Teme - internet

 • Yahoo bo šifriral vse

  Medtem, ko večina velikih ponudnikov za zdaj zgolj javno protestira proti vohunjenju  ameriške agencije NSA, Yahoo kot prvi napoveduje konkretne ukrepe. Prva dama interne družbe Marissa Meyer je napovedala, da bo Yahoo v vseh svojih spletnih storitvah podatkovne prenose šifriral in kot privzet način uporabe.

  Objavljeno: 19.11.2013 01:00več
 • Bittorent v ZDA v upadu

  Podjetje Sandvine, ki dvakrat na leto pripravi poročilo o globalnih trendih uporabe interneta, je v zadnjem poročilu ugotovilo, da  je promet prek protokola Bittorent v ZDA v upadu. V zadnjega pol leta je upadel za 20 %, tako da sedaj pomeni le še 7 % celotnega internetnega prometa. Samo za primerjavo – pred desetimi leti je bil ta delež kar 60 %. Kot protiutež narašča uporaba pretočnih spletnih servisov kot sta Youtube in Netflix. Samo ta dva servisa predstavljata že več kot 50 % vsega prometa v ZDA. 

  Objavljeno: 13.11.2013 08:00več
 • Skokovit porast novih storitev za spletno anonimnost

  Prisluškovalna afera NSA Prism ima zanimive učinke na storitve in podjetja. Medtem ko se morajo Google, Facebook in podobni zagovarjati pred javnostjo, da za nekatere načine prisluškovanje niso vedeli, medtem ko so jih v drugo prisilile sodne odredbe FISA, nekatere druga podjetja in ponudniki storitev za zaščito zasebnosti kar cvetijo.

  Objavljeno: 13.11.2013 06:00več
 • Microsoft in Facebook želita rešiti internet

  Microsoft in Facebook že ponujata tako imenovane bug bounty programe, s katerimi nagrajujeta vsako odkrito ranljivost v svojih izdelkih. Sedaj pa sta se odločila, da bosta s skupnimi močmi nastopila za izboljšanje varnosti interneta. Ustanovila sta natečaj HackerOne, kjer nagrajujeta iskalce ranljivosti v vsej programski opremi, ki poganja internet.

  Objavljeno: 8.11.2013 07:00več
 • Zemanta pridobila dodatni kapital

  Najbolj uspešno slovensko start-up podjetje, Zemanta, je pridobilo dodatna dva milijona dolarjev tveganega kapitala, ob tem pa tudi novega glavnega izvršnega direktorja. Slednji je postal Todd Sawicki, ki je doslej imel vlogo predsednika podjetja, pred tem pa je delal pri podjetju Cheezburger . Novi kapital je prišel s strani vlagateljev Union Square Ventures in Social Starts.

  Objavljeno: 6.11.2013 09:00več
 • Prihaja anonimna e-pošta Dark Mail

  Zaradi razkritij prisluškovanja NSA sta prenehali delovati dve storitvi, ki sta ponujali varen in anonimen elektronski predal za pošto: Lavabit in Silent Circle (slednji sicer še ponuja ostale storitve). Lavabit je ustanovitelj ugasnil, ker je FBI od njega zahteval šifrirni ključ, Silent Circle pa je svojo e-poštno storitev ukinil preventivno. Toda podjetji nista stali križem rok, marveč sta stopili skupaj in predstavili odgovor. Dark Mail Alliance bo še varnejša elektronska pošta.

  Objavljeno: 1.11.2013 06:00več
 • Prve nelatinične vrhnje domene

  ICANN je začel uvajati nove generične vrhnje domene na internetu, ki so jih izbrali na lani končanem razpisu. Prve štiri vrhnje domene so oživili včeraj, in sicer gre za nelatinične zapise. Dve domeni sta v cirilici, ena v kitajskih pismenkah, ena pa v arabski abecedi. Nove domene so  شبكة  (splet v arabščini), 游戏 (igra v kitajščini) ter онлайн in сайт, ki sta le prepis izposojenk online in site v cirilico. To niso prve nelatinične vrhnje domene, saj že imamo nekaj državnih dvoznakovnih v lokalnih zapisih (recimo Kitajska in Rusija), gre pa za prve generične nelatinične vrhnje domene.

  Objavljeno: 25.10.2013 06:00več
 • Zaradi strahu pred NSA padel ponudnik VPN-ja

  Priljubljena ameriška storitev CryptoSeal VPN je prenehala ponujati svoje usluge domačim uporabnikom, in to iz istih razlogov kakor Lavabit. Ker lahko NSA prek sodišče skrbnike strani prisili v razkritje šifrirnih ključev, s čimer bi se upravljavec strani izneveril svojim strankam, ki jim je obljubil zasebnost in anonimnost, so prenehali poslovati s fizičnimi osebami in nepovratno izbrisali vse pripadajoče podatke.

  Objavljeno: 23.10.2013 06:00več
 • NSA pozna vaše partnerje, prijatelje in sovražnike

  Kljub temu da je afera Snowden že kar nekoliko odmaknjena, v javnost še vedno curljajo podatki, ki kažejo, kaj vse o uporabnikih interneta in drugih telekomunikacijskih sredstev ve NSA zaradi prisluškovanja. Zadnja razkritja kažejo, da je NSA za ljudi gradila obsežne grafe socialnih povezav. Nekateri zaposleni v NSA pa so mimo standardnih protokolov izkoriščali službene zmogljivosti za vohunjenje za nekdanjimi zakonci in partnerji.

  Objavljeno: 30.9.2013 06:00več
 • NASA razvija vesoljski širokopasovni internet z laserji

  V vesolje pošiljamo nadvse napredne satelite, roverje in znanstvene instrumente, ki merijo najrazličnejše parametre, a en del vseh teh naprav ostaja enak. Komunikacija z Zemljo se izvaja prek radijskih valov, ki sicer potujejo precej daleč, a so omejeni z nizko prepustnostjo. Zato NASA razvija nov sistem komunikacij, ki se imenuje LLST (Lunar Lasercom Space Terminal), s katerim želijo v prihodnjem desetletju povečati pasovno širino komunikacije po vesolju za več velikostnih razredov.

  Objavljeno: 9.9.2013 12:00več