Teme - internet

 • Evropsko sodišče: objavljanje povezav skoraj vedno nezakonito

  Evropsko sodišče (ECJ) je razsodilo, da same spletne hiperpovezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso nezakonite, a to le v izjemno ozkem krogu okoliščin, torej če so izpolnjeni številni pogoji. Tako lahko povzamemo sodbo, ki jo je ECJ sprejelo v primeru, ki je tja priromal iz Nizozemske.

  Objavljeno: 19.9.2016 11:10več
 • Kršenja nevtralnosti interneta ni bilo

  Januarja 2015 je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odločila, da naši mobilni operaterji kršijo načelo nevtralnosti interneta, ki (poenostavljeno povedano) določa, da operater/ponudnik interneta ne sme privilegirati nobene podatkovne storitve, da morajo biti vsi tipi prometa enakovredni. Operaterji so namreč ponujali storitve Deezer in video HBO Go (Telekom), Hangar Mapa (Simobil), mobilna televizija Mobia TV (AMIS) in Tuškabina (Tušmobil), podatki, ki so jih uporabniki porabili zanje, pa se niso šteli v skupno kvoto podatkov, ki so jo imeli uporabniki zakupljeno. S tem so sicer uporabnikom olajšali uporabo le teh, vendar so hkrati v neenakopraven položaj postavili konkurente (Google Play Movies&TV, Dropbox…).

  Objavljeno: 26.7.2016 11:00več
 • Münchenski napadalec pištolo naročil v temnem internetu

  Nemški mediji pišejo, da so preiskovalci nedavnega strelskega pokola v Münchnu dognali, da si je storilec orožje priskrbel v temnem internetu (darknetu). Zaradi tega so se že pojavili politični pritiski, da bo treba darknet bolje nadzorovati.

  Objavljeno: 25.7.2016 05:00več
 • Povprečna hitrost dostopa do interneta je 6,3 Mb/s

  Podjetje Akamai je sporočilo najnovejšo statistiko glede stanja razvitosti in doseženih hitrosti v internetu. V prvem četrtletju letošnjega leta so zabeležili na svetovnem nivoju v 12% rast hitrosti prenosa podatkov, ki znaša v povprečju trenutno 6,3 Mb/s.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • DTN, Internet za vesolje

  Internetni protokoli so bili zasnovani za uporabo na našem planetu in večinoma predvidevajo, da so vse vmesne točke med prejemnikom in pošiljateljem aktivne za uspešen prenos podatkovnih paketov.

  Objavljeno: 28.6.2016 01:00več
 • Singapur bo javnim uslužbencem ugasnil internet

  Singapurska vlada se je odločila, da bodo vsem svojim uslužbencem v državni upravi prihodnje leto onemogočili dostop do interneta na delovnem mestu. Najavljena sprememba politike je že povzročila val nejevere in ogorčenja, a za zdaj sprememb ni na vidiku.

  Objavljeno: 9.6.2016 05:00več
 • Internetni velikani proti sovražnemu govoru

  Na pobudo Evropske komisije za pravosodje so velikani računalniške industrije, med katerimi najdemo Microsoft, YouTube (Google), Twitter in Facebook, obljubili, da bodo iz svojih storitev za javno pogovarjanje, kot so družabna omrežja, umaknili vsakršno sled sovražnega govora v roku 24 ur od prijave.

  Objavljeno: 1.6.2016 01:00več
 • Najhitrejša podatkovna povezava med Evropo in ZDA doslej

  Microsoft in Facebook sta objavila načrte za izgradnjo najzmogljivejše podatkovne povezave med Evropo in ZDA doslej. Gre za podmorski kabel, ki bo potekal iz mesta Bilbao na severu Španije pa do zvezne države Virginia v ZDA. Projekt bo vodila španska Telefonica, ta bo neuporabljene kapacitete kasneje tudi tržila drugim strankam.

  Objavljeno: 27.5.2016 09:00več
 • Netflix preizkuša zmogljivost internetne povezave

  Pretočni ponudnik filmov in serij, ki je od letos na voljo v Sloveniji, je znan po kakovosti predvajanih vsebin. Med drugim ponuja tudi sliko z ločljivostjo 4K, zato je logično, da je obseden z zmogljivostjo internetne povezave. Uporabniku po novem s spletno stranjo Fast.com omogoča kjerkoli na svetu hitro in učinkovito preverjanje prepustnosti spletne pipice tako na mobilnih kot stacionarnih povezavah. Test je hiter in preprost. Na strani ni oglasov, vtičnikov in podobne šare, testiranje je samodejno, brez posredovanja uporabnika. Ker test postreže zgolj z osnovnim podatkom o hitrosti prenosa k uporabniku, kar zadostuje za ugotavljanje vzroka težav z Netflixom, bodo zahtevnejši obiskovalci veseli povezave z bolj znanim in zmogljivim SpeedTestom.

  Objavljeno: 20.5.2016 08:00več
 • Arnes ukinja klicni dostop do interneta

  Hiter dostop do interneta je danes stalnica vsakdanjika. Z njim so opremljeni skorajda vsi slovenski uporabniki spleta. Redke niso več niti optične in mobilne LTE povezave, zato si je težko predstavljati, da obstajajo ljudje, ki se zadovoljijo s klicnim / modemskim internetom. Ker jih je kljub relativno dobri slovenski povezanosti na splet še vedno precej, vsi večji ponudniki dial-up dostop ponujajo naprej. Do kdaj ni znano, a pojavil se je prvi, ki bo tradicijo prekinil. Arnes bo s 1. junijem modemski dostop, ki ga uporablja približno 40 njihovih uporabnikov, ukinil.

  Objavljeno: 18.5.2016 12:00več
ph