Objavljeno: 28.11.2006 03:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP1300 in Pixma iP1700

Osvežen je tudi razred cenejših brizgalnikov, in sicer z modeloma Pixma iP1300 in Pixma iP1700. Na pogled sta povsem enaka, precej podobna starejšemu modelu Pixma iP1200, vendar se malce razlikujeta po zmogljivosti. Oba uporabljata ločeno črno in barvno kartušo. Tiskalnika delujeta zelo plastično, vendar je to za ta cenovni razred povsem razumljivo. Oba sta tudi tokrat ostala brez odlagalnika, a to v nekaterih primerih ni tako slabo, sploh če imamo na mizi zelo malo prostora in tako največkrat papir držimo že v roki, še preden je dokončno natisnjen.

S tiskalnikom je preprosto ravnati, vstavljanje kartuš pa tudi ni težavno. Tudi gonilnike je preprosto upravljati. Končno so ponudili tudi možnost izklopa funkcije, ki skrbi, da se pravkar natisnjena stran z nekajsekundnim odmorom posuši.

To početje se pri dosedanjih Canonovih tiskalnikih zelo pozna pri tiskanju našega barvnega poročila, ki ga šibkejši model Pixma iP1300 tiska skoraj tri minute, močnejši model Pixma iP1700 pa dve minuti in štiriinštirideset sekund. Če izklopimo funkcijo sušenja barve, izpis poročila pohitrimo za celo minuto! Pet strani dolg besedilni dokument šibkejši model natisne v minuti in devetih sekundah, močnejši pa deset sekund hitreje. S tem se v tem cenovnem razredu uvrščata v zlato sredino. Za fotografijo 10 x 15 cm se bomo pri Pixmi iP1300 načakali dve minuti, Pixma iP1700 pa je za pol minute hitrejši. Malenkost večji zalogaj predstavlja tiskanje revialne naslovnice v formatu PDF na svetleč papir, saj za to močnejši porabi slabe štiri minute in pol, šibkejši pa skorajda minuto več.

Ker oba modela uporabljata isto vrsto kartuš in glav, je tudi kakovost odtisa pri obeh povsem enaka. Največja ločljivost, ki jo premoreta, je 4800 x 1200 pik na palec; to naj bi bilo povsem dovolj za kakovosten odtis tako dokumentov kot fotografij. Pa vendar ni čisto tako. Besedilni dokumenti imajo črke kar precej vidno nazobčane oziroma razlite. To pri samem branju resda ne moti toliko, a pozorno oko brž opazi. Pri tiskanju fotografij na navaden ali svetleč papir pa se takoj obrne na bolje, saj se odreže presenetljivo dobro. Predvsem odtis na navaden papir je odličen, dokaj barvno pravilen, na svetlečem pa so težave s črno barvo, ki deluje kar precej modrikasto. Fotografije so dokaj barvno pravilne; tokrat ni preveč poudarjen rdeči odtenek, kot smo bili pri Canonu že vajeni.

Oba tiskalnika sta za domače nezahtevne uporabnike povsem primerna in svojo nalogo opravljata več kot odlično. Edina razlika med njima je v hitrosti tiskanja, pa vendar je ta pri zgolj tiskanju besedila minimalna. Bolj se pozna, če imamo namen tiskati tudi na poseben papir. Malce manj navdušujoča je cena črno-belega odtisa, ki je kar petdeset tolarjev na stran.

Canon Pixma iP1300

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Ocena za hitrost: 7.

Ocena za kakovost: 7.

Ocena za opremljenost: 5.

Ocena za ceno izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 10.788 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 50 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 98 tolarjev.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiskanja, dobra kakovost odtisa slik.

Proti: Nima odlagalnika za papir, kakovost besedilnega odtisa.

Canon Pixma iP1700

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Ocena za hitrost: 8.

Ocena za kakovost: 7.

Ocena za opremljenost: 5.

Ocena za ceno izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 14.388 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 50 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 98 tolarjev.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, dobra kakovost odtisa slik.

Proti: Nima odlagalnika za papir, kakovost besedilnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji