Teme - internet

 • Madžarska načrtuje internetni davek

  Države v finančni krizi delajo res neverjetne poizkuse. Madžarska vlada tako v proračunu za leto 2015 predlaga uvedbo posebnega davka na internetni promet. Osnova za obračun bi bila količina prenesenih podatkov, za vsak preneseni GB podatkov pa bi bilo potrebno plačati državi dodatnih 150 forintov oziroma okoli 0,48 evra.

  Objavljeno: 24.10.2014 01:00več
 • V Turčiji (pa še marsikje) cenzura interneta

  Turčija je še poostrila svojo zakonodajo, ki predpisuje strog nadzor nad internetom in omogoča blokado strani in sledenje uporabnikom.

  Objavljeno: 11.9.2014 05:00več
 • Internet prevelik za starejše usmerjevalnike

  Minuli teden se je zgodil tako imenovan Dan 512k, ko je število vnosov v nekaterih usmerjevalnih tabelah preseglo mejo 524.288. Številni usmerjevalniki privzeto podpirajo največ toliko vnosov v hitrem namenskem pomnilniku TCAM, kar lahko privede do manjših težav s hitrostjo in dostopnostjo nekaterih delov interneta, medtem ko večjih izpadov ni pričakovati. Zaradi narave interneta se učinek počasi širi in zajema čedalje več usmerjevalnikov. Poglejmo podrobneje.

  Objavljeno: 23.8.2014 11:00več
 • ICANN skuša preprečiti zaplembo domen

  V ZDA ta hip poteka nenavaden sodni proces, v katerem želijo predstavniki ameriških žrtev terorističnih napadov zapleniti domene Irana (.ir), Sirije (.sy) in Severne Koreje (.kp). V proces se je zdaj vključila krovna internetna organizacija Icann, ki je uradno zaprosila sodišče, naj ustavi poizkuse zaplembe domen. Trdijo namreč, da bi ob morebitni zaplembi te domene postale neuporabne in s tem brez vednosti.

  Objavljeno: 1.8.2014 01:00več
 • Rusija bo shranjevala osebne podatke

  V Rusiji so sprejeli zakon, ki ponudnikom interneta nalaga shranjevanje osebnih podatkov ruskih državljanov v mejah države. V Kremlju potezo zagovarjajo z varovanjem podatkov, a se skeptiki bojijo, da gre zgolj za željo po manipuliranju z družabnimi omrežji. Slednja so v preteklosti že odigrala veliko vlogo pri izražanju nezadovoljstva s politično situacijo v državi, največkrat v obliki kritike na račun Putina, zato se opazovalci bojijo, da Rusija želi ustvariti zaprt in nadzorovan splet, ki bi državljane zaprl znotraj svojih meja. Vlada jim odgovarja, da večina državljanov ne želi, da bi podatki zahajali v ameriške (in druge) roke, zato dotični zakon pozdravljajo.

  Objavljeno: 8.7.2014 07:00več
 • Google tudi kot registrator in prodajalec internetnih domen

  Vse kaže, da se bo Google kmalu lotil tudi trgovanja z domenskimi imeni. V javnost je prišla informacija o novi storitvi Google Domains, ki je trenutno v zaprti preizkusni fazi, dosegljiva le na povabilo. Če se bo Google odločil ponuditi tudi to storitev, so bo najbrž zaradi svojega položaja in vpliva zavihtel na vrh tudi na tem področju, kjer sicer uspevajo manjši ponudniki, denimo GoDaddy in eNom.

  Objavljeno: 24.6.2014 01:00več
 • Počitniški internet

  Počitnice so čas, ko poleg možganov odklopimo tudi elektronske spremljevalce, a vse prevečkrat se zgodi, da brez telefonov, tablic, bralnikov in seveda interneta na oddihu preprosto ne moremo. Ponudniki mobilne telefonije in povezave v splet se tega zavedajo, zato nas v zadnjih letih po prihodu domov pričaka zajeten račun. Kako se mu izogniti, preverimo na naslednjih straneh.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • NSA tajni sporazum tudi s Hrvaško

  Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je v okviru svojega programa RAMPART sklenila tajne sporazume s 33 državami, med katerimi je tudi Hrvaška. Ti sporazumi omogočajo ameriškim obveščevalnim službam, da nadzirajo vso komunikacijo, ki teče po optičnih kablih na ozemlju teh držav, je poročal hrvaški spletni portal Index.hr.

  Objavljeno: 23.6.2014 08:00več
 • Distribuirano izsiljevanje

  V zadnjih dnevih smo priča distribuiranima napadoma (DDOS), katerih tarči sta elektronska beležnica Evernote in agregator RSS Feedly. Obe podjetji sta poročali, da sta onemogočeni zaradi podatkovnega toka, ki ga na njune spletne servise prožijo množice »okuženih« računalnikov, »botov«. V zadnjem času se je izkazalo, da so slednji največkrat nameščeni na kitajskem, seveda pa to ne pomeni, da je na kitajskem tudi njihov upravljalec.

  Objavljeno: 13.6.2014 13:00več
 • Google bo v orbito poslal 180 satelitov

  Google naj bi po poročanju Wall Street Journala v orbito kmalu poslal 180 satelitov in z njimi ponudil internet v doslej nepokritih odročnih krajih širom zemeljske oble. Izgradnja lastnega satelitskega omrežja bo spletnega velikana stala okoli milijarde ameriških dolarjev. Do spleta ima danes dostop zgolj štirideset odstotkov prebivalstva, z dotično in sorodnimi aktivnostmi (npr. baloni v projektu Loon) pa si spletni velikan prizadeva z internetom opremiti še preostalih šestdeset. Navidez človekoljubni projekti so seveda povezani s poslom, več ljudi z internetom pomeni več ljudi, ki jim bo Google lahko posredoval oglase.

  Objavljeno: 3.6.2014 05:00več