Objavljeno: 10.9.2005 10:37 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2004

Bralniki za vse okuse

Namizni optični bralniki so dokaj zrele naprave, pri katerih je novosti malo, posamezni izdelki pa so na voljo tudi po nekaj let. Kljub temu je na trgu kar nekaj novih modelov, katerih prednost je predvsem večja hitrost v primerjavi s predhodniki, med njimi pa so tudi izdelki, ki z zunanjim videzom vnašajo nekaj svežine med te navzven sicer precej podobne naprave.

Canon LiDE 80

Canonovi bralniki iz družine LiDE sodijo med bolj priljubljene bralnike s tipali CIS. So namreč majhni, zanimivega videza, po kakovosti branja pa ne zaostajajo veliko za zmogljivejšimi napravami s tipali CCD. Njihova prednost je tudi to, da za delovanje ne potrebujejo ločenega napajanja, saj energijo, potrebno za branje, dobijo kar prek vmesnika USB. LiDE 80 je najnovejši član te družine, od predhodnikov pa se razlikuje po tem, da ponuja večjo ločljivost branja in da mu je priložen dodatek, s katerim lahko prebiramo negative in diapozitive. Branje poteka z optično ločljivostjo največ 2400 pik na palec pri 48-bitni barvni globini. Kot se za sodoben bralnik spodobi, LiDE 80 priključimo na vmesnik USB različice 2.0, deluje pa tudi v navezi z vmesnikom različice 1.1, pri katerem pa je branje pri višjih ločljivostih nekoliko počasnejše.

Rezultati branja so med boljšimi v tem cenovnem razredu, tako da bo bralnik več kot zadovoljil večino uporabnikov. Barve so žive, podrobnosti na slikah razločne, težav mu ne povzročajo niti prehodi med svetlimi in temnimi deli slike. Malo slabše se obnese le pri branju drobnega besedila. Črke, velike dve piki, so sicer razločne, a smo od bralnika s tako visoko ločljivostjo pričakovali še nekoliko boljši rezultat. Hitrost branja je nadpovprečna: za ogled porabi dvanajst sekund, za branje barvne predloge velikosti A4 pri ločljivosti 300 pik na palec pa si vzame triindvajset sekund. Modul, s katerim beremo prosojne predloge, že na prvi pogled ne deluje preveč kakovostno, ta slutnja pa se potrdi tudi v praksi. Slike prebranih negativov in diapozitivov so precej zrnate in bodo zadovoljile le manj zahtevne, drugi pa bodo morali poseči po zmogljivejših bralnikih.

Canon CanoScan LiDE 80

Kaj: Optični bralnik z dodatkom za prosojne predloge.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 56.100 tolarjev.

Za: Mere, napajanje prek vmesnika USB.

Proti: Neroden dodatek za branje negativov in diapozitivov, manj natančno branje drobnega besedila.

CanoScan 3200F

Druga novost iz Canonovega tabora je izboljšava modela 3000F. Canonovi inženirji so v ohišje novega bralnika vgradili enako tipalo vrste CCD, a precej zmogljivejši koračni motorček, tako da je 3200F po navedbah izdelovalca eden najhitrejših bralnikov v srednjem cenovnem razredu. Po lastnostih sodi med povprečneže: ločljivost branja je največ 1200 pik na palec, barvna globina je 48-bitna. Bralnik pa priključimo na vmesnik USB 2.0. V pokrovu ima nameščeno tudi dodatno luč za presvetljevanje diapozitivov in negativov.

Hitrost tritisočdvestotice je v primerjavi s predhodnikom (ki je sicer sodil med nadpovprečno hitre) precej višja. Bralnik za ogled porabi le tri sekunde, barvno stran A4 pa pri ločljivosti 300 pik na palec prebere v manj kot desetih sekundah. Hiter je tudi pri višjih ločljivostih: za fotografijo 10 × 15 cm je pri ločljivosti 1200 pik na palec porabil slabe pol minute. Za konkurenti ne zaostaja niti po kakovosti: nima težav z barvno zahtevnejšimi predlogami, prehodi med temnimi in svetlimi deli slik pa so jasni in razločni. Nekoliko slabše je branje res drobnega besedila, a to lahko pripišemo nekoliko nižji ločljivosti. Dodatek za prosojne predloge je dokaj dober, saj pri negativih in diapozitivih nismo opazili večje zrnatosti, kljub temu pa je ločljivost bralnika nekoliko prenizka za resnejše branje diapozitivov in negativov.

Canon CanoScan F3200

Kaj: Optični bralnik z dodatkom za prosojne predloge.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 27.490 tolarjev.

Za: Hitrost ogleda in branja.

Proti: Manj natančno branje drobnega besedila.

HP ScanJet 4600/4670

Hewlett-Packard je s svojo novo družino bralnikov ScanJet 4600 privabil kar nekaj radovednih pogledov. Gre namreč za nenavadno oblikovane bralnike, katerih značilnost je, da je večina ohišja, skupaj s pokrovom bralnika, steklena, tako da lahko predlogo opazujemo tudi med branjem. Preizkusili smo dva modela iz te družine, ScanJet 4600 in ScanJet 4670, razlikujeta pa se po obliki in po tem, da je modelu 4670 priložen dodatek za prosojne predloge, medtem ko je tipalo in preostala elektronika pri obeh modelih enaka. Oba imata ločljivost tipala 2400 pik na palec, branje pa poteka pri največ 48-bitni barvni globini. ScanJet 4600 je dokaj običajno oblikovan bralnik, pri katerem je bralna glava sicer vgrajena v prozoren pokrov, tako da predlogo med branjem vidimo, pokrov pa lahko tudi snamemo in z njim prebiramo predloge, ki jih sicer v bralnik ne bi mogli stlačiti, npr. sliko na steni. Model 4670 je precej bolj nenavadnega videza: bralnik stoji pokončno na kovinskem stojalu, pokrov z bralno glavo pa v stojalo namestimo brez pritrjevanja. Zato ga lahko pri odpiranju in zapiranju bralnika hitro vzamemo iz ohišja, tudi nehote. Namestitev dodatne luči za prosojne predloge je zelo nerodna: obesimo ga z dvema plastičnima čepoma na ohišju dodatka, a sta nekoliko prekratka, zato dodatek že ob najmanjšem sunku pade iz ležišča na stekleno površino bralnika.

Kakovost prebranih predlog je med boljšimi, bralnikoma pa težav ne povzročajo niti barvno zahtevnejše predloge, kot so kontrastne slike in podrobnosti s podobnimi, a ne povsem enakimi odtenki iste barve. Tudi hitrost branja je pri nižjih ločljivostih dokaj visoka: za ogled porabita 5 sekund, barvno stran A4 pa pri ločljivosti 300 pik na palec prebereta v slabih dvajsetih sekundah. Slabše se obneseta pri višjih ločljivostih, saj za branje fotografije 10 × 15 cm pri ločljivosti 1200 pik na palec porabita kar dve minuti in pol. Dodatek za prosojne predloge pri modelu 4670 je po kakovosti primerljiv z drugimi bralniki tega cenovnega razreda: slike so nekoliko zrnate in malo neizrazitih barv. Novinca, predvsem ScanJet 4670, bosta z obilico steklenih površin in nenavadnim videzom pritegnila marsikateri pogled, kljub temu pa se nam je po malo daljši rabi porodil precejšen dvom o praktičnosti takega ohišja. Predvsem pri modelu 4670 bi namreč morali izboljšati trdnost celotne "konstrukcije", poleg tega je tak bralnik tudi bolj izpostavljen prahu, tako da bodo uporabniki morali pogosteje kakor sicer vzeti v roke krpo in površino pred branjem očistiti.

Hewlett-Packard ScanJet 4600

Kaj: Optični bralnik.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www,diss.si, (01) 420 55 06.

Cena: 51.679 tolarjev.

Za: Zanimiv zunanji videz, hitrost ogleda in branja.

Proti: Počasno branje pri visokih ločljivostih.

Hewlett-Packard ScanJet 4670

Kaj: Optični bralnik z dodatkom za prosojne predloge.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www,diss.si, (01) 420 55 06.

Cena: 64.598 tolarjev.

Za: Zanimiv zunanji videz, hitrost ogleda in branja.

Proti: Nerodno ohišje, počasno branje pri visokih ločljivostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji