Teme - telekomunikacije

 • Ustavno sodišče razveljavilo stečaj T-2

  Nadaljuje se zgodba družbe T-2 oziroma njenega stečaja. Ustavno sodišče je namreč ugodilo predlogu družbe Garniol in razveljavilo sklep Višjega sodišča o začetku stečajnega postopka družbe T-2. Zadevo je torej vrnilo v ponovno odločanje.

  Objavljeno: 11.11.2015 15:00več
 • LTE optimiziran za naprave IoT

  Organizacija 3GPP, ki bdi nad tehničnimi standardi za mobilne podatkovne komunikacije, je na nedavnem srečanju v Phoenixu napovedala novo različico standarda LTE, ki bo namenjena za povezavo internetnih stvari (IoT). Novi standard, ki ga za zdaj imenujejo LTE NB-IoT (NarrowBand IoT) naj bi bil še posebej primeren za internetno povezana tipala in naprave, ki ne potrebujejo vseh storitev splošnega standarda LTE.

  Objavljeno: 25.9.2015 01:00več
 • Lastniki T-2 iščejo pravico na ustavnem sodišču

  Po tem, ko je v začetku avgusta višje sodišče izdalo sklep o začetku stečaja podjetja T-2, lastniki zdaj iščejo pravico na ustavnem sodišču. Hkrati v pritožbi zahtevajo, da ustavno sodišče zadrži izvrševanje sklepa izvršnega sodišča in potrdi ravno nasprotni sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je junija začetek stečaja zavrnil.

  Objavljeno: 11.9.2015 01:00več
 • T-2 ponovno v stečaj

  Podjetje T-2 naj bi šlo že lani v stečaj, a je njihova pritožba pred okrožnim sodiščem zoper stečajni postopek konec leta 2014 uspela. Višje sodišče pa je 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper ta sklep, zato je okrožno sodišče v Ljubljani začelo stečajni postopek, za stečajno upraviteljico pa je imenovalo Danico Čuk. 

  Objavljeno: 10.8.2015 08:00več
 • Simobil + AMIS

  Po poročanju Večera naj bi Simobil, oz. njegov avstrijski (oz. mehiški) lastnik prevzel mariborskega internetnega ponudnika operaterja AMIS. Do sklenitve posla naj bi prišlo v tednu ali dveh, z njim pa bi se Simobil razširil še na stacionarni del telekomunikacij, konkretno internetni xDSL in televizijo. Nakup naj bi vključeval tudi hrvaški AMIS. AMIS je sicer od leta 2006, ko ga je prodal takratni lastnik Aleš Železnik, v lasti finančnega sklada KBC Private Equity in francoskega sklada tveganega kapitala Iris Capital.

  Objavljeno: 5.6.2015 10:00več
 • Hišna preiskava namesto zahvale

  Ko je študent Dejan Ornig razkril ranljivost komunikacijskega sistema policije z imenom Tetra, si najbrž ni mislil, da ga bodo sodno preiskovali. Namesto, da bi se pristojni zadovoljili z informacijami, razlagami in celo opremo, ki jo je uporabil za prikaz ranljivosti, so policisti pri Ornigu te dni opravili hišno preiskavo in zasegli računalnik, USB ključke in prenosne diske.

  Objavljeno: 30.4.2015 01:00več
 • Poziv Akosu za pomoč potrošnikom v zvezi s primerom ISDN

  Svet za elektronske komunikacije RS je javno pozval Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), da zavzame aktivno vlogo pri pridobivanju podatkov o poslovanju Telekoma Slovenije z naročniki in potrošnikom tako pomaga pri pripravi zahtevkov za vračilo nezakonito zaračunanih denarnih zneskov v primeru ISDN.

  Objavljeno: 4.4.2015 01:00več
 • Zavora za ukinitev stroškov gostovanja v EU

  Iz Bruslja prihaja neprijetno presenečenje za uporabnike mobilnih storitev. Predstavniki lokalnih vlad držav EU so namreč prelagali moratorij za uveljavitev ukinitve stroškov gostovanja mobilnih storitev, kar je že bilo izglasovano v evropskem parlamentu aprila 2014 in bi moralo biti povsod dokončno uveljavljeno konec 2015.

  Objavljeno: 5.3.2015 01:00več
 • Oglaševalsko razsodišče prepovedalo reklamiranje »najhitrejšega« interneta

  Oglaševalsko razsodišče je odločilo, da Telekom ne sme več uporabljati trditev »Najhitrejši mobilni internet LTE/4G« in »Najhitrejši mobilni internet mobitel LTE/4G«, ob tem pa lahko še vedno uporabljajo trditev »Najhitrejše omrežje LTE/4G«. Po mnenju razsodišča omenjeni trditvi kršita določila 3.3 in 4.1 člena oglaševalskega kodeksa, saj drobni tisk glede na izjave ni dovolj viden in berljiv, da sporočilo ne bi bilo zavajajoče. Tretja trditev, torej »Najhitrejše omrežje LTE/4G« lahko ostane, saj se naj bi nanašala na splošno predelitev tehnologije in ne na konkretno storitev oglaševalca. Nam se sicer zdi vse skupaj praktično eno in isto, vsaj v očeh končnih uporabnikov oziroma potrošnikov.

  Objavljeno: 27.2.2015 10:00več
 • Pritožba T-2 zoper stečajni postopek uspela

  Sodeč po FB zapisih T-2jevih zaposlenih, je pritožba zoper stečajni postopek podjetja T-2 uspela. Sredi septembra je namreč Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o pričetku stečajnega postopka, po besedah upraviteljice Danice Čuk pa jim je kljub temu število naročnikov naraslo. Po njenih besedah bi lahko T-2 prihodnje leto končal z dobrimi šestimi milijoni evrov denarnega toka oziroma z okoli 700.000 evri čistega dobička.

  Objavljeno: 3.11.2014 14:00več