Teme - linux

 • München dokončno obupal nad Linuxom?

  Mesto München, ki je leta 2004 sprejelo odločitev, da bo na računalnikih mestne uprave odtlej tekel le Linux in ne več Microsoftov Windows in Office, je, kot kaže, po desetih letih vendarle obupalo nad projektom. Poročilo navaja, da bo mestni svet ustanovil ekspertno skupino, ki bo dokončno odločila, ali naj se mesto Linuxu na osebnih računalnikih dokončno odpove. Še več, namestnik župana, Josef Schmid, je izjavil, da odločitvi o prehodu na Microsoftvova orodja ne bi nasprotoval.

  Objavljeno: 19.8.2014 07:00več
 • V Linuxu našli pet let staro ranljivost

  Načeloma bi moral biti Linux varnejši od zaprtokodne programske opreme, ker lahko njegovo kodo pogleda vsakdo, zato bi morali ranljivosti odkriti zelo hitro. A kot se je že večkrat pokazalo, nazadnje pred dnevi, se v praksi tudi v njem zaredijo hrošči, ki lahko ostanejo neopaženi več let.

  Objavljeno: 13.5.2014 14:00več
 • Odprtokodni programi so ranljivi za prisluškovanje

  Kot vse kaže, se je v eno izmed ključnih knjižnic, ki je del številnih priljubljenih odprtokodnih programov prikradla napaka, zaradi katere so tovrstne rešitve močno ranljive za prisluškovanje. Zaradi napake v knjižnici GnuTLS, je morebitnim napadalcem menda relativno enostavno zaobiti varnostne mehanizme in šifriranje podatkov pri domnevno varnih sejah SSL in TLS.

  Objavljeno: 6.3.2014 01:00več
 • Parni stroji na CES

  Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 9.1.2014 12:00več
 • Dvojni zagon na Nexus napravah

  Canonical so uporabnike Nexus naprav v božičnem času obdarovali s programskim orodjem, ki interesentom omogoča lažji dvojni zagon njihovih elektronskih ljubljenčkov. Mobilna distribucija Ubuntu Linuxa je tako na voljo sleherniku. Prva različica, ki za zdaj deluje le s telefonom Nexus 4, Androidu prepiše obnovitveni razdelek in na vsak sistem, tako Ubuntu kot Android (4.2 ali več) doda preprost pripomoček za prehajanje med obema. Namestitvi Linuxa in novega zaganjalnika zahtevata 2,4 GB prostora ter terminalsko orodje Android Debug Bridge za povezavo s PCjem, preko katerega postopek poteka. V kratkem lahko pričakujemo tudi podporo telefonu Samsung Galaxy Nexus ter tablicama Nexus 7 in 10.

  Objavljeno: 27.12.2013 05:00več
 • Valve se je pridružil Linux fundaciji

  Podjetje Valve, ki se ukvarja z založništvom računalniških iger, se je pridružilo Linux fundaciji, katere člani so med drugim tudi HP, IBM, Intel in Samsung. Podjetje, sicer najbolj znano po programu za spletno distribucijo iger, imenovanem Steam, je pred nedavnim napovedalo linijo lastnih računalnikov. Ti se bodo imenovali Steam Machines, nameščena pa bo prirejena različica Linuxa, imenovana SteamOS. Naprave naj bi tekmovale tako s klasičnimi igričarskimi računalniki kot z igralnimi konzolami, prišle pa naj bi tekom leta 2014.

  Objavljeno: 6.12.2013 08:00več
 • Linux in Nvidia kot pes in mačka

  Odnosi med Linuxom in proizvajalci različne strojne opreme so bili v preteklosti redkokdaj vzorni in čeprav se stanje počasi izboljšuje, prinaša uporaba marsikaterega izdelka v Linuxu še vedno znatno slabšo uporabniško izkušnjo. A razmere se popravljajo. Poseben primer pa je Nvidia, ki je donedavna Linuxovo skupnost trmasto ignorirala (to ne pomeni, da gonilnikov ni bilo!), prejšnji mesec pa so ploščo obrnili in začeli razkrivati pomembno dokumentacijo. Ta teden pa so spet malo spremenili politiko in nekaj funkcij iz gonilnikov za Linux izbrisali.

  Objavljeno: 7.10.2013 06:00več
 • IBM vlaga milijardo v odprto kodo

  IBM-ov podpredsednik Brad McCredie je včeraj na LinuxConu v New Orleansu najavil, da bo podjetje v odprto kodo vložilo milijardo dolarjev. V naslednjih štirih do petih letih bodo s tem denarjem podprli Linux in sorodno odprtokodno programsko opremo za uporabo na strežnikih Power.

  Objavljeno: 18.9.2013 06:00več
 • Ubuntu Edge ni bil uspešen      

  Canonical, podjetje, ki stoji za uspešno Linux distribucijo Ubuntu, po enem mesecu nabiranja stredstev (crowdsourcing) prek servisa Indiegogo ni doseglo svojega cilja – 32 milijonov dolarjev. Tako vsoto so ocenili kot dovoljšno za proizvodnjo pametnega telefona, ki bi ga poganjal Ubuntu, vendar se je na koncu v malho nateklo »le« 12,8 milijona dolarjev. Slednje je sicer vseeno odličen dosežek, vendar končnega izdelka vseeno ne bo.

  Objavljeno: 24.8.2013več
 • Poletna šola računalništva

  Fakulteta za računalništvo in informatiko tudi letošnje poletje vabi osnovnošolce, dijake in študente na brezplačne računalniške delavnice.

  Objavljeno: 22.5.2013 05:00več