Objavljeno: 1.9.2005 00:55 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2005

Blažev žegen

Slaba zmogljivost akumulatorjev je cokla mobilnih naprav. Čas trajanja akumulatorja nikoli ni dovolj dolg, obenem pa polnjenje vzame vse preveč časa. Baterrylife ponuja rešitev, ki naj bi izboljšala tako čas trajanja kot čas polnjenja.

Batterylife Notebook Activator je črna folija, ki jo nalepimo na notranjo stran novega ali rabljenega akumulatorja (pokrivati mora najmanj 80 % ene od večjih stranic akumulatorja). Po navedbah izdelovalca naj bi že samo s tem poskrbeli za do 30 % daljši čas trajanja akumulatorja in do 40 % krajši čas polnjenja. Načina delovanja izdelovalec ni razkril (poreklo tehnologije naj bi bila Japonska), prvi učinki pa naj bi bili opazni, ko prenosnik (oz. katerokoli drugo napravo z akumulatorjem) najmanj desetkrat zapored napolnimo in izpraznimo. Podjetje je za izdelek pridobilo tudi certifikat nemške agencije TÜV Rheinland Group, ki skrbi za ocenjevanje kakovosti izdelkov.

Folijo smo preizkusili s prenosnikom Dell Latitude D600 z akumulatorjem, starim 3 mesece. Prenosnik je po meritvah s programom Business Winstone BatteryMark 2004 (uporabili smo način Conditioning Run, ki hitro izprazni akumulator) z omenjenim akumulatorjem deloval slabi dve uri in pol. Ker tudi litijevi akumulatorji zaradi dejstva, da prenosnik redko izpraznimo povsem do konca, izgubijo del zmogljivosti, smo prenosnik z omenjenim programom najprej desetkrat izpraznili do točke, ko se je računalnik sam ugasnil in ga potem ugasnjenega napolnili. S tem smo se izognili pasti, da bi pri merjenju izboljšanje zmogljivosti, ki je posledica lepšega dela z akumulatorjem, pripisali Notebook Activatorju. Nato smo na hrbtno stran nalepili folijo in še desetkrat izpraznili in napolnili prenosnik z enakim postopkom. Rezultati meritev so zbrani v tabeli.

Rezultati meritev zmogljivosti akumulatorja brez nalepljene folije in z njo.

Izkaže se, da Batterylife Activator ne deluje. Zmogljivost akumulatorja se ni opazno povečala, čas polnjenja pa je ostal enak. Kakršnikoli rezultati, ki pokažejo izboljšanje zmogljivosti akumulatorja pri določenih uporabnikih, pa so prej posledica večkratnega zaporednega praznjenja in polnjenja akumulatorja med preizkušanjem kakor pa čudežne folije. Po brskanju po spletu smo našli precejšnjo četo jeznih uporabnikov, ki po uporabi folije niso opazili nobenega izboljšanja, izkaže pa se, da tudi s certifikatom TÜV ni vse tako, kot bi moralo biti, saj je izdelovalec na spletni strani večkrat spremenil ime agencije, ki naj bi podelila certifikat o pristnosti. Gre torej za potegavščino, s katero izdelovalec manj izkušene uporabnike celo prepriča v koristnost izdelka, saj se zaradi načina testiranja zmogljivost akumulatorja dejansko nekoliko poveča - seveda pa to nima nobene zveze s folijo, nalepljeno na akumulator.

Batterylife Notebook Activator

Kaj: Folija za boljšo zmogljivost litijevih akumulatorjev.

Izdeluje: Batterylife, www.batterylife.de.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si, (02) 330 35 00.

Cena: 9990 tolarjev.

Za: Ni škodljiv (razen za denarnico).

Proti: Ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji