Teme - pametni telefon

 • Prvi telefoni s Firefoxom razprodani

  Španski GeeksPhone je začel s prodajo telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS. Gre za razvijalska modela Keon in Peak, ki sta s svojo ceno (dobrih 100 in 150 evrov) pritegnila množico interesentov. V nekaj urah so namreč razprodali oba. Spletna trgovina je trenutno nedosegljiva, na njej nas pričaka obvestilo o nepričakovanem navalu kupcev in obljuba, da bo v kratkem nazaj z novo zalogo vročih telefonov. Enega bomo skušali kupiti tudi sami.

  Objavljeno: 24.4.2013 05:00več
 • Družabni telefon

  Kar dolgo smo mislili, da pri Facebooku snujejo svoj telefon. Spet drugi so sklepali, da bodo Zuckerberg in druščina ubrali podobno pot kot spletni trgovec Amazon, ki je izdelal svojo različico Androida. Redki so se nadejali zgolj boljše mobilne aplikacije. Pa smo bili vsi po vrsti v zmoti. Namesto naštetega smo dobili Facebook Home.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Ergonomski izziv

  Naše iskanje solidnega telefona manj znane znamke se nadaljuje. Zaenkrat gre večinoma za telefone podjetij Yarvik in Prestigio, ki sta pri nas dejavni že dlje časa. Ti telefoni praviloma niso na voljo pri operaterjih in stavijo na nizko ceno brez vezave.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Galaksija z Okni

  Zadnji od velike trojice, ki naj bi Microsoftovemu sistemu Windows Phone 8 prinesla uspeh, je Samsungov ATIV S. Kako se telefon z videzom androidnega prvaka kosa z modeloma finske Nokie in tajvanskega HTCja in kaj pomenijo vsi trije skupaj za vladavino Appla in Androida (beri: Samsunga), si ogledamo v naslednjih nekaj stavkih.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Blackberry živi!

  Podjetje RIM je januarja predstavilo nov operacijski sistem z zaporedno številko 10 in obenem uradno spremenilo ime podjetja v Blackberry. Tri mesece zatem smo končno dočakali prvi telefon z omenjenim sistemom. Prvo vprašanje v naših mislih je bilo – ali so Kanadčani naredili dovolj, da se lahko spet postavijo ob bok velikim?

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Poceni velikan

  Francosko podjetje Archos je predstavilo pametnega velikana, telefon Archos 53 Platinum, ki kljub dobri opremljenosti in radodarnim dimenzijam, kupcu ne bo naredil kraterja v denarnici. Gre za 5,3 palčni telefon z zaslonom IPS v ločljivosti 960 × 540, operacijskim sistemom Android 4.1.2, procesorjem Snapdragon S4 (Cortex A5) s hitrostjo 1,2 GHz in štirimi jedri, 1 GB RAMa, 4 GB shrambe, razširljive do 64 GB s karticami microSD, hrbtno 8 MP kamero (2 MP spredaj), prostorom za dve kartici SIM, brezžično povezljivostjo WiFi, povezavo Bluetooth, radijem FM in dostopom do tržnice Google Play. Kljub temu, da nima podpore mobilnim omrežjem četrte generacije, s ceno 250 ameriških dolarjev predstavlja pošteno kupčijo. V Evropi bo na voljo konec maja.

  Objavljeno: 20.4.2013 07:00več
 • Bo Galaxy Note 3 kovinski?

  Ni skrivnost, da je javnost precej naklonjena HTCjevemu telefonu One. Plazu hvalospevov ni ustavila niti napoved Samsungovega prihajajočega prvaka Galaxy S4. Korejci so v skrbeh. Najbolj jih boli, da Samsunga nihče ne omenja v navezi s kakovostjo. Resda so njihovi (dražji) telefoni vrhunsko opremljene tehnološke naprave z bogato programsko opremo, ki kipi od inovacij, a plastika ni prepričala niti največjih privržencev. Po zgledu Tajvancev naj bi naslednji "veliki" telefon iz Samsungovega hleva bil iz kovine, kar si kupci že dlje časa želijo. Ugibanja je sprožila napovedana sprememba oblike telefona/tablice, ki naj ne bi sledila trenutnim trendom (S3, S4, Note2). Samsung je v preteklosti že večkrat ugodil željam uporabnikov, bo tako tudi tokrat?

  Objavljeno: 16.4.2013 09:00več
 • Video: Omrežja LTE/4G

  Tudi v Sloveniji že imamo mobilna omrežja četrte generacije. Ta omrežja ponujata tako Mobitel kot SiMobil, pri obeh pa se omrežja še razvijajo.

  Objavljeno: 8.4.2013več
 • Facebook Home

  Kljub namigom, da namerava Facebook predstaviti svoj prvi telefon, se je po uradni predstavitvi izkazalo, da je novost nekoliko drugačna. Facebook Home je namreč »le« družina novih programov in predvsem nov začetni zaslon ter ovojnica (skin) za mobilne telefone na temelju operacijskega sistema Google Android.

  Objavljeno: 5.4.2013 01:00več
 • Exynos 5 Octa bo podpiral LTE

  Prihajajoči Samsungov telefon Galaxy S4 bo v državah s četrto generacijo mobilnih povezav povečini uporabljal štirijedrni procesor Snapdragon 600, čeprav je na njegovi predstavitvi prvič zasijal tudi Exynos 5 Octa, procesor z osmimi jedri, ki ga bo deležnih le trideset odstotkov zgodnjih kupcev telefona. Uradni razlog za delitev je v LTE podpori, ki je Octa nima. Ali pač? Na Samsungovem Twitter računu so nedavno obelodanili, da Exynos 5 Octa podpira vseh 20 omrežij četrte generacije na svetu. Drugih informacij niso izdali, čeprav bi nas na primer zanimalo, od kod potem delitev pričakovanega izdelka. Bržkone več izvemo konec aprila, ko četrta Galaksija dospe v trgovine.

  Objavljeno: 30.3.2013 08:00več
ph