Teme - internet

 • Googlov internet v oblakih

  Ob številnih izdelkih ter spletnih storitvah Google nameni kar nekaj denarja in časa za raziskavo nenavadnih, a potencialno revolucionarnih tehnologij. Na Novi Zelandiji tako ta hip poteka projekt z imenom Loon, v okviru katerega želijo internetni dostop preseliti skoraj dobesedno »v oblake«.

  Objavljeno: 16.6.2013 01:00več
 • Opera Next z novim temeljem

  Majhno neodvisno norveško podjetje Opera je objavilo povsem novo generacijo spletnega brskalnika z imenom Opera Next, ki temelji na povsem drugačnem jedru kot doslej. Uporabljajo namreč odprtokodni projekt Chromimum oziroma njegovo jedro Blink (osnova za Googlov Chrome), opustili pa so doslej lastno jedro Presto.

  Objavljeno: 29.5.2013 01:00več
 • Pirati z novim domovanjem

  Po neuspešnem poskusu selitve iz sovražne Švedske na Grenlandijo se je priljubljena, a kontroverzna spletna stran The Pirate Bay uspešno usidrala na Islandiji. Otoška državica v severnem Atlantskem oceanu se je že večkrat v preteklosti izkazala za zatočišče svobode govora in videti je, da bo tudi Piratski zaliv vsaj za nekaj časa varen pred zasledovalci, ki bi mu radi preprečili delovanje. Na Islandiji registrator domen ni odgovoren za vsebino, ki se na podeljenih naslovih ponuja. Tovrstno odgovornost nosi lastnik domene, kar “piratom” ustreza. Tako imenovani borci za zaščito avtorskih pravic zagotavljajo, da pregona ni konec, a Piratski zaliv na Islandiji lahko ustavi le sodišče, kar pa se zna izkazati za počasno in drago pot, zato si med priljubljene naslove brž shranimo ThePirateBay.is.

  Objavljeno: 26.4.2013 08:00več
 • Nemški Telekom omejuje internet

  Uporabniki smo se na štetje megabajtov ob uporabi spleta na mobilnem telefonu že navadili, a ko pridemo domov v okrilje DSL povezave ali optike je varčevanja z internetom običajno konec. Žal se utegne položaj kmalu korenito spremeniti. V Nemčiji je Telekom napovedal zaprtje spletne pipice. Naročnikom bodo po prvomajskih praznikih samodejno omejili izbrane pakete. Ko bodo uporabniki določeno kvoto presegli, se jim bo hitrost prenosa drastično znižala. Dodatnih stroškov (za zdaj) ne bo.

  Objavljeno: 26.4.2013 07:00več
 • IEEE načrtuje Ethernet s 400 Gb/s

  Kdor misli, da so v časih vse hitrejših brezžičnih omrežnih povezav Wi-Fi in LTE ožičene povezave zgolj del preteklosti, se krepko moti. Kot skoraj na vsakem tehnološkem področju, so tudi ožičene povezave deležne nenehnih izboljšav in napredka. Poleg tega ostajajo pomemben člen povezovanja naprav v internet, čeprav v teh časih pretežno nekoliko bolj v ozadju, med strežniki, na internetni hrbtenici.

  Objavljeno: 3.4.2013 01:00več