Testi - Veliki preizkusi

 • Požarni zidovi

  Stalna, širokopasovna povezava v internet danes ni več nič nenavadnega. Ne le podjetja, tudi vse več posameznikov je s svojimi računalniki bolj ali manj stalno povezanih v internet. Žal so s tem tudi hudo izpostavljeni nevarnostim v njem.

  Objavljeno: 13.11.2005 15:38 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Omrežje brez žic

  Z razmahom brezžičnih omrežij postajajo brezžični omrežni vmesniki vse bolj navadna oprema. Dostopne točke in omrežne kartice so na voljo po dokaj ugodni ceni, na trgu pa je čedalje več izdelovalcev te opreme. Iz poslovnih okolij so se ta omrežja preselila tudi na domove uporabnikov in v navezi s prenosnimi računalniki ponujajo udobno alternativo napeljevanju žic med računalniki na domu.

  Objavljeno: 26.10.2005 18:10 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Vprašljivi poceni milijoni

  Digitalni fotoaparati po letih razvoja dosegajo priljubljenost, ki so jim jo poznavalci napovedovali že pred leti. Kakovost fotografij, cena digitalnega razvijanja, ki je enaka razvijanju navadnih fotografij, možnost lastnega tiskanja in možnost pregledovanja fotografij na računalniškem zaslonu ali kar televizorju privabljajo vedno več kupcev. In, ne nazadnje, razmeroma dostopne cene. Spodoben digitalni fotoaparat sicer še vedno stane vsaj 50.000 tolarjev, kar je dvakrat več od klasičnega, analognega modela, a višjo ceno nekoliko ublaži to, da nam nikoli več ne bo treba plačati razvijanja filma, razvijali pa bomo le fotografije, za katere bomo prej preverili, ali so tega vredne (in ne kakor pri klasični fotografiji, ko smo razvili film z vsemi posnetki, največkrat pa tudi vse povečali v slike).

  Objavljeno: 26.10.2005 18:05 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Spletno gostovanje po slovensko

  Spletna stran je za podjetja že skoraj nekaj takega kot davčna številka, torej nekaj, kar podjetje enostavno mora imeti, če se želi predstaviti kot dinamično, v stiku s časom. Toda kako se postavitve spletne strani sploh lotiti? Če samo izdelavo strani zaenkrat postavimo ob stran, je gotovo ključna odločitev, kam bomo stran sploh postavili, na kateri strežnik?

  Objavljeno: 25.10.2005 00:32 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Ko arhitekt ni več potreben

  Tu in tam si zaželimo svoje bivalno okolje malce izboljšati ali preoblikovati. Velikokrat se tega lotimo sami, tako da malo premešamo opremo, ki jo že imamo v stanovanju, ali dokupimo nekaj nove in se znebimo odvečne, ki nam ne služi več ali nam ni všeč. Najem arhitekta je naslednji možni pristop k preoblikovanju stanovanja - verjetno je boljši in bolj strokoven kot prvi, a hkrati dražji. In prav lahko se nam zgodi, da nam arhitektova rešitev ne bo všeč.

  Objavljeno: 25.10.2005 00:28 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Ko zasvetijo veliki

  V Monitorju smo v zadnjem času sicer več pozornosti posvetili ultra lahkim digitalnim projektorjem, ki so danes vsaj v smislu hitrosti razvoja in napredka v miniaturizaciji najbolj zanimiv izdelek na trgu digitalne projekcije, a se veliko dogaja tudi pri tistih modelih, pri katerih se izdelovalci bolj posvečajo velikim svetlobnim tokovom, dobri opremljenosti s številnimi priključki za vse vrste virov, razširljivosti in dodatnimi lečami, možnosti povezave v omrežja in tako naprej, medtem ko so velikost, teža in s tem povezana prenosljivost drugotnega pomena. Ti projektorji sicer večinoma niso nikakršne velikanske naprave, kakor je za zmogljive projektorje veljalo pred časom, v primerjavi z ultra lahkimi modeli pa so seveda pravi velikani.

  Objavljeno: 24.10.2005 20:11 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Za sedem CD-jev na plošči

  Zapisovalniki plošč CD sodijo že k standardnim kosom strojne opreme povprečno opremljenega računalnika, 700 MB, kolikor znaša zmogljivost standardnega nosilca CD, pa je že kar enota za nekatere vrste datotek, na primer filme v formatu DivX. V zadnjem času pa se čedalje bolj kaže, da bo zmogljivost CD-jev tudi za povprečne uporabnike kmalu premajhna in bo treba poseči po zmogljivejših napravah, zapisovalnikih plošč DVD.

  Objavljeno: 21.10.2005 21:01 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Kopiranje za večjo varnost

  Podatki v računalnikih in strežnikih so danes ključnega pomena. Prav zares - ob izgubi dovolj ključnih podatkov se svet, kot ga poznamo, dejansko lahko ustavi. Samo predstavljajte si, kaj bi se zgodilo ob izgubi državnih podatkov (podatki o davčnih zavezancih, zemljiške knjige ...), ob izgubi zavarovalniških podatkov ali morda celo ob izbrisu bančnih računov. In ker je računalniška tehnologija že v osnovi nezanesljiva (to v zadnjih letih ugotavljajo celo vozniki, ki jih vse bolj računalniško opremljeni avtomobili puščajo ob cesti), je varovanje teh podatkov absolutno pomembno.

  Objavljeno: 21.10.2005 19:12 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Digatilizacija diapozitiva

  Optični bralniki fotografskega filma še vedno povezujejo analogno in digitalno fotografsko tehnologijo. Še pred nekaj leti so bili praktično edini način za kakovosten prenos diapozitivov in negativov, posnetih z analognimi fotoaparati, v digitalno obliko. Resda so na trgu že dolgo na voljo številni namizni optični bralniki, ki že v nižjem cenovnem razredu ponujajo zadovoljivo kakovost branja papirnih predlog, a kakovosti, ki jo zagotavljajo namenski bralniki za diapozitive in negative, ne dosegajo. Eden od razlogov za to je tudi vmesna stopnja - razvijanje fotografij na fotografskem papirju.

  Objavljeno: 16.10.2005 14:23 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Ko se računalniki pogovarjajo med seboj

  Časi, ko je bil v vsaki hiši največ en računalnik, so že zdavnaj minili. Računalnikov imamo čedalje več in pogosto se izkaže, da njihovo povezovanje v majhno krajevno omrežje (doma ali v majhnem podjetju) prinese kar nekaj prednosti: podatke med računalniki lahko prenašamo kar po kablu in ne na izmenljivih nosilcih, računalniki si lahko delijo razna sredstva, kot so diski ali tiskalniki, če pa imamo doma tudi širokopasovni internetni priključek, lahko z vsemi računalniki v omrežju uporabljamo splet.

  Objavljeno: 15.10.2005 20:21 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
ph