Testi - Digitalni fotoaparati

 • Pentax K-m

  Digitalni aparati SLR so po ceni že pred časom postali povsem primerljivi s kompaktnimi aparati zgornjega kakovostnega razreda (predvsem takimi z velikim razponom goriščnic - zumom). Pentax se je že kar nekajkrat lahko pohvalil z najcenejšim aparatom DSLR na trgu, v zadnjem letu pa jih je nekaj konkurentov prehitelo. Z novim aparatom K-m se želijo spet zavihteti na prestol najugodnejšega aparata DSLR na trgu.

  Objavljeno: 28.4.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon EOS 50D

  Canonovi digitalni aparati SLR srednjega ranga nekako z vsako drugo različico opazno napredujejo, vmes pa dobimo le manjše posodobitve. Tako je med modeloma Eos 20D in 30D zelo malo razlik, lani predstavljeni 40D pa je dodal kar nekaj novosti (zmogljivejše tipalo, sistem za živi predogled slike itd.). Po tej logiki je tokrat preizkušeni 50D le nadgraditev tega predhodnika. Po preizkusu lahko to trditev le potrdimo - čeprav je na papirju morda videti drugače.

  Objavljeno: 28.4.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon D3x

  Lanski december bo v podjetju Nikon gotovo zapisan z velikimi črkami, saj so po občutni osvežitvi palete digitalnih SLRjev predstavili še paradnega konja, namenjenega vsem, ki jim vrhunska cena ne predstavlja večjega zadržka, oziroma jim narava dela to omogoča. O fotoaparatu je veliko govoric krožilo že pred uradno predstavitvijo, bila pa je kar pričakovana in logična poteza. Med Nikonovimi SLRji s polnim formatom tipala je manjkal le še zadnji člen x, z visoko ločljivostjo in vrhunskim ohišjem, po predstavitvi Sonyjevega modela A900 pa smo tipalo s 24 milijoni pik upravičeno čakali še pri Nikonu. Res je, da je Nikonov model D3 že vrhunski izdelek, ki mu skorajda ničesar ne moremo očitati, a tista pika na i z visoko ločljivostjo je kljub vsemu manjkala. Z najnovejšim modelom D3x so to vrzel uspešno zapolnili.

  Objavljeno: 28.4.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon EOS 5D mark II

  Novi Canonov model 5D mark II je eden najbolj pričakovanih digitalnih SLRjev lanskega leta. Že vse od govoric naprej je bil deležen izjemne pozornosti fotografov, saj so bila pričakovanja zelo velika. Njegov predhodnik 5D nikakor ni slab fotoaparat, vendar pa ima kar nekaj pomanjkljivosti, predvsem slabše ohišje in tehnične zmogljivosti. Kljub temu je bil fotoaparat prodajna uspešnica, saj je bil to prvi digitalni SLR z vgrajenim tipalom velikosti 24 × 36 mm po dokaj razumni ceni. Namenjen je bolj kreativnim kot reportažnim fotografom, vendar ima širok krog uporabnikov v obeh taborih. Njegov naslednik 5D mark II naj bi s tehničnimi izboljšavami in višjo ločljivostjo popravil vtis starejšega brata, za nameček pa so ga opremili še z možnostjo snemanja videa v visoki HD ločljivosti.

  Objavljeno: 28.4.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Panasonic Lumix G1

  Zrcalno-refleksne fotoaparate poznamo že dobrih petdeset let. Prihod digitalne tehnologije v sami konstrukciji ni veliko spremenil - namesto filma imamo digitalno tipalo ter nekaj z njim povezane elektronike. Osnova, torej sistem zrcalc ali zrcala in pentaprizme, je ostala povsem enaka. A pred nedavnim je Olympus napovedal nekakšno digitalno dvoživko, ki ni ne čistokrvni SLR, ne povsem kompaktni aparat. Šlo naj bi za aparat, ki nima sistema zrcal oziroma pentaprizme, namesto teh uporablja kar glavno tipalo ter majhen zaslon LCD v okularju, kljub temu pa ima izmenljive objektive in razmeroma veliko svetlobno tipalo. Projekt so poimenovali Micro Four-Thirds, saj naj bi bil delno združljiv z znanim sistemom Four Thirds. Predvsem lahko uporablja vse objektive predhodnika, hkrati je tudi tipalo enako veliko (faktor povečave goriščnice je tako še vedno 2). Že v začetku se je projektu pridružil tudi Panasonic (ki tudi sicer tesno sodeluje z Olympusom), ki pa je prvi na trg poslal tudi aparat.

  Objavljeno: 31.3.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S60

  Eleganca. Lepšega opisa S60 ne moremo dati. Lepe linije, elegantne barve, zloščena in svetleča površina, predvsem pa zaslon, ki zasede celo zadnjo stran fotoaparata. Tako je, na zadnji strani je zaslon z diagonalo skoraj 9 centimetrov in prav nobenega gumba. Zamenjal jih je za dotik občutljivi zaslon.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S560

  Vzdržljivo aluminijasto ohišje, majhnost in dober zoom; tako nekako prodajajo S560 v Nikonu. Menda je bil lani poleti to še najmanjši fotoaparat s petkratnim razponom objektiva in mehanskim umirjanjem slike. Tako vsaj trdijo v Nikonu in prav nobene osnove nimamo, da jim ne bi verjeli. S560 je res majhen. Na račun tega pa ne trpi ravnanje z njim. S560 je tudi dovolj velik, da se ne izgubi v šapah povprečnega moškega uporabnika.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix S710

  Na vrhu Nikonove lestvice žepnih aparatov trenutno kraljuje Coolpix S710, ki se od svojega predhodnika, modela S700, razlikuje po širokokotnem objektivu, ki ima zdaj tudi nekoliko večji razpon. V koraku s sodobnimi modnimi smernicami je tudi tipalo, ki je kljub razmeroma velikim meram zelo na gosto posejano z megapikami.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon Coolpix P6000

  Zmogljivi žepni aparati so končno dobili tudi dostojno konkurenco iz Nikovega tabora, ki je na tem področju vedno nekoliko zaostajal. Zdaj ni več tako in aparat je konkurenco z naprednimi dodatki celo nekoliko prehitel.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Samsung i85

  Kompaktni digitalni fotoaparati se po kakovosti fotografij med seboj skorajda ne ločijo. Izdelovalci pri aparatih tako vse bolj poudarjajo druge funkcije, ki so nekatere bolj, druge manj uporabne. Samsung je v svoj i85 vgradil kar predvajalnik večpredstavnih vsebin. Tu so v ospredju seveda glasbene datoteke MP3, predvajamo pa lahko tudi video, ki ga moramo najprej konvertirati s priloženim programom. Aparat seveda premore izhod za slušalke, vgrajene pa ima tudi stereo zvočnike - čeprav iz njih ne moremo pričakovati čudeža.

  Objavljeno: 24.2.2009 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč