Teme - vdor

 • Ashley Madison dobro varovala gesla, ostalega pa ne

  Po objavi podatkov iz vdorov je vsakokrat med prvimi na vrsti analiza gesel, kolikor jih je pač mogoče razbiti. Strokovnjaki so to naredili tudi za napad na Ashley Madison, ki je za gesla primerno skrbela. Žal bo to bolj slaba uteha za razgaljene uporabnike, saj je stran o prešuštnikih eden izmed redkih primerov, kjer so ostali osebni podatki poleg gesla in številk kreditnih kartic (teh niso uspeli odtujiti) ravno tako pomembni.

  Objavljeno: 28.8.2015 08:00več
 • Objavljeni podatki o prešuštnikih

  Mesec dni po vdoru na kanadsko spletišče Ashley Madison, ki je znano kot največje zbirališče prešuštnikov na svetu, so nepridipravi uresničili grožnjo in pridobljene zasebne informacije objavili na spletu. Impact Team, kakor se hekerska skupina imenuje, je na spletišču Reddit objavila imena, naslove in telefonske številke več milijonov uporabnikov spletišča Ashley Madison (koliko se jih je prijavilo z resničnimi imeni, seveda ni jasno). Med njimi je več kot devet desetin moških, tudi tisti, ki so se s spletišča v preteklosti odstranili. Slednji so za izbris plačali devetnajst ameriških dolarjev, podjetje Avid Life Media, ki za spletiščem stoji, pa je njihove podatke kljub temu v arhivu ohranilo. Sporna politika naj bi bila med drugim vzrok hekerskega napada. Kanadska policija in ameriški FBI dogodek pospešeno preiskujeta.

  Objavljeno: 20.8.2015 07:00več
 • Takole vam lahko prisluškuje vsakdo

  Mineva mesec dni od vdora v italijansko podjetje Hacking Team, ki proizvaja različne vrste vohunske in prisluškovalne programske opreme za večinoma državne uporabnike po celem svetu. Neznanci so na vdor opozorili zelo brutalno, in sicer so na internet poslali 400 GB različnih dokumentov, ki vključujejo sporočila in dopise, račune ter tudi izvorno kodo. V tem mesecu dni so objavljeno analizirali številni posamezniki in podjetja, rezultati pa so strah vzbujajoči.

  Objavljeno: 7.8.2015 06:00več
 • Hekerji lahko pametni puški spremenijo tarčo

  Puška z merilno napravo podjetja TrackingPoint, ki samodejno nameri v tarčo in ustreli, je sprožila nemalo polemik. Merilni sistem ShotView sta pod drobnogled vzela tudi raziskovalca Runa Sandvik in Michael Auger ter prišla do skrb vzbujajočih ugotovitev. S pomočjo puškine brezžične povezave ter zlorabe naložene programske opreme sta prevzela nadzor nad pametnim strelnim orožjem. Pred novinarji revije Wired sta puški spremenila tarčo ter nato orožje povsem onesposobila. Podrobnosti o varnostni luknji pametne puške podjetja TrackingPoint bosta objavila na hekerski konferenci Black Hat v Las Vegasu.

  Objavljeno: 1.8.2015 08:00več
 • Zaprt največji hekerski forum. Med obtoženimi tudi Slovenca.

  Ameriški FBI je v sodelovanju z organ pregona iz 20 držav ta teden razbil hekerski forum Darkode in aretiral več deset ljudi. Izvedli so številne hišne preiskave, zasegli so računalniško opremo in strežnike, blokirali domeno ter že vložili obtožnice zoper 12 posameznikov. Med njimi sta tudi dva iz Slovenije.

  Objavljeno: 18.7.2015 06:00več
 • Vohunske "viruse" hotela kupiti tudi Slovenija?

  Wikileaks je objavil elektronsko korespondenco italijanskega podjetja Hacking Team, ki je na internet ušla med vdorom - v 400 GB težkem paketu podatkov. Poleg podrobnih podatkov o državah in ustanovah, ki so jim Italijani prodajali svojo prisluškovalno programsko opremo in podrobnostih o njenem delovanju. najdemo tudi podatke o potencialnih strankah. Med njimi Sloveniji.

  Objavljeno: 13.7.2015 07:00več
 • Hekerji naj bi bili vdrli v nemški raketni sistem

  Raketni sistem Patriot na meji med Turčijo in Sirijo naj bi izvedel "nepojasnjene ukaze", ki so mu jih posredovali hekerji, poročajo nemški mediji. Omenjeni sistem namreč pripada nemški vojski, ki z njim varuje omenjeno mejo. Nemško ministrstvo za obrambo zanika vdor.

  Objavljeno: 11.7.2015 11:00več
 • Velik vdor v ameriško državno upravo

  Odmevni hekerski napadi na ameriške cilje v zadnjih dneh kar ne pojenjajo. Zadnja v nizu zgodb se je sicer zgodila že aprila, vendar so ameriške oblasti pravo razsežnost priznale šele v minulih dneh. Vdor v agencijo, ki upravlja s kadri v ameriški javni upravi (OPM - Office of Personnel Management), je odtujil pomembne podatke od kar 21,5 milijonov sedanjih in bivših zaposlenih.

  Objavljeno: 11.7.2015 01:00več
 • Zanimive posledice napada na Hacking Team

  Posledice napada na Hacking Team, ki je minuli konec tedna osramotil enega izmed največjih proizvajalcev orodij za izrabo ranljivosti v programski opremi (torej vdiranje in prisluškovanje), so predvidljivo-ironične. Tako dobri kot slabi hekerji so izvedeli za številne doslej skrbno varovane in javnosti neznane ranljivosti, Hacking Team pa je začel omejevati škodo, kolikor to pač gre.

  Objavljeno: 10.7.2015 07:00več
 • Duqu 2.0 izkoriščal ukraden certifikat

  Minuli teden je ugledno rusko podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab sporočilo, da so v svojih omrežjih zaznali napadalno kodo Duqu 2.0, s katero so napadalci pridobili dostop do računalnikov. Isti kos kode so uporabili tudi za prisluškovanje srečanjem Varnostnega sveta Združenih narodov. Danes je znano več.

  Objavljeno: 16.6.2015 19:00več