Objavljeno: 26.9.2006 01:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2006

AMD z DDR2

Intel je že pred skoraj dvema letoma v svojih sistemskih naborih namesto pomnilnika DDR podprl DDR2. Povečanja zmogljivosti v začetku ni bilo, s čedalje višjimi takti pomnilnikov pa je razlika v pasovni širini pomnilniškega vodila že kar občutna. AMD je do nedavna še vedno prisegal na pomnilnik DDR.

Pomnilniški krmilnik je pri AMDjevih procesorjih vgrajen v procesor, ne v sistemski nabor. Prehod na novo pomnilniško arhitekturo je tako precej zahtevnejši kot pri Intelovih procesorjih, saj je potreben poseg v jedro procesorja. AMD je pri DDR vztrajal tudi zato, ker DDR2 v začetku z zmogljivostjo ni upravičeval višje cene. Intel je v zadnjem času nadoknadil zaostanek njegovih procesorjev za Athloni in tudi za AMD je napočil čas, ko mora preiti na danes že cenejši in hitrejši pomnilnik DDR2.

Sprememba v arhitekturi novih in starih procesorjev je pravzaprav minimalna. Računski del jedra je ostal enak, AMD je spremenil le pomnilniški krmilnik. Ta zdaj namesto pomnilnika DDR s taktom 400 MHz podpira pomnilnik DDR2 s takti od 733 do 800 MHz. Nov pomnilniški krmilnik seveda zahteva tudi novo procesorsko podnožje - ne nazadnje tudi zato, da ne bodo v plošče s podporo pomnilnikom DDR nameščali novih procesorjev in nasprotno. Podnožje AM2 se na prvi pogled skorajda ne razlikuje od podnožja Socket 939. Ima 940 nožic (eno več od predhodnika), ki so še vedno na procesorju, ne na podnožju kot pri Intelu. Na novem podnožju pa ne bodo na voljo samo Athloni 64, temveč tudi Semproni. AMD ima tako zdaj po dolgem času celotno paleto procesorjev za namizne računalnike na istem podnožju. Semproni so bili doslej na voljo le na podnožju Socket 754.

AMD je ob splovitvi novega podnožja predstavil celotno paleto novih procesorjev. V spodnjem zmogljivostnem razredu najdemo Semprone z oznakami od 2800+ do 3600+ in takti med 1,6 in 2 GHz. Opremljeni so s 128 ali 256 KB pomnilnika. Enojedrni Athloni 64 so na voljo v treh različicah, s takti med 2 in 2,4 GHz. Dvojedrni procesorji z oznako X2 imajo takt delovanja od 2 do 2,6 GHz. Povsem na vrhu zmogljivostne in cenovne lestvice je Athlon FX-62 z dvema jedroma in taktom 2,8 GHz.

meritev starih in novih AMDjevih procesorjev

Iz preglednice je razvidno, da je AMD predstavil dva nova modela procesorjev, ki doslej nista imela enako zmogljivega predhodnika s starim pomnilniškim vodilom. Athlon 64 X2 5000+ ima za 200 MHz višji takt od doslej najzmogljivejšega X2, vendar ima v primerjavi z modelom 4800+ le 512 kB pomnilnika. Paradni konj AMDjeve ponudbe procesorjev je vedno Athlon FX. FX-62 ima takt 2,8 GHz, največ od vseh doslej predstavljenih Athlonov. Z 1 MB pomnilnika in podporo pomnilniku DDR2-800 pomete z vso konkurenco iz lastne hiše, prav tako je kos tudi najzmogljivejšim Intel Pentiumom EE. Vendar niti približno ne novim Intelovim Core 2, za katere pri AMD še nekaj časa ne bodo imeli učinkovitega orožja.

Z novim podnožjem je AMD predstavil tudi nov nosilec za hladilnik. Ta zdaj omogoča lažjo odstranitev hladilnika, na ploščo pa je pritrjen s štirimi vijaki, tako da imajo težji hladilniki več opore. Žal to tudi pomeni, da nekatere hladilnike, predvsem take z lastnimi nosilci, ki jih pričvrstimo na osnovno ploščo, ne bomo mogli namestiti na osnovno ploščo s podnožjem AM2.

Samo prehod na novo pomnilniško arhitekturo brez večjih sprememb v jedru seveda pomeni, da novi AMDji, če izvzamemo najzmogljivejša modela, ki se v primerjavi s predhodniki ponašata tudi z višjim taktom delovanja, ne prinašajo občutnejše pohitritve, razen v programih, ki veliko delajo s pomnilnikom in izkoristijo večjo pasovno širino. Resnici na ljubo je v večini programske opreme konfiguracija s pomnilnikom DDR-400 celo hitrejša od sestave z DDR2-800. Očitno bomo morali za višjo hitrost počakati na pomnilnik DDR2 z visokim taktom delovanja in nizkimi latencami - kombinacija, ki je zaenkrat še kar draga.

Meritve

Izkaže se, da je Athlon FX-62 novi kralj hitrostnih preizkusov med AMDjevimi procesorji. Procesor je po zaslugi hitrega takta delovanja posekal vse predhodnike. Poizkusili smo ga tudi nekoliko naviti, vendar se izkaže, da je AMDjeva arhitektura blizu svojih meja, saj procesor pri več kot 3 GHz ni več deloval stabilno. Očitno bo AMD v naslednjem koraku moral predstaviti korenitejše spremenjeno jedro.

Svoj lonček so ob splovitvi novih procesorjev seveda pristavili tudi izdelovalci sistemskih naborov. Resnici na ljubo niso imeli težkega dela, saj je najbolj zapleten del, pomnilniški krmilnik, v procesorju. Preizkusili smo tri nove osnovne plošče: Asus M2N32-SLI, MSI K9N Platinum in MSI K9A Platinum. Prvi dve temeljita na nVidiinem naboru nForce 5. Ta v primerjavi s predhodnikom, nForce 4, ponuja več priključkov SATA (6 namesto 4) in en priključek IDE manj. Vseh šest diskov SATA lahko združimo v diskovno polje RAID 0, 1 ali 5. Omrežni vmesnik podpira hitrost 2Gb/s, po drugih lastnostih pa je nabor enak predhodniku. Na voljo bo v štirih različicah, z oznakami nForce 550 (za najmanj zahtevne uporabnike, 570 Ultra, 570 SLI in 590 SLI, pri čemer šele slednji (in najdražji) ponuja prav vse zmožnosti, ki jih omogoča nov nabor.

MSIjeva plošča K9A Platinum pa je ena prvih na trgu, ki temelji na najnovejšem ATIjevem naboru Crossfire Xpress 3200. Nabor podpira povezovanje dveh ATIjevih grafičnih kartic v načinu Crossfire, gre pa seveda tudi za prvi ATIjev nabor s podporo podnožju AM2. Nabor in osnovna plošča ponujata celo vrsto naprednih zmožnosti za najbolj navdušene navijalce.

AMD je s prehodom na podnožje AM2 dokončno "upokojil" pomnilnik DDR v osebnih računalnikih. Prehod na novo podnožje načeloma ni prinesel izboljšane zmogljivosti, tako da gre predvsem za naložbo za prihodnost, saj je pomnilnik DDR že pred časom dosegel svoje meje, DDR2 pa se še razvija in v prihodnje lahko pričakujemo precej hitrejše pomnilnike. AMD je z novimi procesorji za zelo kratek čas učvrstil svoje vodstvo pred Intelovimi Pentiumi 4 in D, vendar ga je Intel le nekaj pozneje z novimi procesorji Core 2 popolnoma prekosil.

AMD Athlon 64 X2 5000+

Kaj: Procesor na podnožju AM2.

Zahteve: Podnožje AM2 na osnovni plošči.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: ISA Hardware, www.isahardware.si.

Cena: 89.900 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

AMD Athlon FX-62

Kaj: Procesor na podnožju AM2.

Zahteve: Podnožje AM2 na osnovni plošči.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Prodaja: ISA Hardware, www.isahardware.si.

Cena: 231.600 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Asus M2N32-SLI

Kaj: Osnovna plošča s podnožjem AM2.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 44.400 tolarjev.

MSI K9N Platinum

Kaj: Osnovna plošča s podnožjem AM2.

Izdeluje: MSI, www.msi.com.tw.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 34.600 tolarjev.

MSI K9A Platinum

Kaj: Osnovna plošča s podnožjem AM2.

Izdeluje: MSI, www.msi.com.tw.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Cena: 37.900 tolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji