Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon EOS 60D

Canonova dvoštevilska serija digitalnih zrcalno-refleksnih aparatov, torej modeli EOS 50D, 40D itd., je že leta nadvse priljubljena med zahtevnejšimi ljubiteljskimi fotografi, veliko so jo uporabljali tudi profesionalni uporabniki, marsikdaj kot drugo ohišje. Naslednje poglavje v tej zgodbi pa nekoliko pretrga tradicijo. Novi EOS 60D je naslednik modela 50D le po imenu, v duhu oziroma praksi pa gre za aparat nekoliko nižjega ranga.

Razlog za to je pred časom predstavljeni model EOS 7D, ki zdaj zaseda mesto, ki ga je nekdaj zasedal 50D. Tako se 60D uvršča med 7D in osnovnejši model 550D. V primerjavi z Nikonovim taborom gre torej za konkurenco modelu D90. Prva žrtev tega premika je ohišje. To je bilo nekoč iz magnezijeve zlitine, pri novem modelu pa je plastično. Pozitivna posledica tega je nižja teža, bo pa zdržal kak padec manj.

Ohišje je sicer povsem na novo oblikovano. Je manjše, a še vedno večje in bolj kakovostno kot pri modelu 550D. Tipke zadaj so drugače razporejene, delno tudi zaradi zaslona, ki je zdaj vrtljiv. Izgubila se je tudi krmilna paličica, namesto nje smo dobili znotraj vrtljivega kolesca pod palcem še štirismerno tipko. Tipk je nekoliko manj kot prej, ostal je majhen zaslon na zgornji strani, ki nam sporoča parametre fotografiranja. Pri tem modelu so preklopili s pomnilniških kartic CF na kartice SD.

Tipalo poznamo že iz drugih Canonovih DSLR aparatov nove generacije, konkretno iz modelov 7D in 550D. Še vedno je enake velikosti, torej ima tudi enako povečavo goriščnice (× 1,6), premore pa kar 18 milijonov pik. Klub temu je šuma razmeroma malo (čeprav bi rade volje zamenjali nekaj svetlobnih pik za še manj šuma in še boljši dinamični razpon). Občutljivost gre do ISO 6400 oziroma do ISO 12800 v načinu 'High-ISO'. Okular je podobno velik in svetel kot pri modelu 50D (še vedno je v rabi pentaprizma, kar lahko pohvalimo), a malenkost manjši kot pri 7D.

Komu je torej EOS 60D namenjen? Dosedanjim uporabnikom modela 50D in njegovih predhodnikov vsekakor ne - tem je po novem namenjen 7D. Nova šestdesetica pa je pravzaprav korak nad modelom 550D. Je torej za zahtevnejše domače uporabnike, bodisi take, ki šele vstopajo v svet DSLR fotografije, pa že zdaj vedo, da želijo nekaj več kot le osnovni aparat, bodisi za tiste, ki z vstopnimi modeli niso več zadovoljni.

Canon EOS 60D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5184 × 3456 pik.

Tipalo: Efektivno 18 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: www.canon.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 1140 EUR (ohišje), cena z objektivom 18-55 mm IS 1299 EUR.

Za: Ločljivost, hitrost, kakovost posnetka, brezžično proženje bliskavice, vrtljiv zaslon LCD, snemanje filmov FullHD.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji