Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon EOS 600D

Canonova vstopna serija digitalnih aparatov SLR je že od prvega aparata, modela EOS 300D, silno priljubljena kot prva stopnica v svet DSLR fotografije. Začetnik zgodbe, omenjeni model 300D, velja za prvi cenovno zares dostopni DSLR. Najnovejši predstavnik serije, model 600D, predstavlja že sedmo generacijo teh aparatov. Že nekaj časa pa to ni več povsem vstopni model v Canonovi liniji, to mesto pripada modelu 1100D, ki ima nekaj funkcij manj in je manj kakovostno sestavljen.

EOS 600D je na prvi pogled praktično enak predhodniku. Ohišje je silno kakovostno, po merah pa malenkost večje kot pri 550D. Velika razlika je zadaj pri zaslonu, da je zdaj vrtljiv, podobno kot pri Canonovih dražjih kompaktnih modelih. To olajša fotografiranje pod različnimi koti (recimo ob držanju aparata nad glavo), hkrati pa lahko zaslon zavrtimo proti aparatu in ga tako zaščitimo pred praskami. Ločljivost zaslona je odlična, enako velja za kontrast in barve (velikost je enaka kot prej, diagonala je torej tri palce). Nekoliko so izboljšali tudi držalo za desno roko, ki je večje kot prej. Aparatu je dodan malenkost spremenjeni objektiv (oznaka je zdaj EF-S 18-55mm F3,6-5,6 IS 2), čeprav so razlike le lepotne narave (optika in sistem stabilizacije naj bi bila enaka kot prej).

Tipalo je enako kot pri predhodniku in modelih 60D ter 7D (o katerih smo pred časom že pisali). Ima smešno visokih 18 milijonov pik, čeprav je kljub temu presenetljivo malo šuma. Občutljivost gre do ISO 6400 oziroma do ISO 12800 pri nastavitvi ,,High-ISO". Zelo zanimiva in pohvale vredna novost je vgrajen brezžični oddajnik za bliskavice, ki seveda podpira tudi več bliskavic hkrati. To sicer podpira tudi dražji model 60D.

Nekaj dodatkov je tudi v programski opremi, čeprav se nam zdijo manj pomembni. Omenimo le novi način Basic+, kjer uporabnik nadzoruje lastnosti, kot je globinska ostrina, pri tem pa mu ni treba razumeti, kaj se dejansko dogaja. EOS 600D je odličen aparat, ki v primerjavi s predhodnikom 550D (ki je še vedno v prodaji) prinaša ravno dovolj novosti, da ga lahko uporabnikom priporočamo. Največji novosti sta seveda vrtljiv zaslon LCD ter vgrajeni brezžični sprožilec bliskavic, a si tudi izboljšano držalo zasluži še eno omembo.

Canon EOS 600D

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 5184 × 3456.

Tipalo: Efektivno 18 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 759 EUR (ohišje), cena z objektivom 18-55 mm IS 869 EUR.

Za: Ločljivost, kakovost posnetka, brezžično proženje bliskavice, vrtljiv zaslon LCD, snemanje filmov FullHD.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji