Testi - Preizkusi

 • Kako z letošnjo dohodnino?

  Ko smo si pred dvema letoma ogledali programe, ki nam pomagajo računati dohodnino, je bila izbira kar pestra. Nič manj kot šest programov in preglednic je bilo na voljo, vsi brezplačni. Upali smo, da bo izbira, tudi zahvaljujoč možnosti elektronske oddaje dohodnine, vedno večja. Pa smo se zmotili.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Dvojedrni FX

  Tako AMD kot Intel imata v ponudbi poleg "običajnih" procesorjev za smrtnike tudi elitni model procesorja za tiste, ki se jim najboljše in najzmogljivejše nikoli ne zdi predrago. Intel je pri Extreme Edition Pentiumih prešel na dve jedri že en rod nazaj, prvi dvojedrni Athlon 64 FX pa je prišel na police trgovin šele po novem letu.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:07 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Telekomov odgovor - ADSL2+

  V eni izmed prejšnjih številk smo na tem mestu popisali svoje zgode in nezgode s priključkom VDSL T-2, ki ga imamo od sredine novembra. Tokrat smo si izborili testni priključek ADSL2+, ki naj bi bil Telekomov odgovor na visoke priklopne hitrosti, ki jih danes domačim uporabnikom ponuja le T-2.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:06 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Dve jedri tudi v prenosnikih

  Intel je novi rod mobilnih procesorjev z razvojnim imenom Yonah razvijal kar nekaj časa, takoj po novem letu pa je novince tudi predstavil. Obenem je seveda izdelovalcem prenosnikov ponudil tudi prenovljeni komplet Centrino. Novi procesorji se imenujejo Core Duo, novi Centrino pa Centrino Duo.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:06 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Slovenski vmesnik za Canone

  Digitalni fotoaparat ima danes že skoraj vsak, ki ga zanima fotografiranje. Velik del uporabnikov uporablja Canonove modele, saj je ta izdelovalec s svojimi aparati že od nekdaj v vrhu ponudbe. Ob nakupu seveda dobimo ustrezno programsko opremo za urejanje fotografij, ki omogoči tudi povezovanje z aparatom in prenos slik v računalnik.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:06 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Še en odprti zasledovalec

  Če lahko za sodobne distribucije Linuxa trdimo, da podpirajo skoraj vso strojno opremo, ki deluje v okolju Windows, je slika diametralno nasprotna pri programski opremi. Praviloma namreč velja, da prav programov, ki so de facto standard na svojem področju rabe, ni v različici za Linux.

  Objavljeno: 27.3.2006 23:06 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Kako škrata spraviti iz računalnika

  Pred leti me je poklical neki Anglež, povedal, da je lastnik tovarne igrač, da je v internetu videl mojega Perkmandeljca in bi rad iz njega naredil igračo. Ker sem imel že veliko slabih izkušenj s podobnimi internetnimi ponudbami (niti ena ni zaživela, vse pa so mi vzele silno veliko časa), sem mu postavil nekaj pogojev: igrača mora biti v naravni velikosti (jamski škratje so v naravi veliki nekako od 60 do 70 cm, vsaj tako pravijo), izdelana mora biti zelo natančno in realistično (videti se mora vsaka gubica, žilica in pora), vsi deli igrače (tudi usta) morajo biti gibljivi in pa, poglavitno, igrača mora imeti VSE(!) okončine. (Spominjam se namreč, da sem kot otrok vsaki igrači najprej pokukal pod obleko in bil vedno globoko pretresen. Otrokom sem hotel prihraniti to razočaranje, ki lahko pozneje vodi v hude duševne motnje - kdor me pozna, ve, o čem govorim.) Prepričan sem bil, da bo odklonil, pa ni! Z vsem se je strinjal (no, o velikosti zasebnih delov sva se malce pogajala).

  Objavljeno: 28.2.2006 14:21 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Upravljanje računalnika v dnevni sobi

  Osebni računalnik za domači kino praviloma uporabljamo udobno zavaljeni v fotelj ali leže na kavču v dnevni sobi in klasična miška in tipkovnica se tam ne znajdeta najbolje. Za upravljanje potrebujemo tak ali drugačen daljinski krmilnik in tokrat si bomo ogledali, s kakšnimi vse lahko upravljamo HTPC.

  Objavljeno: 28.2.2006 14:21 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Sveža razvojna orodja

  Konec leta 2005 je prinesel sveže različice pomembnih razvojnih orodij. Dolgo smo čakali na novo različico Microsoftovega paradnega konja, Visual Studio 2005, v jagodni izbor minulega leta nedvomno sodita tudi Borlandova izdelka Borland Development Studio 2006 in JDeveloper 2006, novosti so tudi na odprtokodnem področju. Vsa orodja prinašajo silno izpiljene uporabniške vmesnike, ki omogočajo še večjo storilnost razvijalcev. Nedvomno je uspeh vsake programske podlage neločljivo povezan z miselnim deležem razvijalcev, ki jo sprejmejo za svojo in zanjo izdelajo zanimive programske rešitve, ki se prebijejo na trgu. Razvojna orodja imajo v tej igri podlag ključno vlogo. Izbira še nikoli ni bila tolikšna, čeprav smo pri podlagah v resnici dokaj omejeni. Poslovni razvoj novih programskih rešitev danes poteka predvsem za podlagi java in .net, zanimivejše podlage za namensko programsko opremo pa so še Okna, Mac OS X in derivati Unixa, kot so npr. Linux, FreeBSD ali (Open) Solaris.

  Objavljeno: 28.2.2006 14:21 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Srce računalnika

  Sistemski nabor je kot del osnovne plošče nekako skrit, ko ob nakupu pretehtavamo sestavne dele računalnika. Na podlagi sistemskega nabora izbirajo plošče navdušenci, večini, ki kupi že sestavljen računalnik, pa se še sanja ne, kaj imajo na osnovni plošči.

  Objavljeno: 28.2.2006 11:12 | Kategorija: Preizkusiveč