Teme - varnost

 • Da bodo dom in poslovni prostori varni

  Poletne počitnice so priložnost za vlomilce, da si postrežejo z našim premoženjem. Kako to preprečimo in koliko stane? Preverili smo tudi možnosti za samogradnjo alarmno-nadzornega sistema z vgrajeno umetno inteligenco, ki ga ne moremo kupiti v redni prodaji.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Vklopveč
 • Android in Windows Phone bosta dobila možnost blokade

  Zaradi vse večjih težav s krajo pametnih telefonov (in s tem povezano izgubo podatkov) bosta Google in Microsoft v svoje mobile operacijske sisteme vgradila t.i. “Kill Switch”. Gre za funkcijo, s katero lahko telefon na daljavo povsem onesposobimo. To nekateri (Apple, Samsung) sicer ponujajo že nekaj dlje časa.

  Objavljeno: 21.6.2014 14:00več
 • Zlonamerna programska oprema na novih telefonih

  S strani varnostnega podjetja G-Data so prišla opozorila, da so na nekaterih novih telefonih našli zlonamerno programsko opremo. Nemško podjetje je izpostavilo kitajski telefon Star N9500, ki se prodaja preko spletne strani eBay (in tudi nekaterih drugih spletnih straneh), naj bi šlo za poceni klon Samsungovega Galaxy S4. Na nekaterih telefonih so našli lažno aplikacijo za trgovino Google Play, ob tem pa še trojanski konj Uupay.D. Po njihovem mnenju naj bi trojanski konj lahko beležil klice in SMSe, elektronsko pošto, podatke o brskanju po spletu, itd, podatke pa naj bi nalagal na strežnik na kitajskem.   

  Objavljeno: 18.6.2014 14:00več
 • Vohunjenje za uporabniki Googla je v Angliji »legalno«

  Po besedah britanskih oblasti lahko agencija GCHQ (britanska NSA) povsem legalno in brez sodnega naloga vohuni za uporabniki Googla, Facebooka in spletnih ponudnikov elektronske pošte, saj se ta podjetja nahajajo v tujini. To je izjavil vodja GCHQ, Charles Farr, v okviru sodnega postopka, ki so ga sprožili pri nevladni organizaciji Privacy International.

  Objavljeno: 18.6.2014 08:00več
 • Konec TrueCrypta

  Priljubljen program za šifriranje podatkov TrueCrypt nima več svoje domače strani, na strani za prenos pa z rdečimi črkami najdemo opozorilo, da morebiti vsebuje nepopravljene ranljivosti in da njegovo rabo odsvetujejo.

  Objavljeno: 30.5.2014 05:00več
 • Vodja LulzSeca svoboden

  Heker Sabu, ki je do aretacije leta 2011 vodil skupino LulzSec, kasneje pa kot ovaduh delal za FBI, je bil obsojen na sedem mesecev zapora in leto dni preizkusne dobe. To je bistveno manj od zagroženih 26 let zapore kazni.

  Objavljeno: 28.5.2014 05:00več
 • Varnost povezav HTTPS

  Čeprav se varne spletne povezave HTTPS v današnjih časih že razmeroma široko uporabljajo, zagotavljanje ustrezne ravni varnosti HTTPS nikakor ni trivialno opravilo.

  Objavljeno: 27.5.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Aretirali skoraj sto uporabnikov trojanskega konja in njegove pisce

  Policije v 16 državah so izvedle več kot 300 hišnih preiskav in aretirale 97 ljudi, ki so povezani s popularnim trojanskim konjem BlackShades RAT. Zasegli so tudi več domen, prek katerih so upravljali trojanskega konja, so sporočili iz Europola.

  Objavljeno: 20.5.2014 06:00več
 • V Linuxu našli pet let staro ranljivost

  Načeloma bi moral biti Linux varnejši od zaprtokodne programske opreme, ker lahko njegovo kodo pogleda vsakdo, zato bi morali ranljivosti odkriti zelo hitro. A kot se je že večkrat pokazalo, nazadnje pred dnevi, se v praksi tudi v njem zaredijo hrošči, ki lahko ostanejo neopaženi več let.

  Objavljeno: 13.5.2014 14:00več
 • NIST uradno odsvetoval zlomljeni algoritem Dual EC DRBG

  Septembra lani je na algoritem Dual EC DRBG za tvorjenje psevdonaključnih števil, ki se je obilno uporabljal v šifriranju, padla več kot senca dvoma. Sedaj tudi vrhovna avtoriteta ameriški NIST umaknil omenjeni algoritem s seznama priporočenih.

  Objavljeno: 23.4.2014 13:00več