Objavljeno: 5.12.2007 10:41 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Canon EOS 40D

Pred dobrim letom dni smo pri preizkusu fotoaparata EOS 30D zapisali, da se zdi kot vmesna postaja med takrat odhajajočim 20D in morebitnim naslednikom. Ta naslednik je zdaj končno med nami in z gotovostjo lahko trdimo, da je dorasel svojemu poslanstvu.

Ohišje aparata je zelo podobno kot pri predhodniku, vsaj kar zadeva odlično kakovost, ergonomija pa je celo rahlo izboljšana. Izboljšana je tudi odpornost proti vremenskim vplivom, vsaj kar zadeva pokrovčka akumulatorske in pomnilniške reže. Zadaj kraljuje večji, tripalčni zaslon (predhodnikov je meril dva palca in pol); zaradi slednjega so tipke z levega roba premeščene pod zaslon. Je pa ločljivost zaslona enaka kot prej, torej 230.000 pik, to pa je v primerjavi z nekaterimi tekmeci (Nikon D300, Sony Alpha 700) malo. Na vrtljivem gumbu najdemo tri nove izbire, označene s C1, C2 in C3. Nanje lahko obesimo nekaj priljubljenih nastavitev. Ostal je vrtljiv obroč in osemsmerna kapica, v zgornjem desnem kotu pa najdemo novo tipko, označeno z AF-ON. Ta aktivira samodejno ostrenje brez uporabe sprožilca, hkrati pa sproži samodejno ostrenje tudi v načinu Live View.

Live view je dobrodošel pripomoček, predvsem pa se nam je zdel uporaben med ročnim ostrenjem, saj omogoča pet- ali desetkratno digitalno povečavo motiva. Za samodejno ostrenje uporabimo omenjeno tipko AF-ON, kar za trenutek spusti zaklop in izostri motiv, nato se nazaj vklopi live view. Na zaslonu lahko spremljamo tudi vse podatke, ki so sicer na voljo na podatkovnem zaslonu LCD na zgornji strani aparata.

Marsikdo se je pri predhodniku, torej 30D, čudil Canonovi izbiri tipala, saj je ostalo enako kot pri še starejšem modelu 20D. Po treh letih so se končno odločili za novo tipalo, ki zdaj premore ločljivost 10,1 milijona pik (faktor povečave pa je ostal enak, torej 1,6). Kljub višji ločljivosti je šum skoraj povsem neopazen, tudi pri višjih ISO vrednostih. Razpon slednjih je ostal enak, torej od 100 do 3200, nova pa je možnost samodejne nastavitve ISO pri kateremkoli programu (pri predhodniku smo imeli to možnost le pri samodejnih scenskih programih). Za zniževanje šuma lahko uporabimo tudi novo funkcijo, imenovano "High ISO Noise Reduction", čeprav ob njeni uporabi nismo opazili omembe vrednih razlik. Nov je tudi procesor Digic 3, kakršen je v uporabi pri zmogljivejših EOS-1D Mk. 3 in 1Ds Mk. 3, pa tudi pri cenejših modelih za manj zahtevne (A650IS, A720IS) in celo novih žepnih Ixusih. Skupaj z večjim predpomnilnikom nam zdaj omogoča do 6,5 slik na sekundo, in to kar 75 zaporednih slik v formatu JPEG (oziroma 17 z uporabo formata RAW). A bolj kot slikovni rafal je pomembna sama odzivnost aparata, ki je res odlična. Tudi ostrenje je hitrejše in natančnejše kot pri predhodniku, deluje zanesljivo tudi v slabših svetlobnih razmerah. Še vedno imamo devettočkovni sistem, le da so zdaj točke križne, torej ločijo tako vodoravne kot navpične podrobnosti.

Struktura menujev je rahlo spremenjena, zdaj si sledijo vodoravno v zavihkih, tako da so vse izbire posameznega menuja vidne brez pomikanja čez spodnji rob. So pa ti še vedno tipično canonovski, dosedanji uporabniki drugih aparatov te znamke se bodo v njih zelo hitro znašli, pa tudi drugim menuji ne bodo povzročali težav.

Samo ohišje stane 1291 evrov, v kompletu z objektivom EF-S 17-85 IS f/4.0 - 5.6 pa 1669 evrov. Cena je celo rahlo nižja, kot je bila sprva pri 30D, vsekakor pa ni pretirana. Kakovost fotografij je, kakor se za fotoaparat tega ranga spodobi, odlična, samodejne nastavitve delujejo zelo dobro, le nastavitev beline ni vedno natančna. Fotoaparat je torej odlična odločitev za vse, ki želijo v fotografiji nekaj več, zanimivo pa je vprašanje, ali se dosedanjim uporabnikom modela 30D splača kupiti novi 40D. Po našem mnenju da, saj pomeni opazen napredek v skoraj vseh pogledih. Tudi dražji (in seveda starejši) model EOS 5D ima le še eno prednost, ki pa je vsekakor relativna: tipalo polnega leica formata ločljivosti 12 milijonov pik.

Canon EOS 40D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 3888 × 2592, 2816 × 1880, 1936 × 1288.

Tipalo: Efektivno 10,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,2 × 14,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 1291 EUR (ohišje), 1669 EUR (ohišje in objektiv EF-S 17-85 IS f/4.0 - 5.6).

Za: Kakovost posnetka, kakovost ohišja, hitro in natančno ostrenje, majhen šum.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, občasno nenatančna samodejna belina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji