Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2013 | Teme: večpredstavni podaljški

Boj za obstanek

Tržni strokovnjaki so večpredstavnim podaljškom že pred leti napovedovali črno prihodnost, vsaj kar zadeva osnovne (vstopne) izdelke in srednji razred naprav, saj naj bi njihove funkcije počasi, a zagotovo prevzeli digitalni televizorji. To se je dejansko tudi zgodilo, toda naš preizkus krepko več kot ducat sodobnih večpredstavnih podaljškov priča o tem, da se izdelovalci ne dajo.

»  Kaj smo ugotovili?

Večpredstavni podaljški ali »set-top boxi«, če želite, so v zatonu. Kot kaže, jih bodo počasi, vendar zanesljivo povozili pametni televizorji, najbolj ambiciozni pa si bodo omislili povezavo z računalnikom. Vseeno pa nekateri preizkušeni modeli ponujajo veliko.

Danes praktično vsi modeli digitalnih televizorjev že obvladajo predvajanje večpredstavnih vsebin s ključkov in diskov USB, naprednejši modeli pa premorejo povezavo v splet in vrsto namenskih aplikacij za dostop do najrazličnejših vsebin. Digitalni televizorji zaenkrat sicer še ne dosegajo vseh funkcionalnosti večpredstavnih podaljškov, a imajo zato drugo veliko prednost – uporabnik za upravljanje vsebin potrebuje le en daljinski upravljalnik, obenem pa poleg televizorja ni nameščena dodatna »škatla«. Morebiti je še prezgodaj, da bi lahko sodili, kdaj se bo začel zaton teh naprav, a upamo si trditi, da bo čez pet, vsekakor pa čez deset let to področje zabavne elektronike videti povsem drugače.

Danes imamo opraviti že s sedmo ali osmo generacijo večpredstavnih podaljškov in več kot očitno postaja, da se ti delijo v različne tržne segmente. Nekateri med njimi so povsem povprečni in temu primerno cenovno ugodni, večina izdelovalcev pa svoje izdelke uvršča nekoliko više in želi na račun dodatnih funkcij (ki jih uporabnik bodisi potrebuje ali pa ne) upravičiti nekoliko višjo ceno samega izdelka. V vrhu cenovnega razreda so podaljški, ki so pravcati računalniki v malem, temu primerna je tudi njihova cena. Vsekakor pa smo lahko zadovoljni predvsem s tem, da se razvoj teh naprav nadaljuje, čeprav postaja vse bolj očitno, da je boj s pametnimi televizorji na dolgi rok verjetno res izgubljen.

Video

Kratko predstavitev testa večpredstavnih podaljškov si lahko ogledate tudi na našem kanalu YouTube. www.monitor.si/vecpredstavni

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji