Objavljeno: 28.3.2008 08:54 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2008

Brezžična glasbena harmonika

Logitechov mali "Squeezebox" (angl: harmonika) je večnamenski glasbeni predvajalnik, ki omogoča predvajanje naše osebne glasbene zbirke (npr. v zapisu MP3) kjerkoli, kamor seže signal domačega brezžičnega omrežja Wi-Fi.

Gre za majhno in nadvse simpatično oblikovano napravico, na kateri prevladuje velik zelen zaslon (vrste VFD - "vacuum fluorescent display"). Ta je dobro viden tako na dnevni svetlobi kot tudi ponoči. Pravzaprav je tako zelo svetel, da nam možnost zmanjšanja osvetljenosti ponoči (dimmer) pride še kako prav. Vse zmožnosti predvajalnika upravljamo s priloženim daljincem, ki je ravno prav velik in nadvse pregleden. No, v resnici bi si želeli kak gumb tudi na sami napravi (npr. za vklop/izklop ali začasno utišanje glasbe), a tega žal Squeezebox ne premore.

Povezljivost je zagotovljena na dva načina. V domače omrežje se poveže bodisi prek omrežnega vmesnika ethernet ali pa prek brezžične povezave Wi-Fi po standardu g (podprte so tudi šifrirane povezave WPA/WPA2, pri čemer ključ vnesemo s pomočjo daljinca). Če želimo, pa lahko "harmonika" postane tudi zelo priročen prehod iz brezžičnega omrežja v žičnega - to lahko izkoristimo za npr. priklop igralne konzole ali podobne druge naprave, ki jo pesti odsotnost brezžičnega omrežnega vmesnika. Zvočni izhodi so trije - klasični "banana" priključek za slušalke, dvojni "cinch" za povezavo z glasbenim sistemom, tisti najbolj opremljeni pa bodo izkoristili optični izhod SPDIF.

Programski del obsega strežnik SlimServer, ki ga namestimo v računalnik, iz katerega bo predvajalnik nato "črpal" glasbo iz naše glasbene zbirke. Zaželeno je, da je omenjeni računalnik ves čas vključen, saj v nasprotnem primeru Squeezebox odpove poslušnost. Ob tem velja omeniti, da imajo nekateri diskovni sistemi NAS (npr. Netgear ReadyNAS NV+) strežnik Slim že vgrajen, zato odpade potreba po prižganem računalniku - glasba se v tem primeru predvaja kar neposredno iz sistema NAS. To kombinacijo smo preizkusili tudi mi in je delovala brezhibno.

Sicer so podprte vse razširjene (in tudi malo manj razširjene) vrste zapisov: MP3, WMA, FLAC, WAV, OGG. Žal pa ne podpira predvajanja zbirke, ki smo si jo morebiti ustvarili v Applovem šifriranem zapisu AAC (iTunes). Poleg lastne zbirke glasbe sicer lahko izbiramo tudi med številnimi radijskimi postajami vseh bolj znanih ponudnikov (Live365, Shoutcast, RadioTime, pa tudi priljubljeni podcasti).

Tudi v praksi se naprava obnese več kot zadovoljivo. Način upravljanja z daljincem je preprost in intuitiven, predvajalnik pa sicer lahko upravljamo tudi iz kateregakoli računalnika v omrežju. Predvajamo lahko določene izvajalce, skladbe, omogočeno pa je tudi iskanje po zbirki. Ustvarjamo lahko predvajalne sezname, prav pa pride tudi možnost seznama priljubljenih ("favorites"), na katerega dodamo najljubše skladbe, ki so nato hitro dosegljive prek posebne tipke na daljincu.

Gre torej za vsestranski predvajalnik, ki pa ni brez očitkov. Obregnili bi se predvsem ob to, da je pri brskanju po obsežni glasbeni zbirki občasno nekoliko neodziven. Pogrešali pa smo tudi vsaj manjše vgrajene zvočnike, ki bi prišli prav takrat, kadar v bližini nimamo glasbene naprave z ustreznim zvočnim vhodom za priklop "harmonike". In, ne nazadnje, tudi cena napravice ni ravno med bolj ugodnimi.

Logitech Squeezebox

Kaj: Brezžični omrežni predvajalnik glasbe in internetnih radijskih postaj.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Cena: 289 EUR.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si; Izid, www.izishop.net.

Za: Videz, preprosto upravljanje, zmožnosti.

Proti: Občasna neodzivnost, nima vgrajenih zvočnikov, visoka cena.

Programski del namestimo v računalnik in ga s tem spremenimo v glasbeni strežnik, omogoča pa tudi upravljanje v omrežje priključenega Squeezeboxa.

Programski del obsega strežnik SlimServer, ki ga namestimo v računalnik, iz katerega bo predvajalnik nato "črpal" glasbo iz naše glasbene zbirke. Zaželeno je, da je omenjeni računalnik ves čas vključen, saj v nasprotnem primeru Squeezebox odpove poslušnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji