizkusu smo tako odlično zajeli padajoče snežinke ob zadnjem večjem sneženju in bili presenečeni nad ostrino posnetkov. Koristna je tudi višja občutljivost, zato so večerni posnetki malenkost boljši, vendar je zadevica pač še vedno le malce boljša igrača, ki ni primerljiva s profesionalnimi fotoaparati in/ali kamerami. Posnetki, ki smo jih sami naredili, so bili tako zelo zrnati, kot če bi cenejšemu kompaktnemu fotoaparatu naročili, naj uporablja občutljivost ISO 3200 ...

Ni dvoma, "črni" je zelo draga kamera (450 evrov!), k sreči nas malce potolaži to, da paketu (poleg nekaj različnih stojal za pritrditev na čelado, palico in še kam) prilagajo tudi brezžični sprožilec, ki sicer kot dodatek stane 99 evrov (!). Ta je ravno prav velik, da si ga lahko s trakom pritrdimo na roko, in ima tipki, ki sta dovolj veliki, da ju lahko upravljamo tudi s (smučarskimi) rokavicami. Tako smo ga tudi preizkusili in izkaže se za zelo praktičnega - tipki in zaslonček LCD namreč postaneta kopija le-teh na sami kameri. Le za nastavljanje kamere in brskanje po menuju ni najboljši, saj ima vsak pritisk na tipko nekoliko zamika. Za taka opravila raje priporočamo povezavo z aplikacijo na mobilnem telefonu (iPhone, Android), ki prek Wifi deluje odlično. In še za konec - črni Hero "kuri" akumulator precej bolj od prejšnjih modelov. Močno priporočamo tudi nastavitev avtomatskega izklopa, saj se akumulator močno prazni tudi, ko ga ne uporabljamo, ko je kamera le prižgana. Po dveh urah in pol rabe in vsega nekaj minutah posnetega gradiva je bil akumulator že prazen.

Sicer pa lahko le ponovimo - prednost (vsake) kamere GoPro v primerjavi s konkurenco je danes že standardiziran komplet dodatkov zanje. Pobrskajte po internetu, dobi se skorajda vse, kar nam poželi srce.

GoPro HD Hero 3 Black Edition

Prodaja: www.enaintrideset.si.

Cena: 449 EUR.

Za: Veliko možnosti pritrditve, nadzor prek pametnega telefona, zajemanje do 100 slik na sekundo, visoka ločljivost, priložen daljinec.

Proti: Cena, malo priloženih nastavkov, slaba vzdržljivost akumulatorja.

Video

Video posnetek, ki smo ga sestavili med preizkušanjem, si lahko ogledate na naslovu

www.monitor.si/hero_black.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji