Objavljeno: 7.11.2008 10:21 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Oktober 2008

Cesarjeva nova oblačila

Na področju brskalnikov se vedno dogaja kaj novega. Programerji posameznih programerskih hiš nas presenečajo z novimi (izboljšanimi ali pa tudi ne) različicami že obstoječih brskalnikov, nekateri (nekdaj) precej priljubljeni počasi tonejo v pozabo, pojavljajo se novi. Tokrat smo preizkusili dva nova - Google Chrome Beta in IE 8 Beta 2.

Google je pred kratkim kar presenetil z izdajo svojega brskalnika Chrome. Sama namestitev je preprosta in hitra in nekaj podobnega velja tudi za delo z njim. Brskalnik je zasnovan precej minimalistično, kar je razvidno že iz samega uporabniškega vmesnika, saj v njem ne bomo našli odvečnih ukazov ali ikon, tisti, ki so, pa so smiselno organizirani. Prav zato potrebujemo nekaj časa, da se ga privadimo.

Brskalnik se precej hitro zažene in tudi brskanje je nekaj hitrejše kakor z drugimi konkurenti (Internet Explorer 7 in 8 ali Firefox 3.0). Večje število odprtih zavihkov mu ni delalo težav, prav tako brez težav smo uvozili tudi svoje nastavitve (priljubljene, shranjena gesla, zgodovina brskanja, iskalniki) iz prej uporabljanih brskalnikov (podprta sta IE in Firefox).

Osnovni element uporabniškega vmesnika so zavihki, ki jih lahko poljubno premikamo in razvrščamo in so na vrhu samega okna. Še nekaj osnovnih gumbov za navigacijo po spletnih straneh in dostop do ukazov ter naslovna vrstica je vse, s čimer se moramo seznaniti za začetek. Ob odprtju novega zavihka brskalnik le-tega napolni s koristnimi informacijami, med katerimi bomo našli povezave do naših najpogosteje obiskanih spletnih strani in sezname nazadnje zaprtih zavihkov, pred kratkim dodanih priljubljenih strani, in najpogosteje uporabljanih iskalnikov. Nov pristop se je med preizkusom izkazal za precej uporabnega, saj nam omogoča, da do svojih najpogosteje uporabljanih spletnih virov pridemo hitro in preprosto ter predvsem brez nepotrebnega izgubljanja po menujih.

Preprost in pregleden uporabniški vmesnik

Med zanimivostmi, na katere pri drugih brskalnikih nismo naleteli, velja omeniti možnost izdelave bližnjice do spletnih aplikacij (recimo Gmaila), s katero bomo lahko v prihodnje prišli do takih storitev na enak način kot do drugih, v naš računalnik nameščenih programov. Da je poganjanje programov, takih ali drugačnih, tudi sicer eden pomembnejših Googlovih ciljev, kaže tudi to, da je izvajanje skript Javascript v Chromu bistveno hitrejše od izvajanja v Firefoxu ali, še posebej, Internet Explorerju.

Naslovna vrstica v skladu z minimalistično zasnovo brskalnika opravlja več nalog. Je namreč iskalnik in klasična naslovna vrstica hkrati. Podobno kot pri Internet Explorerju tudi v Chromu vsak zavihek deluje neodvisno od drugih. To pomeni, da zrušitev enega ne bo (in na preizkusu tudi ni) povzročila zrušitve preostalih ali celo celotnega brskalnika. Chrome ponuja tudi možnost zasebnega brskanja (ne shranjuje zgodovine), ki jo izberemo ob odpiranju novega zavihka. Po zaprtju na tak način odprtega zavihka se vsi podatki, povezani z obiskom posameznih spletnih strani (piškotki, spletni naslovi ...), zbrišejo.

Koristne informacije ob odprtju novega zavihka

Novi brskalnik je vsekakor dobrodošla osvežitev, čeprav revolucionarnih novosti glede samega brskanja ne prinaša. Pogrešali smo enostavnejše možnosti za urejanje seznama priljubljenih, tudi možnosti za pošiljanje povezav do spletnih strani prek elektronske pošte ne pozna. Predvsem pa "ne pozna" množice dodatkov za Firefox, ki smo se jih uporabniki že zelo navadili. Med njimi, recimo, kot manjkajoči najbolj izstopa dodatek za blokado reklamnih sporočil (AddBlock) ...

S svojim drugačnim pristopom in nekaterimi zanimivimi rešitvami ter (tudi) minimalističnim videzom je vsekakor vreden preizkusa.

Google Chrome

Kaj: Spletni brskalnik.

Izdeluje: www.google.com.

Za: Preprost in hiter, možnost izdelave bližnjic do spletnih storitev, delo z zavihki, zasebno brskanje.

Proti: Pomanjkljivo orodje za priljubljene, možnost pošiljanja povezav prek elektronske pošte. Zaenkrat ni nobenih dodatkov (plug in).

Novi Internet Explorer

Zadnji Internet Explorer je sicer še vedno v fazi preizkušanja (no, tudi Chrome je, a bo, glede na Googlovo izročilo, verjetno tudi za vekomaj ostal tak ...), a je dostopna različica dovolj zanimiva, stabilna in glede na oglaševane novosti tudi vredna namestitve.

Osmica svojih predhodnikov ne mara preveč, saj ne dovoli nameščenih prejšnjih različic in jih zato ob svoji namestitvi tudi (sicer pravilno) odstrani, to pa zna biti za koga tudi moteče. Brskalnik se hitro zažene, sam uporabniški vmesnik je (malenkostno) spremenjen, nekako bolj poln kot pri predhodniku in zato tudi nekoliko težje pregleden.

Med pomembnejšimi novostmi so vsekakor zavihki, s katerimi osmica ravna drugače in tudi bolj smiselno kot predhodniki. Omogoča namreč njihovo (logično) združevanje in barvanje, s tem pa pripomore k boljši preglednosti, ki pride najbolj do izraza pri večjem številu odprtih zavihkov. Ob odpiranju zavihka iz prejšnjega se ta pojavi desno zraven njega (namesto skrajno desno kot pri IE 7) in hkrati dobi enako barvo kot prejšnji. S tem so vse "povezane" strani združene in enako obarvane. Zavihke je moč preprosto prenašati iz ene skupine v drugo, pri čemer avtomatsko dobijo barvo nove skupine. Takšna logična ureditev je vsekakor uporabna in se je tudi hitro navadimo. Z desnim klikom posameznega zavihka se odpre priročni menu, ki ponuja še dodatne možnosti za nadzor nad zavihki in delno tudi skupinami. Tako lahko, recimo, znova odpremo že zaprte zavihke, pogrešali pa smo možnost vnovičnega odpiranja neke (prej) zaprte skupine.

Uporabniški vmesnik z zavihki, urejenimi v skupine

Odprtje novega zavihka razkrije naslednjo novost osmice, saj stran zdaj ni več "prazna", temveč prinaša nove možnosti in povezave za delo. Te znajo biti v nekaterih primerih vsekakor uporabne, a bi si želeli tudi sami vplivati na to, katere naj se prikažejo. Brskalnik zna brskati "zasebno", saj lahko preprosto izklopimo shranjevanje zgodovine, s tem pa za koga nadležen "history" postane preteklost. Na področje varnosti spada tudi preprečevanje nezaželenega prenašanja (inprivate blocking) (zasebnih, kot npr. uporabnikov IP naslov) informacij med posameznimi spletnimi stranmi brez vednosti uporabnika. Novost je uporabna, saj zna biti takšnih prenosov kar veliko, a ji zamerimo predvsem to, da jo je možno uporabljati le hkrati z vklopljenim zasebnim brskanjem.

Osmica uvaja tudi dva nova elementa, in sicer pospeševalce in tako imenovane spletne rezine. Prvi so dodatki, ki poskrbijo za povezavo besedila, ki smo ga označili na ogledovani spletni strani z drugimi spletnimi storitvami ali stranmi, ter tako ponudijo še več informacij. Trenutno so seveda na voljo predvsem pospeševalci za Microsoftove podatke, tako da je njihova prava vrednost in bodoča razširjenost še vprašljiva. Druga novost so spletne rezine, pri čemer gre za nekakšen izboljšan RSS, a so prav tako (zaenkrat še) precej neuporabne, saj jih podpira malo spletnih strani.

Naslovna vrstica brskalnika je pametnejša, saj zna ob vpisovanju url naslova prikazati predhodne sorodne vpise, ki so pregledno razvrščeni v posameznih kategorijah. Precej uporabna je tudi njena zmožnost označevanja domene, saj je ta označena temneje kot preostali del naslova. Zadeva se izkaže predvsem v primeru dolgih naslovov, saj se nam ni več treba ubadati z ločevanjem osnove (torej domene) od dodatka.

Odprtje novega zavihka z novimi možnostmi in povezavami

Pohvale vredna, a precej pozna je tudi njegova manjša občutljivost za sesutje, saj se zna temu (z ločenim delovanjem zavihkov) uspešno zoperstaviti. Je (tako kot večina Microsoftovih programov) precej požrešen, kar zadeva sistemske vire. Med preizkusom smo opazili težave z Outlookovim spletnim dostopom, ko smo prek spletnega vmesnika želeli dostop do strežnika Exchange. V tem primeru je namreč za vsako e-poštno sporočilo, ki smo ga želeli odpreti, zahteval geslo, čeprav bi bilo pravilno, da po prvem vnosu ob prijavi tega ne zahteva več. Tudi na Visti tak dostop ni deloval pravilno, saj se je IE v takem primeru uspešno sesul.

S svojimi novostmi in izboljšavami je brskalnik vsekakor na dobri poti, da ujame ali morda celo prehiti konkurenco, vendar bo pred tem treba odpraviti nekatere napake in pomanjkljivosti.

Internet Explorer 8.0, beta 2

Kaj: Spletni brskalnik.

Izdeluje: www.microsoft.com.

Za: Logično urejanje zavihkov, zasebno brskanje, preprečevanje nezaželenega širjenja podatkov.

Proti: Nekatere novosti so predvsem Microsoftove in jih veliko spletnih strani sploh ne pozna.

Da je poganjanje programov, takih ali drugačnih, tudi sicer eden pomembnejših Googlovih ciljev, kaže tudi to, da je izvajanje skript Javascript v Chromu bistveno hitrejše od izvajanja v Firefoxu ali, še posebej, Internet Explorerju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji