Teme - Intel

 • Američani ne želijo kitajskega superračunalnika

  Kitajski superračunalnik Tianhe-2, ki ga poganja 80.000 Xeon procesorjev, je v zadnjem letu in pol po podatkih organizacije Top 500 najmočnejši računski stroj na svetu. Kljub temu so ga Kitajci letos nameravali nadgraditi. Načrte, da bi vanj dodatno vgradili več desettisoč kosov integriranih vezij, jim je preprečila ameriška vlada. Ko je podjetje Intel zaprosilo za izvozno dovoljenje, je vlada ZDA prošnjo zavrnila. Glavni razlog za negativen odgovor je bojazen, da bi Kitajci superračunalnik uporabili za atomske raziskave. Rezultat? Intelu so domači ponudili izgradnjo 200 milijonov ameriških dolarjev vrednega superračunalnika, medtem ko Kitajci pospešeno vlagajo v razvoj lastnih silicijevih ploščic. 

  Objavljeno: 14.4.2015 09:00več
 • TAG Heuer s pametno uro Carrera

  Pri priznanem proizvajalcu ur so pripravljeni na splavitev lastne pametne naprave. TAG Heuer bo skupaj z Googlom in Intelom na sejmu prestižnega ročnega okrasja Basel World predstavil pametno uro, ki bo neposredno tekmovala z Applom za naklonjenost kupcev. Gre za digitalno različico črne klasične ure Carrera, ki bo zmožna odčitavanja lokacije, merjenja prehojene poti in trenutne nadmorske višine. Ura bo še vedno švicarske izdelave, Silicijeva dolina pa bo prispevala pamet. Pri TAG Heuerju so prepričani, da si bodo ljudje po preizkusu enega od pametnih izdelkov, ki so trenutno na trgu, zaželeli prave ure. Ker bi pri klasičnem modelu bržkone pogrešali dodano vrednost v obliki računalniške pameti, so ustvarili digitalno različico enega njihovih najbolj priljubljenih modelov. Cene in drugih podrobnosti o uri, ki jo bo najverjetneje poganjal operacijski sistem Android Wear, še ni, a nanje bržčas ne bo treba dolgo čakati.

  Objavljeno: 19.3.2015 07:00več
 • Boj za varčne strežnike

  Konec januarja je AMD predstavil svoj prvi strežniški procesor, ki temelji na arhitekturi ARM. Opteron A1100 temelji na ARMovem 64-bitnem jedru A57, v SoCu (System on a Chip) pa je osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Za Opterone serije A AMD bo v marcu dobavljiva kar razvojna sestavljanka, ki vsebuje še pomnilnik (do 128 GB DDR-3), razširitvene reže PCIe 3, vmesnik SATA3, vse skupaj pa je na mini matični plošči formata MicroATX. Bistvo novega Opterona (ki je sicer narejen v 28 nm tehnologiji) je seveda nizka poraba – porabil naj bi največ 25 W, kar pomeni, da je zelo primeren za vgradnjo v strežniške farme, ki zagotavljajo veliko pomnilnika in diskovnih zmogljivosti, same računske zmogljivosti (hitrost) pa niso tako zelo pomembne.

  Objavljeno: 11.3.2015 11:00več
 • CES: procesorske novosti Nvidia, Intel in AMD

  Na sejmu CES so proizvajalci poskrbeli za obilico novosti na področju procesorjev, ki bodo krojili prihodnost osebnih računalnikov, prenosnikov, tablic in telefonov. Največ pozornosti je brez dvoma požela družba Nvidia, ki je uradno predstavila prvi mobilni procesor sposoben doseganja hitrosti merljivih v teraFLOPSih (1012 izračunov s plavajočo vejico na sekundo) . Še leta 2000 so to dosegali le najzmogljivejši super-računalniki, jutri pa bomo to lahko prenašali v žepu.

  Objavljeno: 6.1.2015 01:00več
 • Intel in SwiftKey pripravila novo programsko opremo za Stephena Hawkinga

  Angleški fizik Stephen Hawking ima zaradi amitrofične lateralne skleroze (ALS) izredne težave pri komunikaciji. Do sedaj je izbiral črke v vrtečem se seznamu, kjer jih je lahko potrdil z majhnimi premiki obrazne mišice, sedaj pa so pri Intelu v sodelovanju z njim pripravili novo orodje, imenovano ACAT (Assistive Context Aware Toolkit). To bo njemu in drugim, ki trpijo za podobnimi boleznimi, močno olajšalo komunikacijo.

  Objavljeno: 3.12.2014 15:00več
 • Google Glass z Intelovimi čipi

  Google Glass se vrača v velikem loku, saj bo elektroniko zanj dobavljal Intel, poročajo viri blizu podjetja. Komercialno dostopne izdelke lahko pričakujemo že prihodnje leto, potem ko so letos razdelili precej prototipov.

  Objavljeno: 2.12.2014 05:00več
 • Intel bo plačal za manipulacijo meritev

  Računalniški mediji in navdušenci med preizkušanjem strojne opreme redno uporabljamo različne programe, ki ponujajo čim bolj standardne meritve, s katerimi lahko primerjamo različne kose strojne opreme. Najbolj popularne meritve se tičejo procesorjev in grafičnih kartic, v zadnjih letih tudi procesorjev, vgrajenih v telefone.

  Objavljeno: 3.11.2014 14:00več
 • Meegopad - Intelov odgovor na Chromecast

  Intel je nekoliko presenetljivo predstavil svojo vizijo HDMI ključka, ki televizorju ali projektorju doda računalniške zmogljivosti. Izdelek se imenuje Meegopad T01 in, verjeli ali ne, na njem lahko teče poln različica operacijskega sistema Windows 8.1.

  Objavljeno: 21.10.2014 01:00več
 • Intel Core M, razlog za zamenjavo prenosnika

  Peta generacija procesorjev Core z oznako M ne bo tekmec zmogljivemu drobovju, ki tiktaka v najdražjih računalnikih po svetu. Čeprav je Intel Core M energijsko član družine Broadwell, gre za procesor, ki je prvenstveno namenjen tanjšim prenosnikom in hibridom. Manjši, učinkovitejši in energijsko varčnejši čipi, izdelani s 14 nm tehnologijo napovedujejo tanjše tablice, manjše osnovne plošče ter prenosnike brez ventilatorjev. Najbolj opevana lastnost novega procesorja je zmanjšana poraba energije ( manj od 6W, zavisi od velikosti modela), ki povprečno pomeni slabi dve uri daljšo avtonomijo izbrane naprave. Med drugimi priboljški, ki jih sveži čip nudi, velja omeniti tehnologijo Intel Smart Sound. S pomočjo slednje bo naprave z osrčjem Core M moč obuditi tudi z glasom. V prvem valu naj bi na prodajne police prišlo več kot dvajset modelov s čipovjem Core M. Cena lastovk bržkone ne bo prizanesljiva.

  Objavljeno: 6.9.2014 01:00več
 • 8 jeder za domačo rabo

  Intel je predstavil doslej najzmogljivejši procesor za rabo v domačih računalnikih, ki prvič na to področje prinaša arhitekturo z osmimi jedri in 16 procesnimi nitmi. Novi procesor z uradno oznako Core i7-5960X Extreme Edition je seveda namenjen predvsem ljubiteljem iger, ki na osebnih računalnikih najbolj izkoriščajo dodatna jedra v centralnem procesorju.

  Objavljeno: 30.8.2014 01:00več