Teme - zdravje

 • Medicinska ura iz sestrske družbe Googla

  Verily, hčerinsko podjetje družbe Alphabet, ki ima pod sabo tudi Google, je javnosti predstavilo povsem nov tip pametne ure, ki je namenjena specifično za področje raziskav s področja znanosti o življenju. Ura z imenom Study Watch ne bo dosegljiva v javni prodaji, uporabili pa jo bodo v raziskavah, s katerimi si obetajo nova spoznanja na področju medicine.

  Objavljeno: 15.4.2017 01:00več
 • Pametne ure lahko predvidijo, kdaj bomo zboleli

  Raziskovalci na univerzi Stanford so prišli do zanimivega spoznanja povezanega s pametnimi urami, ki imajo vgrajena tipala za merjenje bioloških vrednosti uporabnikov. Z meritvami življenjskih signalov, kot sta temperatura kože in utrip srca, ter uporabo posebnih algoritmov so uspeli opozoriti na možnost, da bo oseba zbolela in to tudi do tri dni, preden se je to dejansko zgodilo.

  Objavljeno: 15.1.2017 01:00več
 • Blockchain za varstvo zdravstvenih podatkov

  IBMov oddelek Watson Health, ki se ukvarja s področjem uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je z ameriško agencijo za zdravstvo in prehrano FDA sklenil pogodbo o skupnem razvoju nove tehnologije za varen prenos in dostop do zdravstvenih podatkov pacientov med različnimi zdravstvenimi ustanovami in informacijskimi rešitvami.

  Objavljeno: 11.1.2017 01:00več
 • Inštitut Jožef Štefan razvil osebni EKG

  Na Inštitutu Jožef Štefan so razvili majhno napravico, ki lahko služi kot domači EKG, prek aplikacije MobECG pa se povezuje s pametnimi telefoni. Napravico (10 cm, 22 gramov) prilepimo na prsni koš in si že doma, pred obiskom zdravnika, naredimo osebno »sliko srčnega utripa«, s tem pa slednjemu olajšamo delo in skrajšamo čas obiska. Patent za napravico je za 360.000 evrov odkupilo podjetje Savvy, napravo pa je na evropskem tržišču mogoče kupiti za 400 evrov. 

  Objavljeno: 21.12.2016več
 • Elektronska zdravila?

  Googlovo matično podjetje Alphabet in farmacevtski gigant GlaxoSmithKline sta naznanila, da nameravata ustanoviti skupno podjetje, ki se bo ukvarjalo z bioelektronskimi zdravili. Podjetje se bo imenovalo Galvani Bioelectronics, sedež bo imeli v Veliki Britaniji, GSK bo imel 55 odstotni delež, Alphabet pa (preko podjetja Verily Life Sciences) 45 odstotni delež. V naslednjih sedmih letih naj bi vanj vložili nekaj čez 700 milijonov dolarjev, prva zdravila naj bi bila pripravljena leta 2023.

  Objavljeno: 2.8.2016 10:00več
 • Prva VR operacija v živo

  Navidezna resničnost se počasi seli na različna področja vsakdanjega življenja, med drugim so jo uspešno posvojili v medicini. Medtem ko je uporaba VRja kot pomoč pri operacijah že nekaj običajnega, bodo 14. aprila pri Medical Realities prvič v živo pretakali 360-stopinjsko dogajanje na operacijski mizi. Odstranjevanje tumorja si v navidezni resničnosti lahko ogledamo z aplikacijo podjetja, ustreznim pametnim telefonom in Googlovimi očali Cardboard. Čeprav operacija ne velja za zahtevno, bo prenos za dejanskim dogajanjem zaostajal za minuto, da ne bi prišlo do česa nepredvidenega. Podjetje Medical Realities v navidezni in obogateni resničnosti vidi idealen učni pripomoček za bodoče kirurge. Prenos VR operacije je po njihovih besedah zgolj prvi korak do razvoja simulacijskega okolja, v katerem bi učenci lahko pilili svoje veščine brez običajne bojazni pred (usodno) napako.

  Objavljeno: 12.4.2016 02:00več
 • Zdravniki natisnili uho

  Zdravniki inštituta Wake Forest Institute for Regenerative Medicine so objavili, da jim je uspelo natisniti živo tkivo in dele telesa, ki so povsem normalno delovali ob presajanju na živali. Vodja ekipe Anthony Atala pravi, da je mogoče natisniti še večje in močnejše strukture, primerne za zdravljenje ljudi. Doslej naj bi uspešno natisnili že dele kosti, mišic in ušesa. Tiskalnik Integrated Organ and Printing System (ITOP) pri tiskanju tkiva uporablja biološko razgradljiv, plastiki podoben material, ter na vodi osnovano črnilo, ki gosti celice in poti, po katerih potujeta hrana in kisik. ITOP je velik korak proti tiskanju človeških organov, po uspešnih poskusih na živalih, ga čakajo testiranja na ljudeh.

  Objavljeno: 17.2.2016 08:30več
 • Googlova pametna ura za zdravstvo

  Google pripravlja nov tip pametne zapestne ure, ki pa ne bo namenjena domači rabi, temveč zdravstvenim ustanovam. Izdelek, ki ga pripravljajo v okviru raziskovalnega oddelka Google X, bo imel vgrajena številna tipala, ki bodo omogočala natančnejše in nenehno spremljanje biometričnih podatkov pacientov. Med temi bodo srčni utrip, srčni ritem, temperatura, pa tudi podatki iz okolja, kot so stopnja svetlobe in hrupa. Zelo verjetno bo končni izdelek imel še nekaj dodatnih tipal.

  Objavljeno: 24.6.2015 01:00več
 • Slovenska pamet v britanskem zdravstvu

  Britanski zdravstveni organ National Health Service (NHS) je v okviru projekta OPENeP potrdil Marandovo rešitev Medication Management. Največji javno financiran zdravstveni sistem na svetu si bo poslej s pomočjo odprtega podatkovnega modela (openEHR), ki ga uporablja rešitev slovenskega podjetja, zagotovil enostavno izmenjavo zdravstvenih podatkov. Z objavo pod licenco AGPL bo rešitev za implementacijo pri različnih deležnikih v sistemu, s čimer se zagotovi večja fleksibilnost, preprečevanje »zaklepanja« podatkov na konkretnega ponudnika, spodbujanje večjega vključevanja končnih uporabnikov, kar v končni fazi pomeni višjo dodano vrednost same rešitve. Britanci tako tudi s pomočjo slovenske pameti dobivajo odprtokodno platformo, prek katere bodo lahko hitro in učinkovito zbirali različne podatke, povezane s celotnim zdravstvenim sistemom v Veliki Britaniji.

  Objavljeno: 28.11.2014 01:00več
 • Microsoftovo Zdravje

  Microsoft je predstavil svoje videnje vedno bolj priljubljenih pametnih naprav, ki skrbijo za uporabnikovo zdravje. Naprava sliši na ime Microsoft Band. Gre za pametno zapestnico z mnoštvom najrazličnejših tipal. Band zna med drugim meriti srčni utrip, telesno temperaturo, spremljati gibanje in lokacijo (tudi brez spremstva v obliki telefona). Poldrugi palec velik zaslon (320 × 106 slikovnih pik) prikazuje sporočila, klice ter opozorila z navezanega telefona, ne glede na pametnjakovičevo poreklo (Windows Phone, iOS, Android). Microsoft Band bo s cenovno postavko 200 USD spočetka na voljo zgolj v Združenih državah Amerike.

  Objavljeno: 30.10.2014 10:00več