Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Ixus 95 IS

Za Canonov nabor fotoaparatov, združenih pod tržnim imenom Ixus, vedno bolj upravičeno uporabljamo besedno zvezo "paleta izdelkov", saj jo sestavljajo raznobarvna ohišja, ki vabijo kupce vstopnega in hkrati elegantnega razreda digitalne fotografije. Novi malček med njimi pa je Canon Ixus 95 IS.

Čeprav so optična iskala večinoma že izgubila boj z zasloni LCD, ki so jim odvzeli še tisto malo prostora na ohišju, so se v Canonu odločili, da k licu prislonjeni mali aparati ne bodo le zapuščina preteklosti. Vgrajeno iskalo sicer še zdaleč ni popolno, a bo kljub temu olajšalo fotografiranje uporabnikom, ki se bodisi bojijo privajanja novemu načinu slikanja bodisi se zavedajo prednosti uporabe kukala. A teh je manj kot nekoč, saj je prikaz vgrajenega zaslona LCD razločno viden tudi na močni svetlobi, povprečna ločljivost pa zaradi nekoliko manjših mer tudi ni moteča.

Zaradi manjšega zaslona je več prostora tudi za tipke in oporo palcu ob enoročnem fotografiranju. Fotoaparat tako kljub majhnim meram udobno in zanesljivo leži v rokah. Ob dotiku tipk začutimo njihovo gumijasto strukturo, povratna informacija ob pritiskih je dobra. Za vrtljivi gumb se ni našlo prostora, izbiro med običajnim delovanjem, snemanjem videa in pregledovanjem posnetkov pa opravimo z drsnim stikalom.

V Ixus 95 IS vgrajena tehnologija ne postreže z veliko novostmi. Optična stabilizacija je sicer dobrodošla, a pride bolj prav v teleobmočjih, ki pa jih objektiv ne dosega. Preračunane vrednosti goriščnice se gibljejo med 35 in 105 mm, česar smo vajeni v svetu kompaktnih fotoaparatov že celo večnost. Omenjeni trikratni optični zum nam bo tako le pogojno v pomoč, saj nam široki kot ni na voljo. Svetlobna jakost je sicer s svojimi F/2.8 več kot le solidna, objektiv pa zmore tudi makro ostrenje od treh centimetrov naprej. Glasno ostrenje bi bilo v tišjih prostorih lahko moteče, pri 35 mm pa smo opazili tudi sodčkasto popačenje.

Svetlobno tipalo premore deset milijonov pik, kakovost fotografij pa je solidna. Ostrina ni popolna, čeprav je pri bližnjih posnetkih boljša kot pri ostrenju na neskončnost. Pri težavnejših prizorih pa se pokažejo dodatne omejitve v obliki kromatske aberacije in ostrine prehodov. Barve so prijetne in ne pretirano nasičene. Samodejnih načinov zajema je malo, to bo marsikomu celo všeč. A omeniti je treba, da je to posledica starih menujev, ki so estetsko manj dodelani, a še vedno pregledni.

Med snemanjem video posnetkov je dostopna le digitalna povečava, ki povzroči drastično poslabšanje kakovosti zajema, katerega ločljivost je 640 × 480 pik. Toda kljub majhni ločljivosti se minutni posnetek razbohoti na približno sto megabajtih prostora.

O Canonovem elegantnem malčku Ixus 95 IS velja temeljito razmisliti, če ste privrženec optičnega iskala. V nasprotnem primeru vam fotoaparat težko ponudi kaj več od množice konkurentov.

Canon Ixus 95 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno in ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 221 EUR.

Za: Solidna ergonomija, lično oblikovanje, optično iskalo.

Proti: Glasno ostrenje, skromen objektiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji