Objavljeno: 30.5.2006 11:51 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2006

Audio/video oddajniki in sprejemniki

Večpredstavni centri računalnik Izkorišča le omejeno, bolj ali manj le kot diskovni strežnik. Na voljo pa je še druga možnost prenosa večpredstavnih vsebin, ki se računalnika bolj oklene. Omogoča namreč tudi zmožnost predvajanja in upravljanje same vsebine. Vloga naprav, ki jih opisujemo v nadaljevanju, je torej povečini le žični ali brezžični prenos slike in zvoka, ki ga ustvari računalnik (ali kakšna druga A/V naprava) do želenega cilja - dnevne sobe.

Ruckus Wireless MF2900 in MF2501

Ruckusov komplet brezžične dostopne točke in brezžičnega vmesnika je namenjen predvsem uporabnikom, ki so naročeni na storitev televizije prek interneta, kot je npr. SiolTV ali televizija T-2. Pogosta ovira, na katero naletijo ti uporabniki, je zahteva po ožičeni ethernetni povezavi v sobi, kjer želimo spremljati tv program. Ker gre pri IPTV v osnovi za prenos računalniških podatkov (točneje, tok podatkov UDP), je v teoriji sicer možen tudi brezžični prenos ob pomoči običajnih dostopnih točk in vmesnikov Wi-Fi. V praksi pa večina rešitev ne deluje, saj je prenos IPTV toka podatkov vendarle nekoliko specifičen, to pa zahteva posebno obravnavo s strani brezžične opreme.

Preizkušena dostopna točka in brezžični vmesnik z možnostjo priklopa ožičenih ethernetnih naprav počne prav to. Priključimo ju med modem in napravo STB (set-up box), ki ju zagotovi ponudnik storitve. Komplet je sicer sposoben igrati vlogo klasičnega vmesnika in dostopne točke, saj zna prenašati tudi druge vrste omrežnih protokolov.

Praktični preizkus je Ruckus prestal nadvse dobro, saj smo brez težav gledali internetno televizijo tudi nekaj prostorov stran od dostopne točke in modema ADSL. Še več, zaradi dovolj velike razpoložljive pasovne širine (standard 802.11g) je mogoče spremljati tudi več hkratnih programov, seveda če to omogoča tudi naš ponudnik storitve IPTV. Še dodaten posladek je možnost spremljanja internetnega tv programa tudi v računalniku z uporabo programa VLC Player in običajnega brezžičnega vmesnika (npr. Intel Centrino), s katerim se povežemo na Ruckusovo brezžično dostopno točko. Slabost pa je seveda očitna - visoka cena.

Ruckus Wireless MF2900 Multimedia Wireless Access Point

Kaj: Večpredstavna brezžična dostopna točka Wi-Fi.

Spletni naslov: www.ruckuswireless.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 39.800 tolarjev.

Za: Dober domet, omogoča predvajanje več hkratnih tokov multicast.

Proti: Visoka cena, ne omogoča prenosa analognih signalov.

Ruckus Wireless MF2501 Multimedia Wireless Adapter

Kaj: Večpredstavni omrežni vmesnik Wi-Fi.

Spletni naslov: www.ruckuswireless.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 29.900 tolarjev.

Za: Dober domet, omogoča priklop ožičenih omrežnih naprav v brezžično omrežje.

Proti: Visoka cena, ne omogoča prenosa analognih signalov.

Corinex AV200 Powerline Ethernet adapter

Corinexov električni vmesnik je rešitev, ki opravlja enako nalogo kakor zgoraj opisana brezžična rešitev. Razlika je v prenosnem nosilcu: namesto po zraku podatki potujejo po običajni električni napeljavi.

Za delovanje potrebujemo dva enaka vmesnika, ki ju na eni strani priključimo neposredno v električno vtičnico, naprave pa nanju priključimo z običajnim omrežnim kablom. Vmesnik se obnaša kot omrežni most, zato lahko prenaša vse vrste računalniških podatkov, tudi tok UDP in druge vrste pretočnih vsebin.

V praksi se AV200 obnese nadvse podobno kot v letošnji marčni številki opisani električni vmesnik Netgear Homeplug. Domet naprave je odvisen od stanja električne napeljave, vendar je dosežena hitrost prenosa podatkov večinoma dovolj dobra za spremljanje (vsaj) enega programa IPTV. Tudi Corinexova pa ima vsaj dve težavi: visoko ceno in nezmožnost prenosa analognih vsebin A/V.

Corinex AV200 Powerline Ethernet adapter

Kaj: Električni ethernetni omrežni vmesnik.

Spletni naslov: www.corinex.com.

Prodaja: Telos, www.telos.si.

Cena: 39.800 tolarjev.

Za: Dober domet, preprosta namestitev.

Proti: Visoka cena, ne omogoča prenosa analognih signalov.

2,4 GHz 2052T/R in 2284TR

Naprave, ki prenašajo analogni A/V signal brezžično med oddajno in sprejemno enoto, niso novost. Omenjena tehnika se je sčasoma razvila do točke, ko izdelavo obvladajo tudi izdelovalci z Daljnega vzhoda. To prinaša poceni, a ne preveč kakovostne izdelke.

V omenjeno kategorijo spadata po namembnosti podobna, a na videz precej različna izdelka. Poglavitna razlika je v številu vhodov. Medtem ko je manjši model namenjen brezžičnemu prenosu signala iz enega vira, ima drugi kar štiri različne vhode. Večji sistem deluje tako, da s priloženim daljinskim upravljalnikom na strani sprejemnika izberemo vhod (DVD predvajalnik, SAT, računalnik...); našo željo nato sprejemnik posreduje oddajniku, ki vzpostavi brezžični prenos signala iz izbranega vhoda. Manjši model z enim vhodom ima na strani sprejemnika vgrajen sprejemnik signalov IR, ki jih posreduje napravi (npr. predvajalniku DVD) na drugi strani brezžične povezave.

V praksi obe napravi le pogojno dobro opravljata svojo nalogo. Za zmanjševanje morebitnih motenj imata obe možnost izbire med štirimi kanali. Ne glede na izbiro pa smo ves čas preizkušanja imeli težave z motnjami slike na sprejemni strani. Motnje so najverjetneje izvirale iz številnih brezžičnih dostopnih točk Wi-Fi, ki delujejo v poslovni zgradbi, v kateri smo opravili preizkus. Oba sistema namreč delujeta v frekvenčnem območju 2,4 GHz. Motnje pa "delujejo" tudi v nasprotni smeri: laboratorijsko brezžično omrežje Wi-Fi je po vključitvi A/V oddajnika dobesedno izdihnilo...

2,4 GHz Audio/Video sender 2052T/R

Kaj: Brezžični vmesnik za prenos analognih A/V signalov.

Prodaja: E-misija, www.e-misija.si.

Cena: 15.550 tolarjev.

Za: Nizka cena, preprosta raba, prenaša IR signale

Proti: Moti delovanje omrežij Wi-Fi, cenena izdelava.

2,4 GHz multi-source A/V sender 2284TR

Kaj: Brezžični vmesnik za prenos analognih A/V signalov.

Prodaja: E-misija, www.e-misija.si.

Cena: 22.533 tolarjev.

Za: Številni vhodi na oddajniku, priložen daljinski upravljalnik.

Proti: Moti delovanje omrežij Wi-Fi, cenena izdelava.

Logitech Wireless Music System

Simpatično oblikovana Logitechova naprava igra drugačno vlogo kot doslej preizkušeni izdelki. Omogoča namreč samo prenos zvočnega zapisa ob pomoči tehnologije bluetooth do 10 m stran od izvira glasbe - računalnika.

Majhen oddajnik priključimo na računalniški vmesnik USB in namestimo ustrezno programsko opremo za okolje Windows XP. Drugi operacijski sistemi niso podprti. Izbrano glasbo nato naložimo v priljubljeni predvajalnik glasbenih datotek (podprti so Windows Media Player, Winamp, iTunes in nekateri drugi). Sprejemnik nato priključimo prek "činč" priključkov na glasbeni sistem ali pa prek klasičnega "banana" vtiča na slušalke. Po izbranem repertoarju glasbe se sprehajamo ob pomoči majhnega daljinca, ki posreduje ukaze računalniku.

Preprosto poslanstvo Logitechov brezžični glasbeni sistem opravlja dobro, saj nad delovanjem nismo imeli pripomb. Morda bi si želeli le možnost hkratnega predvajanja glasbe na računalniku in prek brezžične zveze, saj moramo izbiro med enim in drugim opraviti pred začetkom predvajanja.

Logitech Wireless Music System

Kaj: Brezžični bluetooth vmesnik za prenos glasbe.

Spletni naslov: www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 34.200 tolarjev.

Za: Videz, preprosto delovanje, priložen daljinski upravljalnik.

Proti: Nezmožnost hkratnega predvajanja glasbe na računalniku in prek naprave.

Level-One AVE-9201 in AVE-9200

Prenosa zvoka in računalniške slike na daljavo so se v podjetju Level-One lotili na precej samosvoj način. Uporabili so namreč običajno ožičenje UTP.

Naprava omogoča priklop enega zvočnega in izhoda VGA iz računalnika na škatlico, ki nato prilagodi signale za pošiljanje po običajnem ožičenju UTP. Točneje, naprava ojači sprejete signale (VGA sicer sestavlja 6 različnih signalov), jih pošlje po kablu UTP, na drugi strani pa se postopek obrne. To hkrati tudi pomeni, da naprava ne deluje, če je med dvema koncema omrežnega kabla omrežni razdelilnik (hub) ali stikalo. Ti namreč niso združljivi s takimi nestandardnimi signali, zato povezava ne deluje.

A/V oddajnik in sprejemnik smo priključili med računalnik in monitor LCD. Nastavljena je bila ločljivost 1280 × 1024 pri 60 Hz osveževanju. To je hkrati tudi največja ločljivost, ki jo naprava še podpira. Prikazana slika na monitorju ni bila prav nič popačena ali meglena. Res pa je, da smo uporabili le približno 5 m kabla UTP, pri večjih razdaljah pa se lahko nadejamo manjših popačenj - no, izdelovalec omejuje dolžino UTP na dokaj zajetnih 150 m. Napisano seveda velja tudi za zvok, ki ga do oddajne škatle pripeljemo s priloženim kablom, sprejemnik pa nato povežemo na poljubne zvočnike ali glasbeni sistem.

Gre torej za zanimivo napravo, a s precej omejeno uporabnostjo. Za uporabo doma bolj ali manj ni najprimernejša, saj večina ožičenja UTP v domačem okolju ponavadi poteka prek domačega usmerjevalnika. Razmeroma velika največja razdalja med napravami (150 m) pa bo prišla še kako prav tistim, ki jim omejitev dolžine običajnih povezav VGA povzroča težave.

Level-One CAT5 A/V Transmitter AVE-9201

Kaj: Prilagojevalnik zvočnega in signala VGA za prenos po omrežnih kablih UTP.

Izdeluje: Level-one, www.levelone.si.

Prodaja: Digital Data, www.digital-data.si.

Cena: 20.969 tolarjev.

Za: Preprosta raba, domet do 150 m.

Proti: Ne deluje prek omrežnih stikal ali razdelilnikov.

Level-One CAT5 A/V Receiver AVE-9200

Kaj: Prilagojevalnik zvočnega in signala VGA za prenos prek omrežnih kablov UTP (sprejemni del).

Izdeluje: Level-one, www.levelone.si.

Prodaja: Digital Data, www.digital-data.si.

Cena: 19.920 tolarjev.

Za: Preprosta raba, domet do 150 m.

Proti: Ne deluje prek omrežnih stikal ali razdelilnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji