Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2016

Brez odbleska

Četudi so računalniki danes vsenavzoči, je pretvorba iz analognega v digitalno (in obrnjeno) še vedno presenetljivo nadležna. Google se je tokrat s svojo algoritemsko močjo spravil nad »foto skenerje« in nas prijetno presenetil.

Tako je videti uporabniški vmesnik – gumb za fotografiranje in štiri bele »luknje«, s katerimi umerimo končni izdelek.

tem, da se pri Monitorju v pisarni izogibamo uporabi papirja za vsakdanja opravila, smo že večkrat pisali – največkrat pri preizkusih tiskalnikov, ko smo se vedno znova čudili, da ljudje še vedno toliko tiskajo. To velja tudi v nasprotni smeri. Neizmerno nadležno je elektronsko sporočilo, v katerem nekdo prosi, če lahko natisnemo dokument, ga podpišemo, optično preberemo (skeniramo) in pošljemo nazaj.

Ravno ti prehodi iz digitalnega v analogno, še bolj pa iz analognega v digitalno, so eden najbolj nadležnih korakov v delu današnjih pisarn. Enostavno so »tranzicijske« cene pri tem še vedno razmeroma visoke, nekaj, kar bi moralo vzeti nekaj sekund, vzame bistveno več časa. Dokler ostajamo zgolj v analognem ali (raje) zgolj v digitalnem svetu, s tem praviloma nimamo težav.

Kar zadeva samo »skeniranje«, je dodaten problem ta, da se podjetja, ki izdelujejo bralnike, z njimi že dolga leta praktično ne ukvarjajo več. Saj ne, da jih ne prodajajo (cene so ostale presenetljivo visoke), a gonilniki so klavrni, podpora skoraj nična. Koliko časa in živcev sem kot upravitelj v zadnjih letih zapravil zaradi skenerjev pri tajnicah in računovodjih, raje ne pomislim.

Kljub težavam pa res nerad delam izlete iz svojih digitalnih okvirov. Ko boljša polovica piše nakupovalni seznam na papir, se le čudim, sam ga (seveda) raje napišem v eno izmed aplikacij za beleženje, ki počivajo v telefonu. Ali, kot alternativa, s telefonom fotografiram njen seznam in stvar je rešena – važno, da se mi ni treba ukvarjati s papirji in papirčki, ki bi mi smetili žepe, predale in pisalno mizo.

Največja pomanjkljivost je počasnost pri obdelavi (če ni­mamo ravno telefona, ki je vr­hunec tehnike).

To naredim tudi takrat, ko me kdo prosi, naj mu pošljem kak »sken« dokumenta. S počasnim optičnim bralnikom se mi res ne ljubi ukvarjati, ko pa je telefon na dosegu roke. Problem pa je seveda, da za fotografiranje nimamo vedno najboljših razmer, saj se tudi na mat papirju vse prehitro poznajo zelo močni odsevi. Odpravimo jih s prilagojenim kotom fotografiranja, a kaj, ko dokument (fotografija) potem ni več videti kot dokument (fotografija).

Google na pomoč

In tu svojo čarobnost pokaže Googlov algoritem, ki se na telefonih manifestira kot nova aplikacija Google PhotoScan (na voljo za iOS in Android). Gre za aplikacijo, s katero naredimo fotografijo fotografije (torej naredimo digitalno fotografijo) tako, da se na njej praktično ne vidi odsevov in je osvetlitev presenetljivo enakomerna. Aplikacijo je nadvse enostavno uporabljati, fotografijo postavimo znotraj navideznega okvira, stisnemo prožilec, nato pa telefon premaknemo v vsakega od štirih belih krogov, kot nas vodi aplikacija.

Do končne digitalne datoteke moramo sicer počakati nekaj trenutkov, saj aplikacija v ozadju vseh pet tako zajetih fotografij odlično združi v eno. Priznati moramo, da smo bili nad rezultatom prijetno presenečeni. Končni izdelek lahko shranimo v album telefona ali naložimo v Google Photos, dodatno lahko še prilagodimo vogale ali fotografijo zavrtimo, a tega doslej nismo potrebovali.

Največja pomanjkljivost aplikacije so trenutki, ki jih potrebuje za obdelavo fotografije (če nimamo ravno telefona, ki je vrhunec tehnike), zato bo obdelava večje količine fotografij (recimo babičinih albumov) res zamudno opravilo. Dodatno pa se izkaže, da aplikacija nekoliko zniža ločljivost (pri iPhonu 5S s 3264 × 2448 pik, kolikor zmore fotoaparat, na 1999 × 1332 pik), kar se pozna pri ostrini, in izgubi nekaj dinamičnega razpona. Povedano drugače, izgubimo nekaj podatkov oziroma podrobnosti na temnih območjih in nekaj na svetlih. Za primerjavo smo nekaj fotografij pretvorili tudi s klasičnim namiznim optičnim bralnikom Canon Canoscanom 9900F (starim kar 13 let!). No, izkaže se, da so trinajst let stare naprave še vedno veliko boljše od telefona in aplikacije, a tudi veliko bolj zamudne in nerodne. PhotoScan je pač brezplačna aplikacija, ki svoje delo glede na razmere opravi hitro, enostavno in dovolj dobro, vsekakor bolje kot le vgrajeni fotoaparat telefona.

Google PhotoScan

Aplikacija za digitalizacijo fotografij (in dokumentov).

Cena: Brezplačno, za iOS in Android.

Za: Nadvse enostavna raba in dobro delovanje.

Proti: Obdelava je rahlo počasna.

fotografija (iPhone 5s)

Canon Canoscan 9900F

Google Photoscan

  

  

  

fotografija (iPhone 5s)

Canon Canoscan 9900F

Google Photoscan

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

ezadnik | 21.12.2016 | 10:37

Na google play sicer piše, da gre na Android 5.0 in naprej, ampak na mojem (5.1.1) javlja, da ni združljiv.

Matjaž Klančar | 21.12.2016 | 10:42

Avtorji lahko za marsikaj označijo, zakaj nekje morebiti ni združljiv, ne samo zaradi različice Androida.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji