Testi - Digitalni fotoaparati

 • Olympus mju 810

  Olympusova družina aparatov mju namenja posebno pozornost zaščiti aparata pred vremenskimi vplivi. Aparati te družine so torej "varni" pred pljuski vode in prahom, večine pa ne moremo (brez temu namenjenega dodatnega ohišja) uporabljati za slikanje pod vodo. Mju 810 je najnovejši član družine, pohvali pa se lahko z vgrajenim optičnim stabilizatorjem slike, ki se očitno čedalje bolj uveljavlja tudi pri aparatih z manjšim razponom goriščnice. Tipalo ima, kot lahko sklepamo že iz oznake aparata, 8 milijonov pik.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Olympus mju 720 SW

  Olympusov novi mju oz. ?720 SW iz žepnega razreda fotoaparatov se kiti s precej drzno obljubo, da aparat omogoča fotografiranje do 3 metre pod vodno gladino brez dodatnega podvodnega ohišja. Še več, v Olympusu trdijo, da bo zdržal tudi padec z višine metra in pol na tla brez posledic (razen morebitnih prask, seveda). Vsekakor obetavno, a pojdimo po vrsti.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Kodak EasyShare V610

  Kodak bo pri svojih aparatih očitno stavil na tehnologijo dvojnega objektiva, s katerima laže doseže večji razpon goriščnice ali pa širši kot slikanja. Po modelu V570, ki je s pomočjo dodatnega objektiva omogočal slikanje pri 23 mm, so predstavili še model V610, ki dvojni objektiv izkorišča nekoliko drugače. Gre namreč za trenutno najmanjši aparat z desetkratno optično povečavo, saj bi ga po merah lahko uvrstili tudi v žepni razred. To so pri Kodaku dosegli s pomočjo dveh objektivov, ki vsak skrbita za del razpona goriščnice: prvi med 38 in 114 mm (ekvivalent 35 mm formatu), drugi pa med 130 in 380 mm. Med zumiranjem aparat najprej uporablja prvega, ko pride do njegove meje, se ustavi, nadaljnji pritisk na tipko za zum pa "preklopi" na drugi objektiv. Ker ima tako vsak izmed objektivov le trikratno optično povečavo, je sistem leč dovolj preprost, da so ga v Kodaku namestili kar v ohišje - objektiv tako med slikanjem sploh ne sega iz ohišja.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon Ixus Wireless

  Brezžične tehnologije vedno bolj prodirajo tudi v izdelke, kjer jih prej nismo bili vajeni. Tudi v fotoaparate. Koristi, ki jih s takim vmesnikom pridobi uporabnik, so velike. Canon tudi na področju fotoaparatov in brezžičnega povezovanja orje ledino. V novi Ixus je namreč vgradil možnost tovrstnega povezovanja po standardu 802.11b.

  Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Sony Cybershot DSC-H2

  Sony DSC-H2 je osvežitev modela DSC-H1, ki smo ga v Monitorju preizkusili preteklo jesen. H2 prinaša predvsem izboljšan objektiv (nanj se je tokrat podpisal Carl Zeiss) in svetlobno tipalo, ki ima milijon več pik kot pri predhodniku (6 v primerjavi s 5 pri H1). V nekaterih drugih tehničnih podrobnostih (npr. velikost zaslona LCD) pa je H2 celo manj prepričljiv kot njegov predhodnik.

  Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Canon PowerShot A540

  Canonova novinca A530 in A540 sta naslednika preteklo leto predstavljene družine A510/520. Po pričakovanju imata tipalo CCD z več svetlobnimi pikami (5 milijonov pik pri modelu A530 ter 6 pri A540). Drug ključni element, objektiv, je ostal enak in omogoča do 4 × povečavo v območju 35-140 mm.

  Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Benq C800

  C800 še zdaleč ni med najmanjšimi in najtanjšimi fotoaparati v žepnem razredu, je pa zagotovo eden redkih, ki imajo ločljivost razreda 8 milijonov pik. Ohišje je iz črne plastike in aparat v rokah deluje malce preveč krhko. Še posebno pazljivo moramo menjavati baterije in vstavljati pomnilniške kartice, saj lahko vratca poškodujemo.

  Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax Optio M10

  V velikanski Pentaxovi ponudbi žepnih digitalnih fotoaparatov spada Optio M10 med preprostejše fotoaparate s tipalom šest milijonov pik. Na pogled všečen in preprost fotoaparat, ki je na strani sprožilca malce odebeljen, saj se v tem delu skriva prostor za dve bateriji AA. S to odebelitvijo pa so poskrbeli, da je fotoaparat mogoče držati in upravljati zgolj z desnico, ne da bi ga bilo treba preprijemati. Z merami 9 x 6 x 2,5 centimetrov se lepo prilega žepu. Menujske tipke so lepo občutljive za pritisk, edino gumb za optično povečavo je nerodno plitek in gladek. Pohvaliti gre zelo domiseln uporabniški vmesnik, saj ponuja zelo veliko načinov zajemanja slik, ki so predstavljeni zelo nazorno s prisrčnimi ikonicami. Za popolne laike pa je gumb t. i. "green mode", ki fotoaparat popolnoma poenostavi in onemogoči razne nastavite in postavi fotoaparat v popolnoma avtomatski način. Zaslon LCD, velik kar šest centimetrov, je videti kar impresivno, a prikazana slika ni taka. Zmore le 115 tisoč pik (drugi fotoaparati jih imajo vsaj enkrat več), to pa se pri tako velikem zaslonu zelo pozna. Slika je zato moteče mrežasta.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax Optio E10

  Pentax Optio E10 nima najvitkejše postave v svojem razredu. Ohišje na prvi pogled ne deluje najbolj trdno, najbolj problematična so vratca prostora za baterije, ki so videti zelo krhka. Ko so enkrat baterija in kartica na svojem mestu, pa je občutek v roki bolj gotov in mislimo, da bi Optio E10 brez težav preživel tudi kak ne posebno hud padec.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax Optio A10

  Pentax je predstavil nov model Optio A10, ki se ponaša s kar osem milijonov točkovnim tipalom. Malce pretirano za žepni fotoaparat inlede na to, da je za kakovostno fotografijo zadosti že tipalo s tremi milijoni pik. Pa vendar,če želimo večjo sliko, nam pride zmogljivost Optio A10 še kako prav. M10 je malce pdoben osnovnejšemu modelu, le da je ta malenkost elegantnejši inanjši, saj ne uporablja navadnih baterij, temveč litijski akumulator, ki naj bi zdržal do 150 posnetkov. Fotoaparat je mogoče upravljati le z eno roko, menuske tipke so lepo razporejene in dosegljive ter občutljive z pritisk. Pentax je v fotoaparatu uporabil tudi novo tehnologijo stabilizatorja slike. Ta se po želji vklopi med zajemanjem slike, lahko pa ga že med samim iskanjem ročno vklopimo s pritiskom na poseben gumb, vendar le, če aparat držimo z obema rokama. Žal je gumb zelo tog in s tem, ko ga držimo, povzročamo dodatne nepotrebne tresljaje.

  Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč