Teme - internet

 • NSA prestreza pošiljke računalnikov, posluša na podmorskih kablih in vdira v komercialno strojno opremo

  Kar neverjetno in grozljivo obenem postaja, ko novi in novi dokumenti razkrivajo, kaj vse je NSA zmožna. Zadnji dokumenti, ki jih je pridobil nemški Spiegel, kažejo, da NSA ni tuje niti prestrezanje pošiljk strojne opreme in nameščanje zlonamerne opreme vanjo. Hkrati je NSA sposobna obiti varnostne mehanizme večine komercialnih izdelkov.

  Objavljeno: 30.12.2013 06:00več
 • Kakšne bodo internetne povezave v Sočiju

  Nezadržno se bližajo zimske olimpijske igre v Sočiju, od katerih nas loči poldrugi mesec. Veliki dogodki v moderni dobi terjajo tudi dobro internetno povezljivost, zato je bil pri izgradnji olimpijske vasi v Sočiju eden izmed pomembnih aspektov tudi internetna povezava.

  Objavljeno: 17.12.2013 11:00več
 • Norveški projekt digitalizacije knjig

  V številnih državah po svetu danes potekajo razni projekti digitalizacije knjig, predvsem starejšega, nacionalno in zgodovinsko pomembnega gradiva. Toda nobeden od projektov ni tako ambiciozen in celovit, kot digitalizacija knjig na Norveškem.

  Objavljeno: 15.12.2013 01:00več
 • Viber Out

  Viber je za storitvijo Skype najbrž že druga najbolj priljubljena storitev za internetne pogovore. Zlasti zato, ker na mobilnih telefonih omogoča domala enak načinov internetnih klicev, kot bi to počeli prek omrežja GSM, seveda brezplačno.

  Objavljeno: 12.12.2013 01:00več
 • Prenesite si Wikipedijo na disk

  Mnenja o Wikipediji so deljena, a dejstvo je, da je skozi velika vrata prikorakala v naš svet in bo tu ostala. Profesorji glasno negodujejo, kadar so seminarske naloge v večji meri prepisane ali prevedene iz Wikipedije, celo v diplomskih nalogah pa najdemo Wikipedijo med viri. Kljub tej nenamenski rabi je Wikipedija izjemno uporaben pripomoček, ki na enem mestu združuje dobršen del znanja človeštva. Problem je le, da za Wikipedijo potrebujemo internetno povezavo.

  Objavljeno: 28.11.2013 06:00več
 • LG pritajeno zbira podatke o tem, kaj gledamo na televizorju

  Kot kaže, je na pomolu nova afera o pritajenem spremljanju početja uporabnikov, tokrat televizorjev. Radoveden in previden Britanec, lastnik televizorja korejskega proizvajalca LG Electronics je ugotovil, da pametni televizor na nek internetni naslov redno pošilja podatke o temu, kateri kanal uporabnik gleda in občasno celo vsebino oziroma imena datotek posnetkih digitalnih vsebin na ključku USB.

  Objavljeno: 21.11.2013 01:00več
 • Yahoo bo šifriral vse

  Medtem, ko večina velikih ponudnikov za zdaj zgolj javno protestira proti vohunjenju  ameriške agencije NSA, Yahoo kot prvi napoveduje konkretne ukrepe. Prva dama interne družbe Marissa Meyer je napovedala, da bo Yahoo v vseh svojih spletnih storitvah podatkovne prenose šifriral in kot privzet način uporabe.

  Objavljeno: 19.11.2013 01:00več
 • Bittorent v ZDA v upadu

  Podjetje Sandvine, ki dvakrat na leto pripravi poročilo o globalnih trendih uporabe interneta, je v zadnjem poročilu ugotovilo, da  je promet prek protokola Bittorent v ZDA v upadu. V zadnjega pol leta je upadel za 20 %, tako da sedaj pomeni le še 7 % celotnega internetnega prometa. Samo za primerjavo – pred desetimi leti je bil ta delež kar 60 %. Kot protiutež narašča uporaba pretočnih spletnih servisov kot sta Youtube in Netflix. Samo ta dva servisa predstavljata že več kot 50 % vsega prometa v ZDA. 

  Objavljeno: 13.11.2013 08:00več
 • Skokovit porast novih storitev za spletno anonimnost

  Prisluškovalna afera NSA Prism ima zanimive učinke na storitve in podjetja. Medtem ko se morajo Google, Facebook in podobni zagovarjati pred javnostjo, da za nekatere načine prisluškovanje niso vedeli, medtem ko so jih v drugo prisilile sodne odredbe FISA, nekatere druga podjetja in ponudniki storitev za zaščito zasebnosti kar cvetijo.

  Objavljeno: 13.11.2013 06:00več
 • Microsoft in Facebook želita rešiti internet

  Microsoft in Facebook že ponujata tako imenovane bug bounty programe, s katerimi nagrajujeta vsako odkrito ranljivost v svojih izdelkih. Sedaj pa sta se odločila, da bosta s skupnimi močmi nastopila za izboljšanje varnosti interneta. Ustanovila sta natečaj HackerOne, kjer nagrajujeta iskalce ranljivosti v vsej programski opremi, ki poganja internet.

  Objavljeno: 8.11.2013 07:00več