Teme - internet

 • Arnes ukinja klicni dostop do interneta

  Hiter dostop do interneta je danes stalnica vsakdanjika. Z njim so opremljeni skorajda vsi slovenski uporabniki spleta. Redke niso več niti optične in mobilne LTE povezave, zato si je težko predstavljati, da obstajajo ljudje, ki se zadovoljijo s klicnim / modemskim internetom. Ker jih je kljub relativno dobri slovenski povezanosti na splet še vedno precej, vsi večji ponudniki dial-up dostop ponujajo naprej. Do kdaj ni znano, a pojavil se je prvi, ki bo tradicijo prekinil. Arnes bo s 1. junijem modemski dostop, ki ga uporablja približno 40 njihovih uporabnikov, ukinil.

  Objavljeno: 18.5.2016 12:00več
 • Netflix spreminjal kakovost prikazane vsebine glede na omrežje

  V ZDA so odkrili, da Netflix samovoljno prilagaja kakovost pretočnega videa glede na mobilno omrežje, v katerem se uporabnik nahaja. Afero je zakuhal direktor operaterja T-Mobile John Legere, ki je z izjavo, da je v njihovem omrežju celo optimizirani Netflix boljše kakovosti kot pri AT&Tju in Verizonu, podžgal uporabnike, da so zadevo preverili s stotino testov. Ugotovili so, da ima Legere prav! Takoj so se porajala vprašanja, ali nismo ob vsem govoru o nevtralnosti interneta, kjer so bili pod drobnogledu operaterji, pozabili na ponudnike vsebin? Netflix, sicer velik zagovornik nevtralnosti interneta, je omejevanje priznal in ga obrazložil s spletnim zapisom, kjer pravi, da je v omenjenih omrežjih hitrost zmanjšal v prid uporabnikom, da ne bi na koncu meseca imeli prevelikega računa.

  Objavljeno: 26.3.2016 08:00več
 • Največ mobilnih podatkov prek omrežja Simobil

  Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je v zadnjem četrtletju 2015 izvedla raziskavo o opravljenem podatkovnem prometu v mobilnih širokopasovnih omrežjih. Ugotovili so, da se uporaba mobilnih podatkovnih storitev povečuje, uporabnikov je že 40 odstotkov. Enako se je povečal strošek povprečnega gospodinjstva, skupen izdatek za mobilne podatkovne storitve je znašal 29 evrov. Čeprav po številu uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa med ponudniki še vedno vodi Telekom Slovenije, ga je konec leta po količini prometa prehitel Simobil. Slednji je promet iz zadnje četrtine leta 2014 iz 34 povečal na 43,8 odstotkov.

  Objavljeno: 26.2.2016 08:00več
 • Googlovi droni za internet 5G

  The Guardian je razkril nov skrivni projekt podjetja Google. Gre za Project Skybender, ki bo s pomočjo solarnih dronov Zemljo omrežil z internetom 5G. Google že testira milimetrske radijske valove, ki naj bi bili pri prenašanju podatkov štiridesetkrat hitrejši od tehnologije LTE. Prednosti svežega pristopa so v nenasičenem spektru, medtem ko je v mobilnem omrežju danes prevelika gneča, da bi se lahko nadejali večjih hitrosti v prihodnosti. Brez slabosti milimetrski radijski valovi niso, največjo težavo predstavlja krajši domet, signal na daljavo precej izgubi na moči in se z mobilnim ne more primerjati. Google težavo rešuje s pomočjo dronov Solara 50, s katerimi trenutno premagujejo omejitve v ameriški zvezni državi Nova Mehika.

  Objavljeno: 31.1.2016 10:00več
 • T-Mobile potrdil načrtno upočasnitev video strani

  Ameriški T-Mobile je potrdil izredno sporno prakso, ki je proti načelom spletne nevtralnosti. Uporabnikom, ki so se prijavili na podatkovni paket, imenovan Binge On video, upočasnijo povezavo do strani nekaterih strani za predvajanje videa, med drugimi tudi YouTube. Gre seveda za strani, ki ne sodelujejo v programu Binge On.

  Objavljeno: 8.1.2016 10:00več
 • Ali se obeta zamenjava vodstva Yahooja?

  Preporod družbe Yahoo pod taktirko karizmatične Marisse Mayer ne gre po načrtih. Vse več velikih delničarjev poziva upravni odbor, da zamenja vodstvo in taktiko sanacije družbe, ki kljub številnim ukrepom še naprej izgublja položaj na trgu, predvsem pa vrednost na borzi.

  Objavljeno: 17.12.2015 01:00več
 • Zakaj bo Netflix prekodiral petabajt filmov

  Največji porabnik pasovne širine na internetu so pretočne vsebine (streaming), ki v ZDA predstavlja okrog dve tretjine vsega prometa. Priljubljena storitev Netflix ima 60 milijonov uporabnikov, ki povprečno ustvarijo 45 GB prometa mesečno. Na osebo! To pomeni, da bo v letu 2015 Netflix ustvaril okrog 330.000 PB prometa. To je ogromno.

  Objavljeno: 16.12.2015 05:00več
 • EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

  Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

  Objavljeno: 16.12.2015 01:00več
 • Selitev podatkovnega centra zaprla knjižnice

  Institut informacijskih znanosti (IZUM) je v drugem decembrskem vikendu izvajal selitve strežnikov v novi podatkovni center, vendar migracija ni šla povsem po načrtih. Posledica je bila ta, da v ponedeljek niso delovali sistem za upravljanje izposoje knjig COBISS in spremne storitve, zaradi česar je bilo delo knjižnic po celi Sloveniji močno moteno.

  Objavljeno: 15.12.2015 01:00več
 • Internetna vojna z ISISom

  Nedavni teroristični napad v Parizu ima ogromno odmevov tudi v internetnih skupnostih. Krutost ravnanja samoimenovanega kalifata ISIS in njegovih terorističnih organizacij je spodbudila reakcijo spletnega kolektiva Anaoymous, ki je napovedal dobesedno »internetno vojno« proti spletni prisotnosti teroristov.

  Objavljeno: 18.11.2015 01:00več
ph