Teme - virus

 • Trojanski konj najbolj uspešen v Sloveniji

  Pojavil se je nov trojanski konj, ki podatke na disku zakodira in zanje zahteva odkupnino v denarni enoti Bitcoin. Gre za grožnjo z imenom CBT-Locker, ki se širi z elektronsko pošto. Prejeto sporočilo vsebuje nevarno priponko, ki se izdaja za faks sporočilo. Slednje je v resnici škodljiva koda, ki ob kliku nanjo datoteke na računalniku šifrira in nato od uporabnika zahteva odkupnino v denarni enoti Bitcoin. Virus je najbolj razširjen na Poljskem, Češkem in v Mehiki, zadnjih nekaj dni pa je najdejavnejši prav v Sloveniji. Varnostni ukrepi ostajajo enaki kot v primeru sorodnih nadlog (CryptoLocker, TorrentLocker) in virusov nasploh, ne odpirajte sumljive elektronske pošte, priponk neznanih pošiljateljev, imejte varnostne kopije pomembnih podatkov ter posodobite operacijski sistem, protivirusni program, dežurni spletni brskalnik, Javo, Adobe Reader in ostalo programsko opremo.

  Objavljeno: 24.1.2015 01:00več
 • Regin dostojen vohunski naslednik Stuxneta

  Raziskovalci so odkrili doslej nepoznanega trojanskega konja, ki sodi v isti rang kot Stuxnet, Flame in podobni vladni trojanci. Poimenovali so ga Regin, njegov izvor pa še preiskujejo. Od leta 2008 je okužil računalnike več ustanov – med njimi podjetja, bolnišnice, vladne agencije, raziskovalne ustanove – in prikrito zbiral podatke.

  Objavljeno: 25.11.2014 05:00več
 • Podtikanje virusov pri uporabi Tora!

  Omrežje Tor je namenjeno višji varnosti in anonimnosti, saj zaradi preusmerjanja prometa prek več vozlišč po celem svetu in šifriranja komunikacij prisluškovalci vašemu prometu ne morejo ugotoviti, s kom in kaj komunicirate. Toda Tor ima svoje temne plati, ki se v praksi že izrabljajo za podtikanje trojanskih konjev in druge nesnage.

  Objavljeno: 16.11.2014 05:00več
 • Poreden USB se vrača

  O varnostni luknji z imenom BadUSB smo nekaj mesecev nazaj že pisali in ugotovili, da gre za resen problem. Na srečo sta istih misli bila tudi hekerja, ki sta napako odkrila. Zaradi potencialne grožnje kode, ki omogoča ugrabitev najrazličnejših USB naprav, nista nikoli objavila.

  Objavljeno: 5.10.2014 12:00več
 • Brezplačna rešitev za žrtve izsiljevalskega virusa

  Pol milijona žrtev virusa CryptoLocker ima razlog za veselje. Podatke, ki jim jih je izsiljevalska nadloga zašifrirala, lahko dobijo nazaj, ne da bi plačali zahtevanih 400 evrov. Strokovnjaki v podjetjih FireEye in Fox IT so ustvarili spletišče, kjer lahko posameznik z okuženim računalom in zaklenjenimi podatki dobi ključ, s katerim si odklene ukradene datoteke povsem zastonj. Čarovnijo jim omogoča kopija baze podatkov vseh žrtev, ki so jo v mednarodni akciji pod vodstvom ameriških US-CERT in FBI zasegli policisti in strokovnjaki različnih varnostnih podjetij.

  Objavljeno: 6.8.2014 18:00več
 • Omrežni diski Synology na udaru

  Na spletu se je rodil nov izsiljevalski virus, ki napada omrežne diske podjetja Synology. Lastnikom dotičnih naprav svetujemo, da ugasnejo zmožnost QuicConnect in odklopijo naprave NAS od zunanjega sveta, dokler ne bo objavljena uradna zaplata. Stvar je resna, saj virus podatke na napadeni napravi zaklene in zanje zahteva zajeten kupček denarja. Ranljivost je še toliko bolj moteča, ker gre običajno za naprave, ki hranijo uporabnikom precej ljube informacije. Nadloga se imenuje SynoLocker. Gre za izvedenko znanega izsiljevalskega virusa CryptoLocker, ki se je specializirala za naprave NAS podjetja Synology.

  Objavljeno: 5.8.2014 01:00več
 • FakeID – nova grožnja za Android

  Varnostni strokovnjaki podjetja BlueBox labs so odkrili novo veliko ranljivost v operacijskem sistemu Android, ki se z lažnimi identifikacijami lahko prikrade do uporabnikovih podatkov in v druge programe vgradi svojo zlonamerno kodo.

  Objavljeno: 31.7.2014 01:00več
 • Izsiljevalski virus na Androidu

  Varnostno podjetje ESET je odkrilo prvi izsiljevalski virus na operacijskem sistemu Android. Gre za zlonamerno kodo, ki sliši na ime Simplelocker in cilja na datoteke, ki so zapisane na zunanjem pomnilnem mediju, kartici SD. Izbrane podatke elektronsko zaklene ter v ruščini zanje zahteva odkupnino. Istočasno na strežnike zlikovcev pošlje informacije o okuženi napravi, bržkone za potrebe kasnejšega odklepanja, ko pride odkupnina na pravi naslov. Na srečo virus še ni razširjen, a kljub temu priporočamo, da na telefon ali tablico nalagamo zgolj programske izdelke z Googlove tržnice Play, kar bo najboljša obramba pred Simplelockerjem in podobnimi nadlogami, ki trkajo na vhodna vrata.

  Objavljeno: 6.6.2014 05:00več
 • Konec igre za Zeus

  Mednarodna akcija, ki sta jo vodila ameriški US-CERT in FBI, je zaustavila omrežje trojanca GameOver Zeus. Slednji je različica znanega bančnega trojanskega konja Zeus, ki uporablja decentralizirano P2P omrežje za izvajanje ukazov in nadziranje zlorabljenih računalnikov. Po svetu je okužil slab milijon računalnikov in z izsiljevanjem ter ukradenimi bančnimi računi upraviteljem omrežja okuženih naprav na bančni račun dostavil več kot sto milijonov ameriških dolarjev. Osrednji osumljenec za omenjena dejanja je Rus Mikhaylovich Bogachev. V akciji je bil onesposobljen tudi zloglasni Cryptolocker, izsiljevalski virus, ki smo ga dobro spoznali tudi v Sloveniji.

  Objavljeno: 4.6.2014 01:00več
 • V 10 dneh do 40.000 dolarjev

  Spletna stran Android police je razkrila aplikacijo za Android, ki je za nekaj časa postala celo najbolje prodajana plačljiva aplikacija na tržnici Play in ki – ne dela popolnoma nič.

  Objavljeno: 8.4.2014več